light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СУБОТИЧКА ПОРОДИЦА ОЖИВЉАВА ТРАДИЦИЈУ ЗДРАВЕ ХРАНЕ Органско воће и поврће на 40 хектара за одрживу будућност МУКЕ СА СУШОМ ИХ НИСУ ЗАОБИШЛЕ, НАПРОТИВ

19.08.2024. 08:26 08:33
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У време када парадајз сазрева и мирис домаће зимнице испуњава српске домове, једна суботичка породица показује да је могуће живети у складу с природом упркос изазовима модерне пољопривреде.

Денис Марковић, заједно са сином Лазаром, свакодневно обилази своје имање од 40 хектара негујући воће и поврће на органски начин, чувајући традицију и градећи одрживу будућност.

- Овај тропски талас је узео данак у пољопривреди. Све је суво, узалудно је заливање. Земља је натопљена, али пошто од горе долази сунце, биљке се суше и прже - објашњава Денис, док руком прелази преко лишћа парадајза које се бори да преживи жегу.

Упркос тешкоћама, Марковићи остају посвећени органској производњи.

- Ми се бавимо органском производњом колико је то могуће, без заливања, пестицида и вештачког ђубрива. То није лак пут, али верујемо да је исправан - каже Денис.

Тренутно се на имању Марковића завршава сезона парадајза и паприке, док су тиквице и краставци већ прошли. Очекује се још мало крушака пре краја сезоне. Лазар, један од наследника породичног посла, највише воли с оцем да пчелари и да се вози трактором. Породица Мар-ковића припреми зимнице приступа на традиционалан начин, чувајући рецепте преношене генерацијама.

- Зимницу правимо на традиционални начин, без конзерванса и шећера, с мало соли, пастеризовано у домаћим условима. Да може да остане целе године - истиче Денис. - Сада је сезона зимнице за кување парадајза, а наш је чист самлевен с мало соли и зачина. То је укус детињства, који желимо да сачувамо за будуће генерације.

Занимљиво је да Србија има велики потенцијал за развој органске пољопривреде. Према подацима Министарства пољопривреде, површине под органском производњом у Србији бележе константан раст.

Породица Марковић својим примером показује да је могуће спојити традиционалне методе са савременим знањима о одрживој пољопривреди. Њихов труд не само да доприноси очувању животне средине већ и производњи здраве хране за локално тржиште.

- Није увек лако - признаје Денис - али када видите како ваши производи утичу на здравље људи и очување природе, знате да радите праву ствар.

Изазови с којима се суочавају органски пољопривредници у Србији су бројни - од екстремних временских услова до недостатка подршке и едукације. Међутим, управо породице као што су Марковићи представљају светионик наде за будућност српске пољопривреде. Они показују да је могуће успешно водити органско газдинство, чак и у времену климатских промена и економске неизвесности.


Рад за будућност

Ми не радимо ово само за себе - истиче Денис Марковић, гледајући преко својих њива. - Радимо то за нашу земљу, за будуће генерације, за све оне који желе да једу здраво и живе у складу с природом. То је наше наслеђе и наша одговорност.

Док се прве звезде појављују на небу изнад имања Марковића, јасно је да органска пољопривреда у Србији има светлу будућност, захваљујући посвећеним породицама које, упркос свим изазовима, остају верне земљи и традицији.


- Кључ је у стрпљењу и сталном учењу и свака сезона нас научи нечему новом. Морамо бити флексибилни и спремни да се прилагодимо, али никада не одустајемо од наших принципа органске производње - објашњава Денис.

Док сунце полако залази над њиховим имањем, Денис и Лазар припремају се за још један дан бриге о својим усевима. У њиховим очима види се нада - нада да ће њихов начин живота инспирисати друге да се окрену природи и здравијој будућности. Можда је управо овакав приступ пољопривреди оно што Србији треба да би очувала своју богату аграрну традицију и истовремено се припремила за изазове будућности.

Текст  и фото: С. Иршевић

Аутор:
Пошаљите коментар
У СРБИЈИ ВЕЋ ОДАВНО РАСТЕ ПРОИЗВОДЊА: Органска пољопривреда наставља успон у Европској унији

У СРБИЈИ ВЕЋ ОДАВНО РАСТЕ ПРОИЗВОДЊА: Органска пољопривреда наставља успон у Европској унији

19.06.2024. 21:47 21:50
ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ПОСТАЛА ХИТ У ВОЈВОДИНИ Засади на више од 30 000 хектара, а ево колика је зарада

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ПОСТАЛА ХИТ У ВОЈВОДИНИ Засади на више од 30 000 хектара, а ево колика је зарада

28.05.2024. 09:31 13:08