BALANS JE KLJUČ ZDRAVE ISHRANE! Tijana Mladenović OTKRIVA kako da napravite ZDRAV KOLAČ sa kajsijama
Hraniti se zdravo nije teško, ali je teško snositi posledice zbog nezdravog načina života, kaže za „Dnevnikov” Nedeljni ručak nutricionistkinja i sertifikovana specijalistkinja za naprednu sportsku ishranu Tijana Mladenović, koja je osnovala i brend „LTM.fitt” kojim pokušava da pomogne klijentima koji se ne osećaju dobro po pitanju fizičkog izgleda.
Vođena idejom da je svaka osoba jedinstvena u svojim navikama i stilu života, zadala je sebi zadatak da u radu sa klijentom zajedno stvore unikatan plan koji će u isto vreme zadovoljavati vreme pripreme obroka, budžet za kupovinu namirnica kao i ukus svih jela. Ujedno, Tijana je privukla pažnju korisnika društvenih mreža ukusnim receptima, koji se brzo pripremaju, a zdravi su i nutritivno bogati. Pritom, kako ističe, jednako joj je važno da svi recepti budu ukusni kako bi dokazala da zdrava ishrana može biti upravo takva.
– Kuvanje je uvek bila moja strast, bilo je samo pitanje kako ću je pretvoriti u posao. Živimo u vremenu u kom su društvene mreže najbolji vid komunikacije sa drugim ljudima pa je bilo logično da od toga počnem – priča za naš list Tijana Mladenović i dodaje da se njena struka provlači kroz sve što radi, pa, to što je nutricionistkinja, nikako ne može da joj odmogne u poslu fud-blogerke. – Svaka promena navika zahteva svesno ulaganje truda, to je ono što može da bude izazovno. Zdrava ishrana treba da se bazira na neprerađenim namirnicama sa našeg podneblja kao što su: povrće, voće, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi, jaja, mlečni proizvodi, riba i meso. Mislim da su ove namirnice prilično dostupne, egzotične namirnice ne moraju da budu deo zdrave ishrane.
Tijana naglašava da ona najviše i voli da jede povrće u svom domu, te da je zahvalna porodici na tome što je već kroz rano detinjstvo naviknuta da povrće treba da bude sastavni deo svakog obroka.
– Veoma volim i često spremam obrok salate, jela sa nemasnim mesom i puno povrća, žitarice, zdrave slatkiše bez dodatog šećera na bazi ovsenih pahuljica i tako dalje. Balans je ključ zdrave ishrane i ako je 80 odsto trpeze zdravo i nutritivno bogatu, uvek ostane 20 odsto za sladoled – naglašava naša sagovornica.
V. B.
100 g ovsenih pahuljica
200 g kajsija
150 ml nezaslađenog biljnog mleka
2-3 kašičice stevije ili eritritola
1 kafena kašika cimeta
1 kafena kašika praška za pecivo
U blenderu secku ili multipraktiku sjediniti sve sastojke tako da se dobije homogena tekstura (polovinu kajsija ostaviti za kasnije). Dobijenu smesu izliti u pleh ili vatrostalnu činiju obloženu pek papirom i poređati odozgo ostatak kajsija. Peći u rerni na 180°C oko pola sata. Sačekati da se kolač ohladi pre sečenja.
(Za celu količinu)
UH:80g P:20,1g M:8g
Kcal: 482