ZAŠTO JAJA POZELENE TOKOM KUVANJA Evo da li smete da ih konzumirate
Ponekad se tokom kuvanja jaja dogodi da se žumance oboji u zeleno umesto da ostane žuto. Zašto se to događa i jesu li takva jaja sigurna za jelo?
Dakle, kada ugledate zeleni "prsten" oko žumanca, to je rezultat interakcije vodonika iz belanca sa sumporom iz žumanca. Obično se to dogodi kada jaje bude kuvano malo predugo. Čak i voda u kojoj se kuvaju može imati uticaja na to, posebno ako sadrži više gvožđa.
Ali ne brinite, zeleni prsten nije razlog za paniku. Iako može delovati čudno, potpuno je siguran za konzumranje.
Ako ipak želite da izbegnete ovu pojavu, evo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći.
Stavite jaja u lonac, pa dodajte hladnu vodu, toliko da pokrije jaja i bude oko 2-2,5 cm iznad njih.
Pokrijte posudu i pustite da proključa, pa isključite rernu, ali ostavite da odstoji na njoj – 15 minuta ako su jaja velika, 12 ako su srednja i 18 ako su manja. Prolijte vruću vodu i prelijte jaja hladnom vodom.