Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE NAJZDRAVIJI DORUČAK Čisti creva i ubrzava metabolizam; Jeftin je i sprema se za 5 minuta

17.09.2024. 11:12 11:24
Piše:
палента 1
Foto: pixabay.com/ilustracija

Osim što sprečavanja brojne bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan. Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana, daje vam snagu i osećaj sitosti za naporan ostatak dana.

Iako je nekada često bila na trpezama, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno da je ponovo uvrstite u vaš jelovnik.

Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.

Kukuruzno brašno ili griz veoma pozitivno utiču na opšte zdravlje ljudi. Palenta ne sadrži gluten, pa je pogodna za sve one koji su suočeni sa preosetljivošću na gluten, zasitna je i preporučuje se svim uzrastima.

Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a upravo su te zdrave masti zaslužne za bolje funkcionisanje naših creva. Kukuruz takođe sadrži velike količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima veoma malo kalorija, pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju, jer se priprema brzo i lako, ukus joj je vrlo blag i prijatan, zasitna je, a uz to ne stvara osećaj težine u stomaku.

Палента
Foto: Printskrin YouTube

Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedeljno, jer čisti creva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare. Pored toga, za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Priprema:

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite kašiku soli i kašiku masti ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta. Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno seme, semenke suncokreta, ajvar, a možete da je prelete i s toplim mlekom.

Savet: Prilikom mešanja preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog same oksidacije, do koje može doći pri upotrebi metalne kašike.

Krstarica

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
U selu ličkih i kordunaških kolonista palenta narodna hraniteljica

U selu ličkih i kordunaških kolonista palenta narodna hraniteljica

04.07.2023. 10:34 10:39
OVAJ SRPSKI DORUČAK su svi zaboravili: ČISTI CREVA, UBRZAVA METABOLIZAM; I JEFTIN I ZDRAV, treba ga jesti bar jednom nedeljno

OVAJ SRPSKI DORUČAK su svi zaboravili: ČISTI CREVA, UBRZAVA METABOLIZAM; I JEFTIN I ZDRAV, treba ga jesti bar jednom nedeljno

16.06.2024. 09:39 10:20
NIŠTA NIJE VAŽNIJE OD PRVOG OBROKA U DANU Kada je najbolje jesti doručak?
доручак

NIŠTA NIJE VAŽNIJE OD PRVOG OBROKA U DANU Kada je najbolje jesti doručak?

13.09.2024. 10:48 10:59