Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PEČE DEDA, PEČEM JA

PODLOŽENI KAZANI ZA RAKIJU ŠIROM ZAPADNE SRBIJE: Stefan je ovaj zanat naučio od dede i nastavlja porodičnu tradiciju (FOTO)

09.09.2024. 13:51 14:12
Piše:
2
Foto: RINA

ČAČAK: Jesen je ono doba godine kada se većina voća i povrća na seoskim imanjima širom Srbije uveliko obrala i prodala, a za vredne domaćine dolazi vreme odmora.

Ipak, mnogi od njih i danas su verni srpskoj tradiciji, pa od viška voća prave nadaleko čuvenu domaću rakiju. Iako u Srbiji ima registrovano preko 1000 destilerija, tradicionalni način pečenja rakije živi po selima naše zemlje. U okolini grada na Moravi, uveliko su podloženi kazani iz kojih ističe čačanska prepečenica.

Lampek za pečenje rakije neizostavni je deo detinjstva i za Stefana Pantelića, koji poslednje dve ipo decenije poslednje letnje dane ali i noći provodi pored te vesele mašine, pomažući dedi i učeći u Srba ovaj sveti zanat.

- Ovaj kazan je u vlasništvu moga dede još od 1986 godine, a ja sam imao svega tri godine kada sam se susreo sa kazanom, od tada idem sa dedom, učim i sada sam došao do toga da sam radim sa kazanom posle 25 godina, umem da napravim svoju rakiju, priča Stefan za agenciju RINA.

2
Foto: RINA

Nema kuće u zapadoj Srbiji, a da nema barem jedno stablo šljive, ali je kazan za rakiju predstavljao blago koje nije svima dostižno, a pečenje rakije bila je tajna koja se prenosila sa kolena na koleno.

- Svaki domaćin i svako ko peče rakiju, ima neki svoj pristup i svojstven način kako to radi. Jednostavno se kreće od prvog posađenog stabla šljive i od procesa prikuplanja, skladištenja, odležavanja same šljive, sve do pretvaranja u džibru, a kasnije kroz proces destilacije u samu rakiju. Posao jeste težak, jeste fizički naporan ali kada nešto voliite nije teško - ističe Pantelić.

2
Foto: RINA

Vekovi su prošli dok Srbi rakiju nisu stavili na mesto kojoj je oduvek pripada. Tek 2015. godine proces pečenja rakije upisan je na listu "nematerijalnog kulturnog nasleđa", a šest godina kasnije to je učinio i UNESCO.

- O tome koliko je rakija važna u srpskoj tradiciji, kulturi i svakoj porodici govori da je rakija neizostavan element obeležavanja svakog važnog događaja u ciklusu ljudskog života. U Srbiji postoji čak 19 manifestacija koje su posvećenje šljivi i rakiji. Većina tih manifestacija je iz krajeva zapadne i istočne  Srbije - zaključila je Jelena Milićević etnolog.

Izvor:
Dnevnik, RINA
Piše:
Pošaljite komentar
RAKIJA NIJE SAMO ZA PIĆE: Iznenadiće vas 10 manje poznatih načina na koje je možete koristiti

RAKIJA NIJE SAMO ZA PIĆE: Iznenadiće vas 10 manje poznatih načina na koje je možete koristiti

30.07.2024. 12:51 13:02
KRUŠKA ROD RODILA Uprkos suši, KOLIČINA IZNENADILA i starije voćare! Kvalitet slabiji, očekuju se PUNI KAZANI domaće rakije (FOTO)

KRUŠKA ROD RODILA Uprkos suši, KOLIČINA IZNENADILA i starije voćare! Kvalitet slabiji, očekuju se PUNI KAZANI domaće rakije (FOTO)

28.08.2024. 16:06 16:14
SRPSKU ŠLJIVU VRATILI IZ SLOVENIJE Evo zbog čega je povučena s tržišta

SRPSKU ŠLJIVU VRATILI IZ SLOVENIJE Evo zbog čega je povučena s tržišta

27.08.2024. 18:24 18:26