clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СРПСКИ ДИЗАЈНЕР СЛАВИМИР СТОЈАНОВИЋ ФУТРО СУТРА У КУЛТУРНОЈ СТАНИЦИ ЕЂШЕГ: Од Кока Коле и Мерцедеса до Калеидоскопа културе

21.09.2023. 17:28 19:59
Пише:
Фото: В. Величковић

Кока Кола је, сложићемо се, можда и најпознатије пиће на свету. Мерцедес-Бенз омиљени је модел аутомобила многих од нас. Са компанијом Сони можете се сусрести било да гледате филмове или играте игрице.

Када је у питању бела техника, компанија Горење већ годинама уназад доминира тржиштем. Књаз Милош и Аква Вива важе за једне од најпознатијих брендова воде у Србији. До кутије Плазма кекса покушавају да дођу и грађани прекоокеанских држава. Полимарк сосови и други производи саставни су део многих домаћинстава. Многима су позната паковања или рекламе ових познатих брендова, али само један човек их повезује све заједно. У питању је светски награђиван и најпознатији српски дизајнер Славимир Стојановић Футро, који ће се захваљујући овогодишњем Калеидоскопу културе представити новосадској публици.

Славимир Стојановић Футро, графички дизајнер, визуелни уметник, аутор, илустратор и професор, рођен је 1969. године у Београду. Након завршене средње школе дизајна у Београду, студирао је на Академији примењених уметности у Београду на одсеку за визуелне комуникације, као и на ХДК (Kolеy за дизајн) у Гетеборгу у Шведској, у класи професора ХЦ Ерицшона.

Професионалну каријеру започео је са 16 година, радећи у међувремену у Саатћи & Саатћи, Компас Десигн, Арих Адвертисинг, Communis DDB као и у сопственом Футро Десигн студију. Радио је на комерцијалним пројектима за многе домаће и стране клијенте, међу којима су: Сони, Мишелин, Мерцедес-Бенз, Кока-Кола, Allied Домецкуе, Абанка, Заваровалница Триглав, Љубљански кинематографи, Студио Модерна, Дело Ревије, Лисца, Горење, Еуроплакат, Дрога Колинска, МПЦ Холдинг, Ентрик, Козмо, Вода Врњци, Полимарк, Идеа, Атлантик Група, Књаз Милош, Плазма, Аква Вива, Кабинет и многи други.

Завршио је и низ пројеката за установе културе, као што су: Југословенско драмско позориште, часопис Нењ Момент, Музеј примењене уметности у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Модерна галерија Љубљана, Културни центар Београда, Звездара театар и многи други.

Носилац више од 300 светских признања

Радови Славимира Стојановића су освојили више од 300 светских награда и признања, укључујући: Епица, Цреста, Еуробест, Clio, Cannes Advertising Фестивал, Лондон Advertising Фестивал Award, NewYork Advertising Фестивал Award, Порторож Голден Друм, Монтреуџ Голд, годишња награда Арт Дирецторс Цлуб, годишња награда клуба Type Дирецторс, Награда за комуникационе уметности, Европска награда за изврсност у дизајну, Глобална награда, Зграф и још много тога. Награђен је наградом Брумен Гранд Прик за најбољи графички дизајн у Словенији, као и Великом наградом Грифон за најбољи дизајн у Србији и Црној Гори.

Његови радови се налазе у колекцијама Центра Помпиду у Паризу, Музеја уметности и рекламе у Хамбургу, Музеја плаката у Варшави, Музеја примењене уметности у Београду и Музеја савремене уметности у Новом Саду.

Креативни опус Славимира Стојановића био је тема бројних међународних и домаћих часописа, укључујући: Грапхис, Communication Артс, Принт, Цреативе Review, Новум, Цомпутер Артс, Веб Десигн, ЦМИК, М-Реал, MM, Инсиде, Куадарт, Бефоре Афтер, Визкултура, Супервизуелна...

Његова уметност је укључена у Ташенову књигу „Савремени графички дизајн“, а представљен је и у књизи „New Мастерс Оф Постер Десигн“, која је објављена од стране Роцкпорт Публисхерс у Сједињеним Америчким Државама. Његов Футро Дизајн студио је рангиран међу 100 најбољих дизајнерских студија на свету.

Славимир Стојановић Футро учествовао је на преко 20 самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. Творац је бренда Футро лифестиле као и серије дечјих сликовница за Авантуру Сингија Лумбе, за коју је награђен за најлепшу дечју књигу на Београдском сајму књига 2017.

Редовно држи предавања и радионице на међународним фестивалима и конференцијама. Радио је као гостујући професор на Универзитету Сингидунум, Факултету за медије и комуникације, као и на Новој академији уметности у Београду. Године 2017. добио је Награду за животно дело УЕПС-а, Српског удружења за привредну пропаганду.

У септембру 2018. године написао је свој први роман "Девет", чија је прва штампана наклада распродата у року од недељу дана од објављивања. Од октобра 2018. предаје дизајн постера на Академији примењених уметности у Београду.

Мотивационо предавање у Културној станици Еђшег

Светски награђивани и најпознатији српски дизајнер Славимир Стојановић Футро одржаће мотивационо станд-уп предавање „Шта све човек треба да уради да би уопште”, сутра, у петак 22. септембра, од 20 часова у Културној станици Еђшег као део програма недеље примењене уметности шестог Калеидоскопа културе.

Културне станице ће у току недеље примењене уметности угостити нека од највећих имена са домаће дизајнерске сцене, па је тако гост у Новом Саду био и Горан Еди Тадић који је одржао радионицу „Маке the лого bigger – креирање видљивог бренда” која је отворила недељу примењене уметности, а бавила се тиме како учинити свој бренд видљивим и препознатљивим, зашто је дизајн кључан у свему томе.

И. Јапунџа


Крај недеље примењене уметности

У суботу, 23. септембра, у новосадском Дистрикту, биће отворена највећа интерактивна скулптура у Србији под називом „Срце” ауторке др Милијане Комад. Истог дана биће отворена и прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, под називом „Дух места – први век Дистрикта”.


 

Аутор:
Пошаљите коментар