SLATKIŠ ZA PET MINUTA! Popularna fud-blogerka otkriva recept za KEKS KUGLICE SA MANDARINOM I BELOM ČOKOLADOM
Autorka popularnog Instagram fud-bloga „Osmeh i orasi” Marijana Hrnja svojim estetičnim objavama recepata privukla je više od 40.000 pratilaca, sa kojima deli raznovrsne predloge za pravljenje ukusnih i zdravih obroka.
Hrana joj je omiljeni model za fotografisanje, pa neretko voli da, upravo kroz fotografije, prenese i osećaj koji sa sobom određeno jelo nosi. Oduvek ju je, kaže, privlačilo kuvanje, a priznaje nam i da je, otkad zna za sebe, uz mamu i baku volela da se igra sa testom, a onda i sama kasnije pravila neka ozbiljnija jela.
– Uz kuvanje, gajim posebnu ljubav i prema fotografiji. Stoga je kuvanje i fotografisanje spremljenjih jela bio prirodan sled događaja. Krenulo je kao hobi. Pravila bih ukusna jela, a zatim pokušavala da ih istaknem bojama i teksturom, kako bih to prenela na fotografiju. Ljudi su to prepoznali, polako sam počela da dobijam i ponude za saradnju, pa je to preraslo i u posao – ističe Marijana.
Kada je pokretala blog, želela je da naziv bude jednostavan, pamtljiv, ali i da prenese ono što radi.
– Kako je blog većinski o hrani, želela sam da uključim neku namirnicu. Takođe, nisam želela nešto što se često upotrebljava u nazivima, kao što su hleb, vino, kuhinjica i ostalo. Razmišljala sam o nečemu što može da se upotrebljava i u slatkim i u slanim jelima, nešto što je sa našeg podneblja, i tako sam došla do oraha – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Marijana Hrnja. – Pored toga, volim da delim stvari iz života, kao što su putovanja, saveti o ekologiji, za domaćinstvo i slično. Zbog toga sam želela i nešto što je u etru, nešto što znači svašta, što je lagano i poletno, nešto što označava moju veselu prirodu, i došla do – osmeha.
Marijana nam otkriva i da joj ne manjka ideja i kreativnost za nove objave i recepte na svom profilu. Recepti i ideje za scenografiju joj se uvek motaju po glavi, jer u tome istinski uživa, pa svaki slobodan trenutak posvećuje tome.
– Kao u svemu, mislim da je i u ishrani najbitniji balans, pa kod mene možete pronaći gurmanska jela sa puno mesa, raznog testa i slatke zalogaje, tradicionalna jela, ali i ona koja su kod nas manje poznata ili zdrave verzije nekih poznatih kolača, peciva i slanih jela. Volim da eksperimentišem sa hranom – objašnjava autorka profila „Osmeh i orasi” i dodaje da svi kod kuće možemo da napravimo kvalitetan obrok koji bi bio balans između zdrave ishrane i užitka. – Ako mene pitate, to bi bila neka pasta, sa mnogo povrća i dodatkom proteina, dobro začinjenog belog mesa ili proprženih komadića slanine.
V. B.
Keks kuglice sa mandarinom i belom čokoladom
300 g mlevenog keksa
150 g maslaca
sok od 4-6 mandarina (zavisi od veličine)
2-3 supene kašike šećera (zavisi od veličine i slatkoće mandarina)
1 vanilin šećer
rendana kora mandarine
1-2 kašike kokosovog ulja
200 g bele čokolade
Iscediti sok od mandarina i sipati u tiganj. Ringlu podesiti na najjače, dodati šećer pa mešati dok se ne zgusne u sirup. U keks umesiti maslac, sipati vanilin šećer i sirup od mandarine. Sve pomešati pa oblikovati kuglice. Staviti ih u zamrzivač dok pripremite čokoladu. U šerpu stavite kokosovo ulje, dodati čokoladu i otopiti na laganoj vatri. Kada je čokolada otopljena, uvaljati kuglice u nju i staviti u frižider , da se čokolada stegne.