Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO, VIDEO) ZELENA LEPOTICA KOJU MORATE ISPROBATI! Nije čizkejk, a slično se pravi, od kombinacije maline i pistaća VODA POLAZI NA USTA: ova torta je prava LETNJA POSLASTICA

04.08.2024. 11:10 10:48
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Ljubiteljka dobre hrane i putovanja Verica Tešanović proslavila se na društvenim mrežama kao veoma popularna fud-blogerka koja svojim delicijama oduševljava desetine hiljada pratilaca.

Slatka i slana jela za svaki dan ili neku posebnu priliku - sve se to može pronaći na Veričinom Instagram i Tiktok profilu pod nazivom „Čist hedonizam”. Kuvanje joj je, kako nam je rekla, svakodnevica, a s odrastanjem njene dece imala je, priznaje, sve više vremena da isprobava nove recepte koji su je, pored tradicionalnih jela, uvek privlačili.

– Ideja da snimam recepte i postavljam ih na Instagram, a kasnije i na Tiktok došla je veoma spontano. U tom periodu se moja ćerka preselila zbog fakulteta i vrlo često me je zvala da joj objasnim kako se sprema neko jelo ili slatkiš, jer joj je, naravno, falila moja kuhinja. Na Instagramu se u tom periodu pojavio Reels i ja sam pomislila kako bih mogla da joj snimam kako se priprema neko jelo, da bi ona mogla da gleda postupak pripreme i da sve ima na jednom mestu i da, bukvalno, može da bira šta će za koji dan pripremati. To joj se jako dopalo, pa su počele da me prate i njene prijateljice i, eto, to je sve tako krenulo – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak autorka fud-bloga „Čist hedonizam”.

Ovih vrelih dana, ističe Verica, u svom domu najčešće priprema kuvana jela, pa se neretko na njihovom stolu nađu kupus sa junetinom, punjene tikvice ili paprike, jela od piletine koja se brzo pripremaju, paste sa brokolijem, pečurkama ili, tradicionalno, nasuvo s krompirom i sirom. Za naše čitaoce pripremila je ukusnu tortu sa malinama i pistaćima

Kako dalje objašnjava, nema problema sa inspiracijom za nove recepte, ali nema ni dovoljno vremena da isproba sve ono što je zanima.

– Pošto zbog posla često putujemo, najviše volim da pravim nova jela koja isprobam na tim putovanjima. Često mi se čak desi da ne mogu da dođem do određenog recepta, pa onda pokušavam sama na osnovu sećanja ukusa da napravim svoju verziju. I sama volim da menjam neke starije recepte koje imam, da dodajem neke nove sastojke i isprobavam druge varijante – ističe Verica Tešanović. – Volim da isprobavam jela koja ne spadaju u našu tradicionalnu kuhinju pa često pravim tajlandsku, kinesku, tursku hranu. Kokosovo mleko, kurkuma, đumbir, Zaatar, kumin su sastojci koje svakodnevno koristim u kuhinji za slana jela. Takođe, leblebija mi je omiljena, nju koristim kako za slane varijante, tako i za slatkiše, odlična je i veoma bogata vitaminima i mineralima. Ono što takođe volim je da pravim sama svoje putere od orašastih plodova, jer se trudim da jedemo što zdraviju hranu bez konzervanasa i aditiva. Tako da često postavljam snimke na kojima se vidi koliko je to jednostavno i brzo, i kako svako može vrlo lako da napravi svoj omiljeni puter. Moj favorit u poslednje vreme je puter od suncokreta, koji, pored toga što je jako ukusan,  takođe je i veoma zdrav za naš organizam.

V. B.

 

Zelena lepotica

Za koru:

 300 g suvog keksa

 100 g otopljenog maslaca

 nekoliko kašika mleka

Za deo sa malinama:

200 g malina

100 g šećera

1 želatin

Za svetli deo:

 500 g maskarpone sira (možete koristiti neslani sir sa pijace )

 50 g prah šećera

150 g krema od pistaća

 250 ml slatke pavlake

Za preliv odgore:

180 g krema od pistaća

 

 

Najpre sjediniti sve sastojke za koru i utisnuti u dno kalupa od 26 cm. Potom u šerpu sipati maline posuti ih šećerom i staviti na vatru da prokuva. Kada prokuva skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi a tek onda dodati želatin i promešati, pa izliti u drugi kalup od 22 cm. Ako nemate taj kalup možete izliti u bilo koju posudu iz koje možete kasnije izvaditi, kada se stegne.

Zatim pripremiti drugi fil. Umutite sir sa šećerom i dodajte krem od pistaća, zatim ručno dodajte umućenu slatku pavlaku. Moj savet je da slatku pavlaku posebno umutite i uvek dodajete ručno u fil, jer kada se muti zajedno sa sirom može da se desi da se premuti i da krene da se odvaja puter, a samim tim da vam višak vode izlazi iz fila.

Na deo sa keksom prvo stavite malo svetlog krema, pa stavite želatiranu malinu i preko toga premažite ostatak fila. Odgore prelijte 180 g krema od pistaća i dekorišite sa seckanim pistaćima i svežim malinama.

Autor:
Pošaljite komentar
Čorba koja ČISTI ORGANIZAM OD TOKSINA: Bakin recept koji će vas oduševiti

Čorba koja ČISTI ORGANIZAM OD TOKSINA: Bakin recept koji će vas oduševiti

01.08.2024. 15:56 16:03
Spremite LAGANI i PREUKUSANI GRAŠAK: Jedan sastojak mu daje poseban ukus, a niko ga ne dodaje

Spremite LAGANI i PREUKUSANI GRAŠAK: Jedan sastojak mu daje poseban ukus, a niko ga ne dodaje

31.07.2024. 14:33 14:39
TAJNI RECEPT POZNATOG KUVARA Pripremite pileću džigericu na ovaj poseban način (VIDEO)

TAJNI RECEPT POZNATOG KUVARA Pripremite pileću džigericu na ovaj poseban način (VIDEO)

01.08.2024. 21:04 21:20