overcast clouds
22°C
02.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕЧЈИ ОПЕРСКИ СТУДИО СНП-А УСПЕШНО ЗАПОЧЕО СЕЗОНУ Запажен наступ на Мокрањчевим данима

02.10.2024. 11:21 12:23
Пише:
1
Фото: Марија Ердељи

Дечији оперски студио Српског народног позоришта отпочео је нову сезону запаженим наступом на 58. Мокрањчеви данима, хуманитарним концертом за НУРДОР, а о успесима најмлађег ансамбла Опере СНП-а говорило се и на 11. Међународној конференцији подунавских земаља у Аустрији.

Дечији оперски студио Српског народног позоришта остварио је запажен наступ на највећој смотри хорског певања у земљи, 58. Мокрањчевим данима изводећи најпознатија дела оперске литературе. Међу позитивним утисцима публике и критике издваја се оцена музиколошкиње проф. др Соње Маринковић, селекторке Мокрањчевих данa.

- Наступ Дечијег оперског студија био је поклон Мокрањчевим данима, и учесницима и публици. Овај хор не пева само за младу публику. Искреност, снага и емоција њихове интерпретације оставила је и искусне познаваоце музике у сузама. Најмлађи ансамбл Опере СНП-а из Новог Сада има креативни потенцијал за светски успех. Они су чудо
српске културе! - навела је Маринковићева.

Дечији оперски студио под вођством сопрана Верице Пејић постоји од 2022. године и окупља преко 80 деце узраста од пет до 14 година која певају и глуме у оквиру редовног репертоара СНП- а и одржавају соло концерте, као јединствени хор у овом делу Европе.

На недавној 11. Међународној конференцији о култури подунавских земаља одржаној у Аустрији, резултате овог амбициозног пројекта представио је директор Опере СНП-а, баритон Жељко Андрић. 

1
Фото: Марија Ердељи

- Приоритет Опере је неговање нове оперске публике и смештање уметности у савремени контекст. Континуирани рад са децом важан је део наше стратегије уз нова, модерна извођења опера која се налазе на репертоару ове сезоне.

Задали смо себи нимало лак задатак да деци представимо класику као њима близак садржај и уведемо их у магични,
али комплексни свет уметничке креације и позоришта. Оно што је много већим театрима деловало немогуће, постало је саставни део рада Опере Српског народног позоришта захваљујући великом ентузијазму нашег тима. О томе сведочи и интересовање и одушевљење које је Дечији оперски студио изазвао на конференцији у Кремсу - каже Андрић.

Раније у току септембра, на хуманитарном концерту у новосадској Синагоги, најмлађи певачи Опере СНП-а прикупили су чак 178.000 динара за национално удружење деце оболеле од рака НУРДОР.

- Љубав према уметности неодвојива је од човекољубља. Поносна сам на преданост ове деце музици и на начин на који се односе према обавезама и одговорностима које рад у оквиру Опере носи - рекла је Верица Пејић, руководилац Дечијег оперског студија и додала - овакав почетак сезоне резултат је двогодишњег рада за који смо имали велико
разумевање и подршку управе Опере.  

На јесењој аудицији примљено је 6 нових чланова хора, а прва следећа прилика да новосађани чују Дечији оперски студио биће у новембру у балету Крцко Оршчић, операма Тоска и Еро с онога свијета, а припремају и нов концертни програм у копродукцији са РТВ Војводине, као и оперу Јежева кућица по мотивима истоимене бајке Бранка Ћопића.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
У СНП-у ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРНО ДРАМА „ИСКУПЉЕЊЕ” Хероји и они који то нису
Искупљење

У СНП-у ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРНО ДРАМА „ИСКУПЉЕЊЕ” Хероји и они који то нису

02.10.2024. 11:05 11:22
ИНТЕРВЈУ: ЈОВАНА МИШКОВИЋ, ГЛУМИЦА СНП-а О НОВОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У ЧАЧКУ МАПА која брише све границе
а

ИНТЕРВЈУ: ЈОВАНА МИШКОВИЋ, ГЛУМИЦА СНП-а О НОВОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У ЧАЧКУ МАПА која брише све границе

23.09.2024. 10:19 10:23
ИНТЕРВЈУ: ЖЕЉКА МИЛАНОВИЋ, ДИРИГЕНТКИЊА ОПЕРЕ „ДЕМОН”, КОЈА ЋЕ ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРНО БИТИ ИЗВЕДЕНА У СНП-у Усамљеност изнад борбе добра и зла

Премијера "Демона"

Демон

ИНТЕРВЈУ: ЖЕЉКА МИЛАНОВИЋ, ДИРИГЕНТКИЊА ОПЕРЕ „ДЕМОН”, КОЈА ЋЕ ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРНО БИТИ ИЗВЕДЕНА У СНП-у Усамљеност изнад борбе добра и зла

21.09.2024. 09:38 09:45
БЛИЖИ ПОГЛЕД НА НОВУ ОПЕРУ „ДЕМОН” НА РЕПЕРТОАРУ СНП-а Сукоб добра и зла, светла и таме

"Демон" у СНП-у

Демон

БЛИЖИ ПОГЛЕД НА НОВУ ОПЕРУ „ДЕМОН” НА РЕПЕРТОАРУ СНП-а Сукоб добра и зла, светла и таме

Ближи се 21. септембар, за када је заказана премијера нове опере на репертоару Српског народног позоришта.
19.09.2024. 09:43 09:51