Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKI DIZAJNER SLAVIMIR STOJANOVIĆ FUTRO SUTRA U KULTURNOJ STANICI EĐŠEG: Od Koka Kole i Mercedesa do Kaleidoskopa kulture

21.09.2023. 17:28 19:59
Piše:
Foto: V. Veličković

Koka Kola je, složićemo se, možda i najpoznatije piće na svetu. Mercedes-Benz omiljeni je model automobila mnogih od nas. Sa kompanijom Soni možete se susresti bilo da gledate filmove ili igrate igrice.

Kada je u pitanju bela tehnika, kompanija Gorenje već godinama unazad dominira tržištem. Knjaz Miloš i Akva Viva važe za jedne od najpoznatijih brendova vode u Srbiji. Do kutije Plazma keksa pokušavaju da dođu i građani prekookeanskih država. Polimark sosovi i drugi proizvodi sastavni su deo mnogih domaćinstava. Mnogima su poznata pakovanja ili reklame ovih poznatih brendova, ali samo jedan čovek ih povezuje sve zajedno. U pitanju je svetski nagrađivan i najpoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro, koji će se zahvaljujući ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture predstaviti novosadskoj publici.

Slavimir Stojanović Futro, grafički dizajner, vizuelni umetnik, autor, ilustrator i profesor, rođen je 1969. godine u Beogradu. Nakon završene srednje škole dizajna u Beogradu, studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za vizuelne komunikacije, kao i na HDK (Koley za dizajn) u Geteborgu u Švedskoj, u klasi profesora HC Ericšona.

Profesionalnu karijeru započeo je sa 16 godina, radeći u međuvremenu u Saatći & Saatći, Kompas Design, Arih Advertising, Communis DDB kao i u sopstvenom Futro Design studiju. Radio je na komercijalnim projektima za mnoge domaće i strane klijente, među kojima su: Soni, Mišelin, Mercedes-Benz, Koka-Kola, Allied Domeckue, Abanka, Zavarovalnica Triglav, Ljubljanski kinematografi, Studio Moderna, Delo Revije, Lisca, Gorenje, Europlakat, Droga Kolinska, MPC Holding, Entrik, Kozmo, Voda Vrnjci, Polimark, Idea, Atlantik Grupa, Knjaz Miloš, Plazma, Akva Viva, Kabinet i mnogi drugi.

Završio je i niz projekata za ustanove kulture, kao što su: Jugoslovensko dramsko pozorište, časopis Nenj Moment, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Moderna galerija Ljubljana, Kulturni centar Beograda, Zvezdara teatar i mnogi drugi.

Nosilac više od 300 svetskih priznanja

Radovi Slavimira Stojanovića su osvojili više od 300 svetskih nagrada i priznanja, uključujući: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, London Advertising Festival Award, NewYork Advertising Festival Award, Portorož Golden Drum, Montreudž Gold, godišnja nagrada Art Directors Club, godišnja nagrada kluba Type Directors, Nagrada za komunikacione umetnosti, Evropska nagrada za izvrsnost u dizajnu, Globalna nagrada, Zgraf i još mnogo toga. Nagrađen je nagradom Brumen Grand Prik za najbolji grafički dizajn u Sloveniji, kao i Velikom nagradom Grifon za najbolji dizajn u Srbiji i Crnoj Gori.

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Centra Pompidu u Parizu, Muzeja umetnosti i reklame u Hamburgu, Muzeja plakata u Varšavi, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

Kreativni opus Slavimira Stojanovića bio je tema brojnih međunarodnih i domaćih časopisa, uključujući: Graphis, Communication Arts, Print, Creative Review, Novum, Computer Arts, Veb Design, CMIK, M-Real, MM, Inside, Kuadart, Before After, Vizkultura, Supervizuelna...

Njegova umetnost je uključena u Tašenovu knjigu „Savremeni grafički dizajn“, a predstavljen je i u knjizi „New Masters Of Poster Design“, koja je objavljena od strane Rockport Publishers u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov Futro Dizajn studio je rangiran među 100 najboljih dizajnerskih studija na svetu.

Slavimir Stojanović Futro učestvovao je na preko 20 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tvorac je brenda Futro lifestile kao i serije dečjih slikovnica za Avanturu Singija Lumbe, za koju je nagrađen za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga 2017.

Redovno drži predavanja i radionice na međunarodnim festivalima i konferencijama. Radio je kao gostujući profesor na Univerzitetu Singidunum, Fakultetu za medije i komunikacije, kao i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu. Godine 2017. dobio je Nagradu za životno delo UEPS-a, Srpskog udruženja za privrednu propagandu.

U septembru 2018. godine napisao je svoj prvi roman "Devet", čija je prva štampana naklada rasprodata u roku od nedelju dana od objavljivanja. Od oktobra 2018. predaje dizajn postera na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

Motivaciono predavanje u Kulturnoj stanici šeg

Svetski nagrađivani i najpoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro održaće motivaciono stand-up predavanje „Šta sve čovek treba da uradi da bi uopšte”, sutra, u petak 22. septembra, od 20 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg kao deo programa nedelje primenjene umetnosti šestog Kaleidoskopa kulture.

Kulturne stanice će u toku nedelje primenjene umetnosti ugostiti neka od najvećih imena sa domaće dizajnerske scene, pa je tako gost u Novom Sadu bio i Goran Edi Tadić koji je održao radionicu „Make the logo bigger – kreiranje vidljivog brenda” koja je otvorila nedelju primenjene umetnosti, a bavila se time kako učiniti svoj brend vidljivim i prepoznatljivim, zašto je dizajn ključan u svemu tome.

I. Japundža


Kraj nedelje primenjene umetnosti

U subotu, 23. septembra, u novosadskom Distriktu, biće otvorena najveća interaktivna skulptura u Srbiji pod nazivom „Srce” autorke dr Milijane Komad. Istog dana biće otvorena i prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, pod nazivom „Duh mesta – prvi vek Distrikta”.


 

Autor:
Pošaljite komentar