light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА 19. МЕЂУНАРОДНОМ НОВОСАДСКОМ КЊИЖЕВНОМ ФЕСТИВАЛУ Стихови под окриљем Фрушке горе

04.09.2024. 08:11 08:22
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Тродневни 19. међународни новосадски књижевни фестивал, посвећен поезији, отпочео је већ на самом отварању управо стиховима, које су казивали њихови творци, пристигли из других земаља, али и домаћи.

Те прве вечери, прексиноћ у Дигиталном омладинском центру, филозоф др Драган Проле најпре је отворио фестивал, поздрављајући госте и на енглеском језику, и подсећајући их да је ово простор у којем су, под окриљем Фрушке Горе, стасали многи наши велики песници.

- Давно је Аугуст Шлегел уочио да не постоји монопол поезије за извесна времена, и извесне народе. У то време смо се и ми укључили. То су уочили и наши преци Бранко, Змај, Ђура, Лаза, Српкиња. Створили су темеље модерне српске поезије на падинама наше лепотице, говорили су о томе да је бог створио Фрушку Гору одмарајући се, да она представља извор радости и ведрине, а Милица би рекла: “Ој, предивна Фрушка Горо, свих милина ти си стан.” Будући да су данас друштва понижена, управо оне инстанце духа које би требало да пруже отпор, не представљају непрелазну брану незнању, и простаклуку, пожелимо величанствен лет песмама које нам ове године долазе из шест земаља, како бисмо препознали да дугујемо другима оно што смо присвојили, као и да са њима делимо оно што сматрамо себи својственим - поручио је Драган Проле, отварајући фестивал.

Стихове су потом казивали Естер Рамон из Шпаније, Катица Ћулафкова из Македоније, Ана Ристовић из Србије, Душан Радак из Србије, као и Џејсон Ален Пејзан, овогодишњи добитник главне фестивалске Међународне награде за поезију “Нови Сад”. Пејзан је, иначе, прошлогодишњи добитник једне од најугледнијих награда за поезију “Т. С. Елиот”, за књигу “Аутопортрет као Отело”, у којој повлачи везу између Шекспировог Отела, “маварског генерала који се у Венецији често третира као аутсајдер, и искустава црних имиграната данас”. Др Џејсон Ален Пејзан је виши предавач критичке теорије и креативног писања на Универзитету у Манчестеру. Рођен је на Јамајци, а у Велику Британију је дошао 2011. да би докторирао средњовековне и модерне језике. Живи у Лидсу.

Читање поезије се и јуче наставило, након што је уручена 64. Бранкова награда Друштва књижевника Војводине аутору млађем од 29 година Урошу Ђоровићу, за збирку “Уриел”, коју је 2023. објавило Удружење књижевника и књижевних преводилаца из Панчева.

Последњег дана фестивала, данас од 10 до 13 часова, у Дигиталном омладинском центру биће одржан симпозијум на тему “Књижевност и време”, на којем ће учествовати: Алпар Лошонц, Владимир Гвозден, Корнелија Фараго, Јелена Балаћ Марићевић, Стеван Брадић, Бојан Јовановић, Дамир Смиљанић, Срђан Дамњановић, Драгана В. Тодоресков и Слободан Владушић.

У клубу “Абсолут” ће у 18 часова бити уприличен разговор са писцем и преводиоцем Ахимом Вагнером из Немачке и Џејсоном Аленом Пејзаном, а од 19.30 часова ће се са балкона овог клуба читати поезија. Програм се наставља у 21 час, такође читањем поезије, али у Дигиталном омладинском клубу. Ту ће потом, на самом крају фестивала, Џејсону Алену Пејзану бити уручена Међународна књижевна награда “Нови Сад”, а Међународна књижевна награда “Милан Ненадић” Душану Радаку, песнику, књижевном критичару, писцу за децу и композитору, аутору десетак књига поезије, који је више од четири деценије присутан у токовима савремене српске поезије.

Текст и фото: Наташа Пејчић

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВОСАДСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ ОД 2. ДО 4. СЕПТЕМБРА Урошу Ђоровићу Бранкова награда

НОВОСАДСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ ОД 2. ДО 4. СЕПТЕМБРА Урошу Ђоровићу Бранкова награда

28.08.2024. 14:55 15:10
Огледало Луне на Новосадском књижевном фестивалу

Огледало Луне на Новосадском књижевном фестивалу

14.10.2017. 14:39 14:42
Монографија о Дејану Мијачу вечерас на Новосадском књижевном фестивалу

Монографија о Дејану Мијачу вечерас на Новосадском књижевном фестивалу

13.07.2017. 09:21 09:23