OVO JE TORTA OD TRI SASTOJKA KOJA SE PRAVI ZA MINUT, poznata fud-blogerka otkriva recept
Da svakodnevno može da se skuva neko brzo i ukusno jelo dokazuje nam blogerka Milica Stanković, autorka Instagram profila „Recepti za minut”, na kojem predstavlja svoje kulinarsko umeće.
U brzom ritmu današnjeg života, svakodnevno pripremanje obroka može biti izazovno, pa je stoga rešila da pratiocima ponudi brzinska rešenja. Kuvanje je, kaže, počelo da je privlači zbog kreativnosti koju možemo da ispoljimo u kuhinji. Sticajem okolnosti, njen suprug je kuvar pa otkriva da se, kada su se upoznali, zaljubila u njega gledajući kako im pažljivo i posvećeno sprema večere, a voleo je da je iznenadi izborom različitih kuhinja.
– Malo-pomalo počela sam da provodim sve više vremena u kuhinji i učim o drugim kuhinjama, jer sam ranije spremala uglavnom naša, domaća jela. S vremenom sam najviše zavolela da spremam slatkiše i eksperimenišem sa svojim receptima – priča Milica za „Dnevnikov” Nedeljni ručak. – Pošto se oboje bavimo digitalnim marketingom, u nekom trenutku sam rešila da napokon i svoj Instagram profil malo uozbiljim, pa sam izbacila prvi video, koji je prilično dobro prošao, što me je ohrabrilo da nastavim. Ubrzo sam napravila i svoju triptih tortu koja je postala viralna na Instagramu i Tiktoku, sa više od milion pregleda za mesec dana, a dobila sam i bezbroj fotografija torte po mom receptu koju su spremale moje drugarice sa društvenih mreža. Tada sam prelomila i rešila da počnem da izbacujem recepte redovno. Za samo mesec dana dobila sam desetak hiljada novih pratilaca i sada recepte delim najmanje dva puta nedeljno.
Upravo je recept za svoju čuvenu triptih tortu želela da podeli i sa čitaocima Nedeljnog ručka. Svoje recepte „korak po korak” odskora deli i putem Jutjuba. To što je postala fud-blogerka, kaže, prirodna je ekstenzija ljubavi prema kuvanju i društvenim mrežama, spoj profesionalnog i privatnog i nešto što joj omogućava da svoje recepte delimično profesionalizuje i podeli ih sa širom zajednicom. Iako su njeni recepti brzinski, ono što najbrže možemo da pripremimo za jedan kvalitetan obrok, ipak, kaže, priprema zavisi od našeg režima ishrane.
– Ako ste na dijeti koja ne isključuje ugljene hidrate, dobar, brzi rižoto sa povrćem i pavlakom je uvek pravi izbor. Ako vam treba još brži obrok, sa primesama mediteranske kuhinje, prepolovite plavi patlidžan, pospite ga tunjevinom i nekim dobrim sirom, prelijte maslinovim uljem i stavite sve u rernu na 15 minuta da se zapeče i začinite bosiljkom i origanom. Ipak, omiljeni brzi obrok mi je dobra palenta sa slaninom i kajmakom – objašnjava autorka profila „Recepti za minut”. – Verujem da su izbalansirana ishrana i umerenost jako važni i zato savetujem svojim pratiocima da ne preteruju sa šećerom, iako na svojim profilima najčešće delim recepte za torte i kolače. Imali smo i keto faze i višemesečne lou-karb dijete, ali danas verujem da je za raspoloženje najvažniji balans, kao i u životu uopšte.
V. B.
Triptih torta
patišpanj:
3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
3 kašike vode
3 kašike brašna
3 kašike kakao praha
1 prašak za pecivo
voćni fil:
400 g mešanog voća (maline, kupine, borovnice, višnje, jagode)
100 g šećera
150 ml vode
1 puding od jagode ili maline
100 ml mleka
čokoladni fil:
200 ml slatke pavlake
100 g čokolade
Priprema je toliko jednostavna da će čak i početnici u kuhinji postići sjajan rezultat. Počnite da mutite jaja i zatim dodajte jedan po jedan sastojak sa priložene liste – sve po tri kašike. Umućenu smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje, koji obavezno malo podmažite, i pecite u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, ne duže od petnaestak minuta (zavisi koji prečnik kalupa koristite, ja sam pekla u kalupu od 24 cm). Dok se peče, napravite voćni fil.
Prokuvajte kratko 400 grama voća sa 100 grama šećera u oko 150 ml vode. Koristila smrznuti voćni miks i dopao mi se, ali sigurno nećete pogrešiti ako koristite samo maline, višnje ili jagode. Dok se voće krčka, u 100 ml mleka razmutite kesicu pudinga pa sve dodajte u voće i kuvajte još malo, kao što biste inače kuvali puding. Ostavite da se prohladi i dok se hladi napravite čokoladni glazuru.
U 200 ml zagrejane slatke pavlake otopite 100 grama čokolade za kuvanje. Nemojte da se uplašite ako izgleda previše retko na prvi pogled, sve će to da se stegne kad se dobro ohladi. Ostavite triptih tortu preko noći u frižideru kako bi se svi ukusi sjedinili i torta lepo stegla. Ovo je idealan recept za rođendane, slavlja ili jednostavno uživanje u ukusnom desertu.