БАЛАНС ЈЕ КЉУЧ ЗДРАВЕ ИСХРАНЕ! Тијана Младеновић ОТКРИВА како да направите ЗДРАВ КОЛАЧ са кајсијама
Хранити се здраво није тешко, али је тешко сносити последице због нездравог начина живота, каже за „Дневников” Недељни ручак нутриционисткиња и сертификована специјалисткиња за напредну спортску исхрану Тијана Младеновић, која је основала и бренд „LTM.fitt” којим покушава да помогне клијентима који се не осећају добро по питању физичког изгледа.
Вођена идејом да је свака особа јединствена у својим навикама и стилу живота, задала је себи задатак да у раду са клијентом заједно створе уникатан план који ће у исто време задовољавати време припреме оброка, буџет за куповину намирница као и укус свих јела. Уједно, Тијана је привукла пажњу корисника друштвених мрежа укусним рецептима, који се брзо припремају, а здрави су и нутритивно богати. Притом, како истиче, једнако јој је важно да сви рецепти буду укусни како би доказала да здрава исхрана може бити управо таква.
– Кување је увек била моја страст, било је само питање како ћу је претворити у посао. Живимо у времену у ком су друштвене мреже најбољи вид комуникације са другим људима па је било логично да од тога почнем – прича за наш лист Тијана Младеновић и додаје да се њена струка провлачи кроз све што ради, па, то што је нутриционисткиња, никако не може да јој одмогне у послу фуд-блогерке. – Свака промена навика захтева свесно улагање труда, то је оно што може да буде изазовно. Здрава исхрана треба да се базира на непрерађеним намирницама са нашег поднебља као што су: поврће, воће, махунарке, житарице, орашасти плодови, јаја, млечни производи, риба и месо. Мислим да су ове намирнице прилично доступне, егзотичне намирнице не морају да буду део здраве исхране.
Тијана наглашава да она највише и воли да једе поврће у свом дому, те да је захвална породици на томе што је већ кроз рано детињство навикнута да поврће треба да буде саставни део сваког оброка.
– Веома волим и често спремам оброк салате, јела са немасним месом и пуно поврћа, житарице, здраве слаткише без додатог шећера на бази овсених пахуљица и тако даље. Баланс је кључ здраве исхране и ако је 80 одсто трпезе здраво и нутритивно богату, увек остане 20 одсто за сладолед – наглашава наша саговорница.
В. Б.
100 г овсених пахуљица
200 г кајсија
150 мл незаслађеног биљног млека
2-3 кашичице стевије или еритритола
1 кафена кашика цимета
1 кафена кашика прашка за пециво
У блендеру сецку или мултипрактику сјединити све састојке тако да се добије хомогена текстура (половину кајсија оставити за касније). Добијену смесу излити у плех или ватросталну чинију обложену пек папиром и поређати одозго остатак кајсија. Пећи у рерни на 180°Ц око пола сата. Сачекати да се колач охлади пре сечења.
(За целу количину)
УХ:80г П:20,1г М:8г
Кцал: 482