Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUPERSNAGA I ŠPAGA MOGUĆE I U ŠEZDESETOJ: VIM HOF došao u Srbiju da besplatno širi znanje poput njegovog idola Nikole Tesle 

16.06.2024. 10:13 10:21
Piše:
Izvor: privatna arhiva

Vimovu metodu praktikuju mnoge poznate ličnosti poput Kortni Koks ili Dejvida Bekama.
Vim je srušio 26 svetskih rekorda, popeo se na Kilimandžaro u šortsu, trčao polumaraton iznad arktičkog kruga bosonog i izdržao 112 minuta prekriven kockama leda

Kada je nasmejan i energičan Vim Hof uleteo u pres centar novosadskog Spensa i napravio špagu, bilo je jasno da ovaj šezdesetpetogodišnjak živi ono što propoveda i da njegova metoda disanja i potapanja u ledenu vodu, zahvaljujući kojoj je širom sveta poznat kao Iceman (ledeni čovek), zapravo ima efekta, prvo na njega, a čini se i na ljude koji ga prate i koji su se u velikom broju okupili da ga upoznaju i dobiju njegov potpis, neko na majici, neko na knjizi.

- Bio mi je san da posetim zemlju Nikole Tesle jer on je moj heroj i on je delio znanje besplatno, a i ja to činim. Ovde sam da naučim ljude da koriste energiju koju imaju unutar sebe da budu zdravi i srećni. To je pravo svakog ljudskog bića na svetu. Nema potrebe da trošite basnoslovne sume da biste ostali zdravi, možete pratiti moju metodu koju širim besplatno - rekao je Vim s velikim osmehom na licu željan da podeli svoje iskustvo sa svakim čovekom na planeti kao što je to učinio i u podkastu drugog srpskog velikana kome se divi Novaka Đokovića.

Vimovu metodu su praktikovale i mnoge poznate ličnosti poput Kortni Koks ili Dejvida Bekama što možete videti i na njegovom sajtu https://www.wimhofmethod.com/news

- Moj metod je kombinacija disanja, terapije hladnoćom i posvećenosti koji poboljšavaju naš imuni sistem. Ovde sam da naučim ljude da koriste besplatnu energiju koju svako od nas ima u sebi - rekao je Vim, poznat po svojim neverovatnim poduhvatima u ekstremno hladnim uslovima.

Ovaj metod ne samo da je privukao pažnju medija, već i naučne zajednice, koja je sprovela brojne studije, a neke od njih možete pronaći i na njegovom sajtu https://www.wimhofmethod.com/science.

- Kada sam video za šta sam ja sposoban, shvatio sam da svako to može i odlučio sam da širim svoje znanje - rekao je Vim koji je srušio 26 svetskih rekorda i postao poznat širom sveta po penjanju na Kilimandžaro u šortsu, trčanju polumaratona iznad arktičkog kruga bosonog i boravku u kontejneru prekrivenom kockama leda duže od 112 minuta.

Baš kao što je špagom pokazao da se može biti gibak u ozbiljnim godinama tako je odmah demonstrirao i svoju metodu disanja na jednom od posetilaca koji je, po sopstvenom priznanju, uradio mnogo više sklekova nakon te metode, nego što to inače čini.

Demonstracija je završena uz aplauz i usledila su brojna pitanja, kako za Vima, tako i za Vladimira Jorgu univerzitetskog profesora, doktora sportske medicine, pionira karatea SFR Jugoslavije, koji podržava ovu metodu.

- Budući da se od 57 godina bavim karateom, spojilo nas je disanje, Vim Hofov metod disanja i karate disanje. Znate da je disanje prvi i zadnji dah, a život je između. Vim je usavršio metod disanja koji utiče na autonomni nervni sistem, te mi možemo voljno, svesno da kontrolišemo aciditet krvi, naš mentalni status, te da kontrolišemo i specifične centre u mozgu, to je jedan deo koji se naziva amigdala koji kontroliše strah. Znači, disanjem možemo da utičemo na anksioznost, strah i bipolarna stanja - rekao je profesor Vladimir Jorga a na njegove tvrdnje se nadovezao Vim.

- Ovom tehnikom disanja se za 15 minuta svesno postiže dvostruko veća količina adrenalin u organizmu nego što neko oseti kada skače bandži, što pomaže našem telu da bude izdržljivije i imunom sistemu da se odbrani od bolesti - rekao je Vim koji svoju sposobnost da izdrži ekstremnu hladnoću objašnjava specijalnom tehnikom disanja i sposobnost da „pojača sopstveni termostat”.

 Trenutne studije smatraju da je svesnom hiperventilacijom, Vim u stanju da poveća broj otkucaja srca, nivo adrenalina i alkalnost krvi. Stručnjaci takođe veruju da Vim poseduje mnogo veći nivo smeđeg masnog tkiva, što pomaže njegovoj otpornosti na hladnoću.

Kažu da je jedan od razloga za promenu velika bol, te je to bio okidač i u Hofovom slučaju. Njegovoj prvoj supruzi je dijagnostikovana šizofrenija i ona je oduzela sebi život. On je 1995. ostao sam s četvoro dece i bilo mu je teško da nastavi dalje.

U šetnji pored zaleđenog jezera osetio je potrebu da uđe i tada je naizad osetio duboki mir. To je bilo jedino vreme kada nije razmišljao o svojoj patnji. Nauka kaže da se nakon 15 minuta u vodi s temperaturom 0 stepeni događa hipotermija, a otprilike nakon pola sata – smrt, međutim Vim je doživeo preporod i popularizovao je ovu tehniku u svetu, a kasnije i svesno disanje.

Naravno, nikako se ove dve tehnike ne smeju kombinovati jer bi moglo da dođe do gubitka svesti i davljenja. I nikako ne možete ođednom početi dugo da boravite u ledu, to je tehnika koja se uči postepeno.

- Sarađujem s doktorima, naučnicima, psihijatrima širom sveta, samo zbog jedne stvari – da dokažem naučno da ovom metodom možemo lečiti depresiju, bipolarnost, sve vrste psihičkih oboljenja. To je sve bilo nemoguće do sada. Pokazao sam to na skenovima mozga. Možemo se boriti efikasno protiv depresije. To ne donosi novac pa nije toliko popularno. Zato želim što više naučnih studija i uvek izazivam naučnike: „Dokažite da grešim!” - rekao je Vim pre nego što su ga okružili poštovaoci njegove metode.

Snežana Milanović

 

Autor:
Pošaljite komentar
NAMIRNICE ZA ZDRAVO SRCE: Pet stvari koje treba da UVRSTITE U ISHRANU ZA DUG ŽIVOT

NAMIRNICE ZA ZDRAVO SRCE: Pet stvari koje treba da UVRSTITE U ISHRANU ZA DUG ŽIVOT

16.04.2024. 11:31 11:41
PROVERITE NA OSNOVU KRVNE GRUPE KOJIM BOLESTIMA STE PODLOŽNI; A evo ko ima veće šanse za dug život

PROVERITE NA OSNOVU KRVNE GRUPE KOJIM BOLESTIMA STE PODLOŽNI; A evo ko ima veće šanse za dug život

16.02.2024. 09:12 09:23
DEVET SAVETA BABA VANGE ZA DUG ŽIVOT: Ovo obavezno radite preko leta

DEVET SAVETA BABA VANGE ZA DUG ŽIVOT: Ovo obavezno radite preko leta

13.06.2024. 13:30 13:37