Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA 19. MEĐUNARODNOM NOVOSADSKOM KNJIŽEVNOM FESTIVALU Stihovi pod okriljem Fruške gore

04.09.2024. 08:11 08:22
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Trodnevni 19. međunarodni novosadski književni festival, posvećen poeziji, otpočeo je već na samom otvaranju upravo stihovima, koje su kazivali njihovi tvorci, pristigli iz drugih zemalja, ali i domaći.

Te prve večeri, preksinoć u Digitalnom omladinskom centru, filozof dr Dragan Prole najpre je otvorio festival, pozdravljajući goste i na engleskom jeziku, i podsećajući ih da je ovo prostor u kojem su, pod okriljem Fruške Gore, stasali mnogi naši veliki pesnici.

- Davno je August Šlegel uočio da ne postoji monopol poezije za izvesna vremena, i izvesne narode. U to vreme smo se i mi uključili. To su uočili i naši preci Branko, Zmaj, Đura, Laza, Srpkinja. Stvorili su temelje moderne srpske poezije na padinama naše lepotice, govorili su o tome da je bog stvorio Frušku Goru odmarajući se, da ona predstavlja izvor radosti i vedrine, a Milica bi rekla: “Oj, predivna Fruška Goro, svih milina ti si stan.” Budući da su danas društva ponižena, upravo one instance duha koje bi trebalo da pruže otpor, ne predstavljaju neprelaznu branu neznanju, i prostakluku, poželimo veličanstven let pesmama koje nam ove godine dolaze iz šest zemalja, kako bismo prepoznali da dugujemo drugima ono što smo prisvojili, kao i da sa njima delimo ono što smatramo sebi svojstvenim - poručio je Dragan Prole, otvarajući festival.

Stihove su potom kazivali Ester Ramon iz Španije, Katica Ćulafkova iz Makedonije, Ana Ristović iz Srbije, Dušan Radak iz Srbije, kao i Džejson Alen Pejzan, ovogodišnji dobitnik glavne festivalske Međunarodne nagrade za poeziju “Novi Sad”. Pejzan je, inače, prošlogodišnji dobitnik jedne od najuglednijih nagrada za poeziju “T. S. Eliot”, za knjigu “Autoportret kao Otelo”, u kojoj povlači vezu između Šekspirovog Otela, “mavarskog generala koji se u Veneciji često tretira kao autsajder, i iskustava crnih imigranata danas”. Dr Džejson Alen Pejzan je viši predavač kritičke teorije i kreativnog pisanja na Univerzitetu u Mančesteru. Rođen je na Jamajci, a u Veliku Britaniju je došao 2011. da bi doktorirao srednjovekovne i moderne jezike. Živi u Lidsu.

Čitanje poezije se i juče nastavilo, nakon što je uručena 64. Brankova nagrada Društva književnika Vojvodine autoru mlađem od 29 godina Urošu Đoroviću, za zbirku “Uriel”, koju je 2023. objavilo Udruženje književnika i književnih prevodilaca iz Pančeva.

Poslednjeg dana festivala, danas od 10 do 13 časova, u Digitalnom omladinskom centru biće održan simpozijum na temu “Književnost i vreme”, na kojem će učestvovati: Alpar Lošonc, Vladimir Gvozden, Kornelija Farago, Jelena Balać Marićević, Stevan Bradić, Bojan Jovanović, Damir Smiljanić, Srđan Damnjanović, Dragana V. Todoreskov i Slobodan Vladušić.

U klubu “Absolut” će u 18 časova biti upriličen razgovor sa piscem i prevodiocem Ahimom Vagnerom iz Nemačke i Džejsonom Alenom Pejzanom, a od 19.30 časova će se sa balkona ovog kluba čitati poezija. Program se nastavlja u 21 čas, takođe čitanjem poezije, ali u Digitalnom omladinskom klubu. Tu će potom, na samom kraju festivala, Džejsonu Alenu Pejzanu biti uručena Međunarodna književna nagrada “Novi Sad”, a Međunarodna književna nagrada “Milan Nenadić” Dušanu Radaku, pesniku, književnom kritičaru, piscu za decu i kompozitoru, autoru desetak knjiga poezije, koji je više od četiri decenije prisutan u tokovima savremene srpske poezije.

Tekst i foto: Nataša Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL OD 2. DO 4. SEPTEMBRA Urošu Đoroviću Brankova nagrada

NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL OD 2. DO 4. SEPTEMBRA Urošu Đoroviću Brankova nagrada

28.08.2024. 14:55 15:10
Ogledalo Lune na Novosadskom književnom festivalu

Ogledalo Lune na Novosadskom književnom festivalu

14.10.2017. 14:39 14:42
Monografija o Dejanu Mijaču večeras na Novosadskom književnom festivalu

Monografija o Dejanu Mijaču večeras na Novosadskom književnom festivalu

13.07.2017. 09:21 09:23