Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKO-POKRET „SRPSKI ITEBEJ” ODRŽAVA SELO I KAD NIKO NEĆE Deca zasukala rukave

31.10.2023. 07:33 10:42
Piše:
Izvor: privatna arhiva

SRPSKI ITEBEJ: Svako voli da mu je ispred kuće sređeno i bez smeća, ali najveće blago nekog naselja su stanovnici koji imaju razvijeniju ekološku svest, te žele da celo mesto bude uredno i za primer.

Takav cilj motivisao je nekoliko žitelja Srpskog Itebeja, te su u maju organizovali prvu, može se reći – masovnu akciju čišćenja, kojoj se odazvalo skoro 80 dece osnovnoškolskog uzrasta kao i njihovi roditelji, čime su otpočeli novu „eko eru” u ovom banatskom seocetu. Nakon toga su u junu osnovali i Eko-pokret „Srpski Itebej” na čijem je čelu idejni tvorac i glavni pokretač Dragan Vranjin.

– Svi stalno govorimo kako je Novi Itebej čist i uređen, a kad se ide našim ulicama, gde god je trava malo veća, ima i smeća – kaže naš sagovornik. – Već duže vreme sam hteo da napravim akciju, da angažujemo decu i da vidimo da li će funkcionisati. U maju, kada je bilo prvo čišćenje sela, uključili su se s donacijama i paori, PerSu, Bata Karaman... Skupilo se sigurno oko 80 mališana i još plus odrasli. Međutim, bilo je i nekih mama koje su rekle da neće da puste svoju decu da skupljaju tuđe smeće, iako su klinci hteli da učestvuju. A nadam se da meštane možemo da motivišemo upravo kroz decu, naročito da utičemo na one koji bacaju smeće. Pa neka i petoro njih godišnje odluči da više neće bacati, dobro je.

Ipak, druga strana medalje je ta da su pred akciju svi voljni da učestvuju i pomognu, ali kad tođe trenutak da se zasuku rukavi, mnogi odustanu.

– Nećemo odustati i posustati. Trenutno imamo akcije čišćenja lišća, svake srede dok svo ne opadne, a svi samo viču „bravo”, dok ima i onih koji kažu da se lišće uvek palilo i nikome nije ništa falilo. Mi to lišće odnesemo u „Disko 19” gde smo dosta toga raskrčili i jedan deo ćemo iskoristiti da napravimo humus, pa ćemo deliti ženama za cveće i tako motivisati meštane da svako kod kuće može da uzme bure i napravi humus. Želimo mlađe da usmerimo, pa bih želeo da pravimo i radionice, ali nemamo adekvatan prostor za to – veli Vranjin.

Nakon prve akcije ostalo im je viška novca od kog su napravili reciklažni kavez u koji bacaju plastičnu ambalažu, a onda sa decom odvrću čepove koje prosleđuju Udruženju „Čep za hendikep”, dok flaše nose u reciklažni centar. Od para koje su potom zaradili, sami su napravili još jedan veći kontejner, tako da ih u Srpskom Itebeju trenutno ima dva. Jedan od planova je i da nabave kante, naročito u centru i na putu do škole, ali kako su one skupe, te je potrebno rešavati neophodnu papirologiju zarad dozvole kako bi ih postavili na javnoj površini, sve usporava realizaciju. Pride, ima i onih komšija koje ne vole što im se smeće baca ispred kuće, ali ne žele ni da im se stavi kanta.

Ipak, druga strana medalje je ta da su pred akciju svi voljni da učestvuju i pomognu, ali kad tođe trenutak da se zasuku rukavi, mnogi odustanu

– Sledeća veća akcija čišćenja smeća biće u aprilu na Dan planete Zemlje, a u planu nam je da ponovo konkurišemo u NIS-u za mašine koje bi nam omogućile da održavamo zelene površine ispred napuštenih placeva – navodi Dragan Vranjin, nadajući se da će u budućnosti nailaziti na više podrške.

L. Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar
Meštani Torde i Novog Itebeja TRAŽE NOVAC ZA KAPITALNE PROJEKTE

Meštani Torde i Novog Itebeja TRAŽE NOVAC ZA KAPITALNE PROJEKTE

09.08.2023. 10:59 11:11
DNEVNIK U SELU nacionalnih zajednica – NOVI ITEBEJ, mestu gde VIŠE CENE ONO ŠTO URADE SAMI

DNEVNIK U SELU nacionalnih zajednica – NOVI ITEBEJ, mestu gde VIŠE CENE ONO ŠTO URADE SAMI

17.07.2023. 18:54 19:17
LEA I JA Priče iz itebejskog vrtića

LEA I JA Priče iz itebejskog vrtića

26.03.2023. 14:04 14:05