Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DEČJI OPERSKI STUDIO SNP-A USPEŠNO ZAPOČEO SEZONU Zapažen nastup na Mokranjčevim danima

02.10.2024. 11:21 12:23
Piše:
1
Foto: Marija Erdelji

Dečiji operski studio Srpskog narodnog pozorišta otpočeo je novu sezonu zapaženim nastupom na 58. Mokranjčevi danima, humanitarnim koncertom za NURDOR, a o uspesima najmlađeg ansambla Opere SNP-a govorilo se i na 11. Međunarodnoj konferenciji podunavskih zemalja u Austriji.

Dečiji operski studio Srpskog narodnog pozorišta ostvario je zapažen nastup na najvećoj smotri horskog pevanja u zemlji, 58. Mokranjčevim danima izvodeći najpoznatija dela operske literature. Među pozitivnim utiscima publike i kritike izdvaja se ocena muzikološkinje prof. dr Sonje Marinković, selektorke Mokranjčevih dana.

- Nastup Dečijeg operskog studija bio je poklon Mokranjčevim danima, i učesnicima i publici. Ovaj hor ne peva samo za mladu publiku. Iskrenost, snaga i emocija njihove interpretacije ostavila je i iskusne poznavaoce muzike u suzama. Najmlađi ansambl Opere SNP-a iz Novog Sada ima kreativni potencijal za svetski uspeh. Oni su čudo
srpske kulture! - navela je Marinkovićeva.

Dečiji operski studio pod vođstvom soprana Verice Pejić postoji od 2022. godine i okuplja preko 80 dece uzrasta od pet do 14 godina koja pevaju i glume u okviru redovnog repertoara SNP- a i održavaju solo koncerte, kao jedinstveni hor u ovom delu Evrope.

Na nedavnoj 11. Međunarodnoj konferenciji o kulturi podunavskih zemalja održanoj u Austriji, rezultate ovog ambicioznog projekta predstavio je direktor Opere SNP-a, bariton Željko Andrić. 

1
Foto: Marija Erdelji

- Prioritet Opere je negovanje nove operske publike i smeštanje umetnosti u savremeni kontekst. Kontinuirani rad sa decom važan je deo naše strategije uz nova, moderna izvođenja opera koja se nalaze na repertoaru ove sezone.

Zadali smo sebi nimalo lak zadatak da deci predstavimo klasiku kao njima blizak sadržaj i uvedemo ih u magični,
ali kompleksni svet umetničke kreacije i pozorišta. Ono što je mnogo većim teatrima delovalo nemoguće, postalo je sastavni deo rada Opere Srpskog narodnog pozorišta zahvaljujući velikom entuzijazmu našeg tima. O tome svedoči i interesovanje i oduševljenje koje je Dečiji operski studio izazvao na konferenciji u Kremsu - kaže Andrić.

Ranije u toku septembra, na humanitarnom koncertu u novosadskoj Sinagogi, najmlađi pevači Opere SNP-a prikupili su čak 178.000 dinara za nacionalno udruženje dece obolele od raka NURDOR.

- Ljubav prema umetnosti neodvojiva je od čovekoljublja. Ponosna sam na predanost ove dece muzici i na način na koji se odnose prema obavezama i odgovornostima koje rad u okviru Opere nosi - rekla je Verica Pejić, rukovodilac Dečijeg operskog studija i dodala - ovakav početak sezone rezultat je dvogodišnjeg rada za koji smo imali veliko
razumevanje i podršku uprave Opere.  

Na jesenjoj audiciji primljeno je 6 novih članova hora, a prva sledeća prilika da novosađani čuju Dečiji operski studio biće u novembru u baletu Krcko Orščić, operama Toska i Ero s onoga svijeta, a pripremaju i nov koncertni program u koprodukciji sa RTV Vojvodine, kao i operu Ježeva kućica po motivima istoimene bajke Branka Ćopića.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
U SNP-u VEČERAS PREMIJERNO DRAMA „ISKUPLJENJE” Heroji i oni koji to nisu
Искупљење

U SNP-u VEČERAS PREMIJERNO DRAMA „ISKUPLJENJE” Heroji i oni koji to nisu

02.10.2024. 11:05 11:22
INTERVJU: JOVANA MIŠKOVIĆ, GLUMICA SNP-a O NOVOM POZORIŠNOM FESTIVALU U ČAČKU MAPA koja briše sve granice
а

INTERVJU: JOVANA MIŠKOVIĆ, GLUMICA SNP-a O NOVOM POZORIŠNOM FESTIVALU U ČAČKU MAPA koja briše sve granice

23.09.2024. 10:19 10:23
INTERVJU: ŽELJKA MILANOVIĆ, DIRIGENTKINJA OPERE „DEMON”, KOJA ĆE VEČERAS PREMIJERNO BITI IZVEDENA U SNP-u Usamljenost iznad borbe dobra i zla

Premijera "Demona"

Демон

INTERVJU: ŽELJKA MILANOVIĆ, DIRIGENTKINJA OPERE „DEMON”, KOJA ĆE VEČERAS PREMIJERNO BITI IZVEDENA U SNP-u Usamljenost iznad borbe dobra i zla

21.09.2024. 09:38 09:45
BLIŽI POGLED NA NOVU OPERU „DEMON” NA REPERTOARU SNP-a Sukob dobra i zla, svetla i tame

"Demon" u SNP-u

Демон

BLIŽI POGLED NA NOVU OPERU „DEMON” NA REPERTOARU SNP-a Sukob dobra i zla, svetla i tame

Bliži se 21. septembar, za kada je zakazana premijera nove opere na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta.
19.09.2024. 09:43 09:51