overcast clouds
13°C
08.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9902
usd
108.5051
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛАТКИШ ЗА ПЕТ МИНУТА! Популарна фуд-блогерка открива рецепт за КЕКС КУГЛИЦЕ СА МАНДАРИНОМ И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ

18.02.2024. 16:00 11:29
Пише:
Фото: Privatna arhiva

Ауторка популарног Инстаграм фуд-блога „Осмех и ораси” Маријана Хрња својим естетичним објавама рецепата привукла је више од 40.000 пратилаца, са којима дели разноврсне предлоге за прављење укусних и здравих оброка.

Храна јој је омиљени модел за фотографисање, па неретко воли да, управо кроз фотографије, пренесе и осећај који са собом одређено јело носи. Одувек ју је, каже, привлачило кување, а признаје нам и да је, откад зна за себе, уз маму и баку волела да се игра са тестом, а онда и сама касније правила нека озбиљнија јела.

– Уз кување, гајим посебну љубав и према фотографији. Стога је кување и фотографисање спремљењих јела био природан след догађаја. Кренуло је као хоби. Правила бих укусна јела, а затим покушавала да их истакнем бојама и текстуром, како бих то пренела на фотографију. Људи су то препознали, полако сам почела да добијам и понуде за сарадњу, па је то прерасло и у посао – истиче Маријана.

Када је покретала блог, желела је да назив буде једноставан, памтљив, али и да пренесе оно што ради.

– Како је блог већински о храни, желела сам да укључим неку намирницу. Такође, нисам желела нешто што се често употребљава у називима, као што су хлеб, вино, кухињица и остало. Размишљала сам о нечему што може да се употребљава и у слатким и у сланим јелима, нешто што је са нашег поднебља, и тако сам дошла до ораха – прича за „Дневников” Недељни ручак Маријана Хрња. – Поред тога, волим да делим ствари из живота, као што су путовања, савети о екологији, за домаћинство и слично. Због тога сам желела и нешто што је у етру, нешто што значи свашта, што је лагано и полетно, нешто што означава моју веселу природу, и дошла до – осмеха.

Маријана нам открива и да јој не мањка идеја и креативност за нове објаве и рецепте на свом профилу. Рецепти и идеје за сценографију јој се увек мотају по глави, јер у томе истински ужива, па сваки слободан тренутак посвећује томе.

– Као у свему, мислим да је и у исхрани најбитнији баланс, па код мене можете пронаћи гурманска јела са пуно меса, разног теста и слатке залогаје, традиционална јела, али и она која су код нас мање позната или здраве верзије неких познатих колача, пецива и сланих јела. Волим да експериментишем са храном – објашњава ауторка профила „Осмех и ораси” и додаје да сви код куће можемо да направимо квалитетан оброк који би био баланс између здраве исхране и ужитка. – Ако мене питате, то би била нека паста, са много поврћа и додатком протеина, добро зачињеног белог меса или пропржених комадића сланине.

В. Б.

Кекс куглице са мандарином и белом чоколадом

300 г млевеног кекса

150 г маслаца

сок од 4-6 мандарина (зависи од величине)

2-3 супене кашике шећера (зависи од величине и слаткоће мандарина)

1 ванилин шећер

рендана кора мандарине

1-2 кашике кокосовог уља

200 г беле чоколаде

Исцедити сок од мандарина и сипати у тигањ. Ринглу подесити на најјаче, додати шећер па мешати док се не згусне у сируп. У кекс умесити маслац, сипати ванилин шећер и сируп од мандарине. Све помешати па обликовати куглице. Ставити их у замрзивач док припремите чоколаду. У шерпу ставите кокосово уље, додати чоколаду и отопити на лаганој ватри. Када је чоколада отопљена, уваљати куглице у њу и ставити у фрижидер , да се чоколада стегне.

Пише:
Пошаљите коментар
НАПРАВИТЕ НАЈЧОКОЛАДНИЈИ ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ У НЕКОЛИКО КОРАКА! Позната фуд-блогерка открива тајни рецепт

НАПРАВИТЕ НАЈЧОКОЛАДНИЈИ ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ У НЕКОЛИКО КОРАКА! Позната фуд-блогерка открива тајни рецепт

11.02.2024. 16:00 15:13
ОВО ЈЕ ТОРТА ОД ТРИ САСТОЈКА КОЈА СЕ ПРАВИ ЗА МИНУТ, позната фуд-блогерка открива рецепт

ОВО ЈЕ ТОРТА ОД ТРИ САСТОЈКА КОЈА СЕ ПРАВИ ЗА МИНУТ, позната фуд-блогерка открива рецепт

04.02.2024. 13:20 13:48
ЗДРАВ СЛАТКИШ ЗА ПЕТ МИНУТА! Једна од најпопуларнијих блогерки открива како да направите неодољиве баклава залогаје

ЗДРАВ СЛАТКИШ ЗА ПЕТ МИНУТА! Једна од најпопуларнијих блогерки открива како да направите неодољиве баклава залогаје

21.01.2024. 11:00 15:05