Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAŠA GEOSTACIONARNA ORBITALNA POZICIJA Neki budući srpski sateliti dobili svoje mesto na nebu

22.01.2024. 11:18 11:33
Piše:
Izvor: Ilustracija Pixabay.com

Srbija je dobila geostacionarnu orbitalnu poziciju za FSS (Fixed Satellite Service) i BSS (Broadcast Satellite Service) satelitsku mrežu, kao i odgovarajući frekvencijski resurs.

Kako kažu u Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge, reč je o izuzetno značajnom dostignuću , koje je i velika prednost, pre svega ekonomska, jer se smanjuju troškovi realizacije tih mreža, a istovremeno se doprinosi razvoju satelitskih komunikacija u Srbiji. 

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koje imaju istu orbitalnu poziciju za buduću FSS i BSS satelitsku mrežu, a zahtev za upis satelitske mreže Srbije u FSS plan i izmenu orbitalne pozicije satelitske mreže Srbije u BSS planu podnet je 2020. godine. 

Po rečima koordinatorke Grupe za fiksne i satelitske radio-komunikacije u Ratelu Aleksandre Vučić, većina država članica koje su upisale svoje satelitske mreže u pomenuti plan imaju različite orbitalne pozicije u FSS i BSS planu. Ona ukazuje da je prilikom podnošenja zahteva za upis satelitske mreže u BSS plan i izbora odgovarajuće orbitalne pozicije podnet zahtev za upis satelitske mreže Srbije u FSS plan na istoj orbitalnoj poziciji. 

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koje imaju istu orbitalnu poziciju za buduću FSS i BSS satelitsku mrežu

− U tom periodu je 47 administracija podnelo zahtev za upis u BSS plan i sedam za upis u FSS plan − kaže za “Dnevnik” Aleksandra Vučić. − Administracije koje imaju različite orbitalne pozicije za FSS i BSS plan u slučaju puštanja satelitske mreže u rad moraju da lansiraju dva satelita s primopredajnicima, dok Srbija, u slučaju puštanja u rad obe satelitske mreže, može da lansira jedan satelit, na kome su instalirana dva ili više primopredajnika koji rade na odgovarajućim frekvencijskim opsezima, što smanjuje troškove lansiranja i samog satelita. Zadatak Ratela bio je da se obezbedi orbitalna pozicija i odgovarajući frekvencijski resurs za FSS i BSS satelitsku mrežu Srbije i to smo uspeli. U budućnosti neko od domaćih operatora može da realizuje  satelitske mreže, a postoji mogućnost i da se ovaj resurs da nekome na najam.

Aleksandra Vučić ukazuje da je FSS plan formiran još 1988. godine, kada je bivša Jugoslavija dobila orbitalnu poziciju i frekvencijski opseg i upisala satelitsku mrežu u FSS planu. Srbija od 2000. godine ima upisanu satelitsku mrežu u BSS planu. 


Nema vremenskog ograničenja

Po rečima Aleksandre Vučić, način korišćenja RF spektra i upotreba satelitskih orbita između država članica ITU uređuje se Međunarodnim pravilnikom o radio-komunikacijama Međunarodne unije za telekomunikacije.

− Pravilnikom je definisano da svaka članica ITU ima pravo na dodelu geostacionarne satelitske orbite i određenih frekvencijskih opsega namenjenih za upis u plan satelitske mreže u FSS (Fiksna satelitska služba) i BSS (Radiodifuzna satelitska služba), pri čemu ne postoji vremenska obaveza puštanja u rad ovih satelitskih mreža − kaže Aleksandra Vučić. − FSS podrazumeva namenu satelitske mreže u fiksnoj satelitskoj službi koja obezbeđuje komunikaciju između satelita i fiksnih radio-stanica na Zemlji, dok se BSS odnosi na radiodifuznu satelitsku službu koja podrazumeva emitovanje ili reemitovanje radijskog i TV programa sa satelita.


− Satelitske komunikacije omogućavaju pokrivanje signalom širokog područja na Zemljinoj površini, a samim tim i pokrivanje područja teško dostupnih terestričkim mrežama. Satelitska mreža bi bila još jedan vid mreža za pružanje različitih usluga i samim tim se obezbeđuje veća dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i uslugama, kako rezidencionalnim tako i poslovnim korisnicima, povećava se konkurencija međe operatorima, a samim tim moguće je i smanjenje cene usluge za krajnje korisnike − ističe Aleksandra Vučić. 

D. Mlađenović

Foto: pixabay.com

Autor:
Pošaljite komentar
ŠTA KRIJE VOJVOĐANSKA RAVNICA Sateliti otkrili zapanjujuće drevne strukture u Srbiji

ŠTA KRIJE VOJVOĐANSKA RAVNICA Sateliti otkrili zapanjujuće drevne strukture u Srbiji

22.11.2023. 08:39 08:46
MASKOVI SATELITI SNIMLJENI IZNAD SRBIJE: Beličasti tragovi na nebu bili vidljivi širom Evrope (VIDEO)

MASKOVI SATELITI SNIMLJENI IZNAD SRBIJE: Beličasti tragovi na nebu bili vidljivi širom Evrope (VIDEO)

16.09.2023. 08:58 09:04