Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U NOVOM SADU CENE KVADRATA ODOŠE U NEBO "Osmeh" menja navike NOVOSAĐANI STANOVE PAZARE U IRIGU, ZRENJANINU...

24.09.2024. 07:16 10:49
Piše:
a
Izvor: Dnevnik

Stanovi u Novom Sadu dostupni su po ceni od 1.400 do više od 3.000 evra po kvadratu, a poznavaoci prilika kažu da u posledenje vreme sugrađni povoljnije nekretnine kupuju u Zrenjaninu, Irigu i drugim gradovima koji gravitiraju ka brzoj saobraćajnici „Osmeh” i Fruškogorskom koridoru.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Novom Sadu je prosečna cena starogradnje pala za celih pet evra, te je, umesto 1.895 evra lane, ove godine bila 1.890 evra. S druge strane, cena novogradnje je, u proseku, veća za 240 evra jer se sa 1.690 popela na 1.930 evra

Takođe, 10 odsto prodatih stanova u Novom Sadu u starogradnji prodato je po prosečnoj ceni većoj od 2.610 evra, a u starogradnji deset posto stanova dostiglo je cenu veću od 2.530 evra.

а
Izvor: Dnevnik

Prema rečima predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine Josipa Modića, stanova je u Novom Sadu u izgradnji bilo dostupno i po ceni od 1.400 evra, dok su oni u centru grada najtraženiji i njihova cena prelazi 3.000 evra za kvadrat. 

- Lokacije koje su atraktivne su i dalje centar Novog Sada, mada nije retkost da se Novosađani odlučuju da kupuju stanove u Sremu koji su uz Fruškogorski koridor i brzu saobraćajnicu „Osmeh” u drugim gradovima Vojvodine. Cene kvadrata u nekim od gradova su niže od 1.000 evra, a biće sve manje vremena potrebno da se dođe do Novog Sada, pri tom u tim gradovima manje su gužve. Sve su to razlozi što se porodice odlučuju za takav potez – kaže Modić. 

U odnosu na prošlu godinu, po rečima Modića, u Novom Sadu je izdato pet odsto više dozvola za gradnju, što najavljuje otvaranje novih gradilišta. 

- U Alibegovcu je već u ponudi 220 stanova čija se izgradnja očekuje u skorijem periodu. Na Mišeluku će najverovatnije od Nove godine krenuti gradnja novih stanova – kazao je Modić. 

Veliki broj praznih stanova u Novom Sadu?!

Prema rečima poznavalaca tržišta nekretnina, u Novom Sadu ima dosta praznih stanova, koji su zapravo sigurna investicija.

- Reč je o biznismenima koji su želeli da ulože novac u nekretninu i koriste stan nekoliko dana godišnje ili ga uopšte ne koriste niti žele da se bave izdavanjem. Bitno im je samo da ulože finansije koji su zaradili, a ulaganje u nekretnine im je sigurnije od čuvanja novca u bankama. Neki i trguju nekretninama pa na taj način zarađuju, jer cena nekretnine je u konstantnom porastu. Zbog toga postoji nemali broj stanova u kojima niko ne živi – saznajemo od dobro obaveštenog izvora iz oblasti trgovine nekretninama.

а
Izvor: Dnevnik

Agenti za nekretnine kažu da je nakon blažeg zatišja na tržištu došlo do porasta prodaje stanova, a da su cene različite i zavise od lokacije, kvadrature, opremljenosti i tako dalje. Najtraženiji stanovi su oni do 50 kvadrata. 

- Manji porast prodaje stanova nakon godišnjih odmora u ovom periodu je očekivan. Cene su za nijasnu više. Centar grada je najskuplji pa tu kvadrat prelazi 2.500 evra, a rubne lokacije su dostupne i za 1.400, pa naviše. Telep je u poslednje vreme izuzetno tražena lokacije jer kvdrat još uvek  nije toliko skup, a relativno je blizu svega onog što je potrebno za život – rekao je Danča Slalov, direktor „Status nekretnina” za „Dnevnik”.     

а
Izvor: Dnevnik

Kada je reč o starogardnji, situacija je takva da vlasnici drže visoke cene jer žele, prema rečima Slalova, da kupe novi i veći stan, te je zbog toga i ova vrsta nekretnine postala veoma nepristupačna običnoj novosadskoj porodici. Podaci pokazuju da je kvadrat starijeg stana prodat i za 2.610 evra. 

Oglašene cene su različite, pa tako stan na Keju u Novom Sadu od 48 kvadrata košta 126.000 evra, a za onaj na Detelinari od 97 kvadrata je potrebno 197.960 evra. Stan od 29 kvadrata na Bulevaru Evrope košta blizu 85.000 evra, 55 kvadrata na Novom naselju 100.000 evra, a na Telepu 49 kvadrata košta 75.000 evra. 

S. Aničić Ilić

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
CENE NEKRETNINA OPET RASTU Prosečna cena stanova novogradnje u prvoj polovini godine 215.481 dinara po kvadratu EVO GDE SU NAJSKUPLJI, A GDE NAJJEFTINIJI

CENE NEKRETNINA OPET RASTU Prosečna cena stanova novogradnje u prvoj polovini godine 215.481 dinara po kvadratu EVO GDE SU NAJSKUPLJI, A GDE NAJJEFTINIJI

16.09.2024. 12:44 12:46
CENE STANOVA I DALJE RASTU! U Novom Sadu stara gradnja pala za pet evra, a novi kvadrati skočili za celih 240 evra U PROSEKU KOŠTA ČAK OVOLIKO

TRŽIŠTE NEKRETNINA I DALJE NIJE ZA SVAKOGA

нови сад

CENE STANOVA I DALJE RASTU! U Novom Sadu stara gradnja pala za pet evra, a novi kvadrati skočili za celih 240 evra U PROSEKU KOŠTA ČAK OVOLIKO

17.09.2024. 08:50 11:29
DA LI JE „STAN NA DAN“ ZAVRŠIO U SRBIJI? Mnogi gradovi ukidaju OVU VRSTU TURIZMA, DA LI SMO I MI NA SPISKU
stan

DA LI JE „STAN NA DAN“ ZAVRŠIO U SRBIJI? Mnogi gradovi ukidaju OVU VRSTU TURIZMA, DA LI SMO I MI NA SPISKU

U mnogim evropskim gradovima već je zabranjeno kratkoročno izdavanje stanova, neki tek planiraju, a hrvatski Sabor u četvrtak raspravlja o tom predlogu. Kakva pravila važe za naše stanodavce koji izdaju stan na dan?
24.09.2024. 08:25 08:30