Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUBOTIČKA PORODICA OŽIVLJAVA TRADICIJU ZDRAVE HRANE Organsko voće i povrće na 40 hektara za održivu budućnost MUKE SA SUŠOM IH NISU ZAOBIŠLE, NAPROTIV

19.08.2024. 08:26 08:33
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U vreme kada paradajz sazreva i miris domaće zimnice ispunjava srpske domove, jedna subotička porodica pokazuje da je moguće živeti u skladu s prirodom uprkos izazovima moderne poljoprivrede.

Denis Marković, zajedno sa sinom Lazarom, svakodnevno obilazi svoje imanje od 40 hektara negujući voće i povrće na organski način, čuvajući tradiciju i gradeći održivu budućnost.

- Ovaj tropski talas je uzeo danak u poljoprivredi. Sve je suvo, uzaludno je zalivanje. Zemlja je natopljena, ali pošto od gore dolazi sunce, biljke se suše i prže - objašnjava Denis, dok rukom prelazi preko lišća paradajza koje se bori da preživi žegu.

Uprkos teškoćama, Markovići ostaju posvećeni organskoj proizvodnji.

- Mi se bavimo organskom proizvodnjom koliko je to moguće, bez zalivanja, pesticida i veštačkog đubriva. To nije lak put, ali verujemo da je ispravan - kaže Denis.

Trenutno se na imanju Markovića završava sezona paradajza i paprike, dok su tikvice i krastavci već prošli. Očekuje se još malo krušaka pre kraja sezone. Lazar, jedan od naslednika porodičnog posla, najviše voli s ocem da pčelari i da se vozi traktorom. Porodica Mar-kovića pripremi zimnice pristupa na tradicionalan način, čuvajući recepte prenošene generacijama.

- Zimnicu pravimo na tradicionalni način, bez konzervansa i šećera, s malo soli, pasterizovano u domaćim uslovima. Da može da ostane cele godine - ističe Denis. - Sada je sezona zimnice za kuvanje paradajza, a naš je čist samleven s malo soli i začina. To je ukus detinjstva, koji želimo da sačuvamo za buduće generacije.

Zanimljivo je da Srbija ima veliki potencijal za razvoj organske poljoprivrede. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji beleže konstantan rast.

Porodica Marković svojim primerom pokazuje da je moguće spojiti tradicionalne metode sa savremenim znanjima o održivoj poljoprivredi. Njihov trud ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine već i proizvodnji zdrave hrane za lokalno tržište.

- Nije uvek lako - priznaje Denis - ali kada vidite kako vaši proizvodi utiču na zdravlje ljudi i očuvanje prirode, znate da radite pravu stvar.

Izazovi s kojima se suočavaju organski poljoprivrednici u Srbiji su brojni - od ekstremnih vremenskih uslova do nedostatka podrške i edukacije. Međutim, upravo porodice kao što su Markovići predstavljaju svetionik nade za budućnost srpske poljoprivrede. Oni pokazuju da je moguće uspešno voditi organsko gazdinstvo, čak i u vremenu klimatskih promena i ekonomske neizvesnosti.


Rad za budućnost

Mi ne radimo ovo samo za sebe - ističe Denis Marković, gledajući preko svojih njiva. - Radimo to za našu zemlju, za buduće generacije, za sve one koji žele da jedu zdravo i žive u skladu s prirodom. To je naše nasleđe i naša odgovornost.

Dok se prve zvezde pojavljuju na nebu iznad imanja Markovića, jasno je da organska poljoprivreda u Srbiji ima svetlu budućnost, zahvaljujući posvećenim porodicama koje, uprkos svim izazovima, ostaju verne zemlji i tradiciji.


- Ključ je u strpljenju i stalnom učenju i svaka sezona nas nauči nečemu novom. Moramo biti fleksibilni i spremni da se prilagodimo, ali nikada ne odustajemo od naših principa organske proizvodnje - objašnjava Denis.

Dok sunce polako zalazi nad njihovim imanjem, Denis i Lazar pripremaju se za još jedan dan brige o svojim usevima. U njihovim očima vidi se nada - nada da će njihov način života inspirisati druge da se okrenu prirodi i zdravijoj budućnosti. Možda je upravo ovakav pristup poljoprivredi ono što Srbiji treba da bi očuvala svoju bogatu agrarnu tradiciju i istovremeno se pripremila za izazove budućnosti.

Tekst  i foto: S. Iršević

Autor:
Pošaljite komentar
U SRBIJI VEĆ ODAVNO RASTE PROIZVODNJA: Organska poljoprivreda nastavlja uspon u Evropskoj uniji

U SRBIJI VEĆ ODAVNO RASTE PROIZVODNJA: Organska poljoprivreda nastavlja uspon u Evropskoj uniji

19.06.2024. 21:47 21:50
ORGANSKA PROIZVODNJA POSTALA HIT U VOJVODINI Zasadi na više od 30 000 hektara, a evo kolika je zarada

ORGANSKA PROIZVODNJA POSTALA HIT U VOJVODINI Zasadi na više od 30 000 hektara, a evo kolika je zarada

28.05.2024. 09:31 13:08