JAFA KOLAČ KAKAV SMO JELI OSAMDESETIH Bogat, kremast i predivno čokoladan!
Recept za jafa kolač kakav se pravio osamdesetih prošlog veka. Svaki zalogaj se topi u ustima, a tajna je jedan poseban sastojak!
Za sve ljubitelje sočnih kolača koji ne zahtevaju previše vremena i truda, ovaj kolač će biti pun pogodak.
Pored brze pripreme, Jafa kolač je savršen zbog svoje jednostavnosti jer svaki sastojak većina nas verovatno ima u kuhinji.
Ovaj kolač često je izbor porodica s mnogo mališana, jer je bogat, kremast i, naravno, predivno čokoladan. Ako volite jednostavne, ali ukusne poslastice, sigurno će vam se ovaj recept dopasti.
Sastojci za koru:
– 4 jaja
– 24 kašike šećera
– 24 kašike ulja
– 24 kašike mleka
– 24 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
Fil:
– 3 kašike šećera
– 1 čaša vode
– 3 kašike džema od kajsija
– 1 pomorandža
Glazura:
– 200 g čokolade
– 30 g margarina
Priprema kore:
Umutiti 4 jaja, šećer,ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Kad se dobije lepa kremasta smesa sipati u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći koru na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi iseći je pola po debljini (visini).
Priprema fila:
U posudu staviti da se istopi 3 kašike šećera i čašu vode, pa dodati džem od kajsije kao sastojak. Jedan deo kore koji ste prethodno isekli izdrobite i izrendajte jednu zamrznutu pomorandžu. Sve dobro sjediniti i izmešati. Ako je mnogo gusto dodati malo vode ili fante da se sve lepo sjedini.
Fil premazati preko kore i preliti rastopljenom čokoladom.