СЛАТКИШ ЗА ПЕТ МИНУТА! Популарна фуд-блогерка открива рецепт за КЕКС КУГЛИЦЕ СА МАНДАРИНОМ И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ
Ауторка популарног Инстаграм фуд-блога „Осмех и ораси” Маријана Хрња својим естетичним објавама рецепата привукла је више од 40.000 пратилаца, са којима дели разноврсне предлоге за прављење укусних и здравих оброка.
Храна јој је омиљени модел за фотографисање, па неретко воли да, управо кроз фотографије, пренесе и осећај који са собом одређено јело носи. Одувек ју је, каже, привлачило кување, а признаје нам и да је, откад зна за себе, уз маму и баку волела да се игра са тестом, а онда и сама касније правила нека озбиљнија јела.
– Уз кување, гајим посебну љубав и према фотографији. Стога је кување и фотографисање спремљењих јела био природан след догађаја. Кренуло је као хоби. Правила бих укусна јела, а затим покушавала да их истакнем бојама и текстуром, како бих то пренела на фотографију. Људи су то препознали, полако сам почела да добијам и понуде за сарадњу, па је то прерасло и у посао – истиче Маријана.
Када је покретала блог, желела је да назив буде једноставан, памтљив, али и да пренесе оно што ради.
– Како је блог већински о храни, желела сам да укључим неку намирницу. Такође, нисам желела нешто што се често употребљава у називима, као што су хлеб, вино, кухињица и остало. Размишљала сам о нечему што може да се употребљава и у слатким и у сланим јелима, нешто што је са нашег поднебља, и тако сам дошла до ораха – прича за „Дневников” Недељни ручак Маријана Хрња. – Поред тога, волим да делим ствари из живота, као што су путовања, савети о екологији, за домаћинство и слично. Због тога сам желела и нешто што је у етру, нешто што значи свашта, што је лагано и полетно, нешто што означава моју веселу природу, и дошла до – осмеха.
Маријана нам открива и да јој не мањка идеја и креативност за нове објаве и рецепте на свом профилу. Рецепти и идеје за сценографију јој се увек мотају по глави, јер у томе истински ужива, па сваки слободан тренутак посвећује томе.
– Као у свему, мислим да је и у исхрани најбитнији баланс, па код мене можете пронаћи гурманска јела са пуно меса, разног теста и слатке залогаје, традиционална јела, али и она која су код нас мање позната или здраве верзије неких познатих колача, пецива и сланих јела. Волим да експериментишем са храном – објашњава ауторка профила „Осмех и ораси” и додаје да сви код куће можемо да направимо квалитетан оброк који би био баланс између здраве исхране и ужитка. – Ако мене питате, то би била нека паста, са много поврћа и додатком протеина, добро зачињеног белог меса или пропржених комадића сланине.
В. Б.
Кекс куглице са мандарином и белом чоколадом
300 г млевеног кекса
150 г маслаца
сок од 4-6 мандарина (зависи од величине)
2-3 супене кашике шећера (зависи од величине и слаткоће мандарина)
1 ванилин шећер
рендана кора мандарине
1-2 кашике кокосовог уља
200 г беле чоколаде
Исцедити сок од мандарина и сипати у тигањ. Ринглу подесити на најјаче, додати шећер па мешати док се не згусне у сируп. У кекс умесити маслац, сипати ванилин шећер и сируп од мандарине. Све помешати па обликовати куглице. Ставити их у замрзивач док припремите чоколаду. У шерпу ставите кокосово уље, додати чоколаду и отопити на лаганој ватри. Када је чоколада отопљена, уваљати куглице у њу и ставити у фрижидер , да се чоколада стегне.