ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta
Autentičan recept za pripremu sočiva iz manastira Hilandar ima nekoliko sastojaka koji mu daju poseban ukus.
Sočivo je ukusno povrće iz roda mahunarki. Nalik je pasulju, ali se razlikuje po ukusu. Od njega se mogu praviti razna jela i salate.
U vreme posta monasi u manastiru Hilandar često pripremaju sočivo na poseban način.
Sastojci:
300 grama sočiva
glavica crvenog luka
glavica belog luka
kašika suvog grožđa
20 maslina
1 dcl belog vina
so, biber
origano
majčina dušica
šoljica maslinovog ulja
Priprema:
Sočivo potopiti i odstaviti da odstoji preko noći.
Sutradan staviti da se kuva. Kada provri treba ocediti sočivo.
Ponovo preliti sočivo vodom. Dodati izdinstani crveni i beli luk. Dodati kašiku suvog grožđa, masline, belo vino, a potom i so, biber, origano i majčinu dušicu.
Kuvati polako, na tihoj vatri, dok voda ne ispari.
Na kraju dodati šoljicu maslinovog ulja.
Informer.rs/ Dnevnik