clear sky
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАША ГЕОСТАЦИОНАРНА ОРБИТАЛНА ПОЗИЦИЈА Неки будући српски сателити добили своје место на небу

22.01.2024. 11:18 11:33
Пише:
Извор: Ilustracija Pixabay.com

Србија је добила геостационарну орбиталну позицију за ФСС (Fixed Satellite Сервице) и BSS (Броадцаст Satellite Сервице) сателитску мрежу, као и одговарајући фреквенцијски ресурс.

Како кажу у Регулаторном телу за електронске комуникације и поштанске услуге, реч је о изузетно значајном достигнућу , које је и велика предност, пре свега економска, јер се смањују трошкови реализације тих мрежа, а истовремено се доприноси развоју сателитских комуникација у Србији. 

Србија је једна од малобројних земаља које имају исту орбиталну позицију за будућу ФСС и BSS сателитску мрежу, а захтев за упис сателитске мреже Србије у ФСС план и измену орбиталне позиције сателитске мреже Србије у BSS плану поднет је 2020. године. 

По речима координаторке Групе за фиксне и сателитске радио-комуникације у Рателу Александре Вучић, већина држава чланица које су уписале своје сателитске мреже у поменути план имају различите орбиталне позиције у ФСС и BSS плану. Она указује да је приликом подношења захтева за упис сателитске мреже у BSS план и избора одговарајуће орбиталне позиције поднет захтев за упис сателитске мреже Србије у ФСС план на истој орбиталној позицији. 

Србија је једна од малобројних земаља које имају исту орбиталну позицију за будућу ФСС и BSS satеlitsku мрежу

− У том периоду је 47 администрација поднело захтев за упис у BSS план и седам за упис у ФСС план − каже за “Дневник” Александра Вучић. − Администрације које имају различите орбиталне позиције за ФСС и BSS план у случају пуштања сателитске мреже у рад морају да лансирају два сателита с примопредајницима, док Србија, у случају пуштања у рад обе сателитске мреже, може да лансира један сателит, на коме су инсталирана два или више примопредајника који раде на одговарајућим фреквенцијским опсезима, што смањује трошкове лансирања и самог сателита. Задатак Ратела био је да се обезбеди орбитална позиција и одговарајући фреквенцијски ресурс за ФСС и BSS сателитску мрежу Србије и то смо успели. У будућности неко од домаћих оператора може да реализује  сателитске мреже, а постоји могућност и да се овај ресурс да некоме на најам.

Александра Вучић указује да је ФСС план формиран још 1988. године, када је бивша Југославија добила орбиталну позицију и фреквенцијски опсег и уписала сателитску мрежу у ФСС плану. Србија од 2000. године има уписану сателитску мрежу у BSS плану. 


Нема временског ограничења

По речима Александре Вучић, начин коришћења РФ спектра и употреба сателитских орбита између држава чланица ИТУ уређује се Међународним правилником о радио-комуникацијама Међународне уније за телекомуникације.

− Правилником је дефинисано да свака чланица ИТУ има право на доделу геостационарне сателитске орбите и одређених фреквенцијских опсега намењених за упис у план сателитске мреже у ФСС (Фиксна сателитска служба) и BSS (Радиодифузна сателитска служба), при чему не постоји временска обавеза пуштања у рад ових сателитских мрежа − каже Александра Вучић. − ФСС подразумева намену сателитске мреже у фиксној сателитској служби која обезбеђује комуникацију између сателита и фиксних радио-станица на Земљи, док се BSS односи на радиодифузну сателитску службу која подразумева емитовање или реемитовање радијског и ТВ програма са сателита.


− Сателитске комуникације омогућавају покривање сигналом широког подручја на Земљиној површини, а самим тим и покривање подручја тешко доступних терестричким мрежама. Сателитска мрежа би била још један вид мрежа за пружање различитих услуга и самим тим се обезбеђује већа доступност инфраструктури електронских комуникација и услугама, како резиденционалним тако и пословним корисницима, повећава се конкуренција међе операторима, а самим тим могуће је и смањење цене услуге за крајње кориснике − истиче Александра Вучић. 

Д. Млађеновић

Фото: pixabay.com

Аутор:
Пошаљите коментар
ШТА КРИЈЕ ВОЈВОЂАНСКА РАВНИЦА Сателити открили запањујуће древне структуре у Србији

ШТА КРИЈЕ ВОЈВОЂАНСКА РАВНИЦА Сателити открили запањујуће древне структуре у Србији

22.11.2023. 08:39 08:46
МАСКОВИ САТЕЛИТИ СНИМЉЕНИ ИЗНАД СРБИЈЕ: Беличасти трагови на небу били видљиви широм Европе (ВИДЕО)

МАСКОВИ САТЕЛИТИ СНИМЉЕНИ ИЗНАД СРБИЈЕ: Беличасти трагови на небу били видљиви широм Европе (ВИДЕО)

16.09.2023. 08:58 09:04