REKORDAN BROJ POSETILACA JUBILARNE MANIFESTACIJE U BELOM BLATU Domaće kobasice i druge zimske đakonije za sve gurmane
BELO BLATO: Jubilarna manifestacija „Beloblatska kobasica“, deseta po redu, održana je minulog vikenda u Belom Blatu, selu na teritoriji grada Zrenjanina.
Program je i ove godine trajao dva dana, u subotu je započeo takmičenjem u tradicionalnom svinjokolju, a juče je upriličeno takmičenje u pravljenju domaćih kobasica.
Takmičarske ekipe iz pet sela - Belog Blata, Perleza, Ečke, Mužlje i gosti iz Martiniša iz Rumunije, imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta. Domaćini su posetiocima ponudili sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri ocenjivao je kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipa koje učestvuju u takmičenju. Posle većanja, za apsolutnog pobednika proglašena je ekipa domaćina iz Belog Blata.
Neuobičajeno lepo vreme za ovo doba godine privuklo je već prvog dana veliki broj posetilaca. Prilazi selu i gotovo sve ulice u njemu bili su tesni da prime sva vozila kojima su gosti stizali iz svih krajeva Vojvodine, Beograda, drugih delova Srbije, ali i inostranstva - Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine.
Njih su spremno dočekali izlagači iz cele Srbije. Na prodaju je ponuđeno sve što neko može da zamisli, od prerađevina od svinje –slanine, pančete i sapunjare, kobasica, belih i crvenih, suvih i svežih, džigernjača i švargli… Na štandovima postavljenim u dvema ulicama prodavali su se i sirevi, začini, kolači, vino i rakija, pekmezi i sokovi…
Naravno, nema kobasicijade bez dobrog zalogaja. Maštoviti i vredni izlagači ponudili su bukvalno za svakoga po nešto. Od subote ujutru cvrčale su kobasice i pljeskavice, pekle su se mekike, mogle su se kupiti i sve popularnije pihtije, ali i domaća sarma. A bilo je i prženih girica. Pravi hit bio je domaći hleb namazan mašću i posut alevom paprikom.
Cene? Da je jeftino – nije, ali manifestacija „Beloblatska kobasica“ je prilika da se osete ukusi tradicije i da se kupe domaći proizvodi, pa se niko ne žali.
Tekst i foto: Željko Balaban