RECEPTI FUD-BLOGERA TATJANE MILETIĆ: Svaki zalogaj može biti gozba
Fud-blogerka Tatjana Miletić kroz svoju jedinstvenu gastro priču pod imenom „My Tasty Pot” kulinarstvo na društvenim mrežama i blogu pretvara u umetnost. Ona važi za one koji ne žele prosek, već, kako je to i sama naglasila, izvanrednu jednostavnost. Ukus hrane joj je na prvom mestu, ali i zanimljivo dekorisana trpeza uz besprekornu prezentaciju svojih originalnih recepata, koje sama fotografiše. Pratiocima pomaže da i sami postanu majstori u kuhinji, a posao fud-blogerke desio joj se slučajno, kada je poželela da pasiju prema kreiranju recepata i fotografisanju hrane podeli sa drugima.
„Brzo sam shvatila da je to posao kao i svaki drugi i da, ako ga volite i dobro radite, ljudi će to videti i prepoznati. Moram priznati da sam imala sreću i veoma brzo naišla na ljude koji su prepoznali moj rad i dali šansu da se zajedno razvijamo u digitalnom svetu ostavljajući mi potpunu slobodu da sve šta uradim uradim na svoj način i na tome sam im beskrajno zahvalna”, priča za Nedeljni ručak Tatjana Miletić, koja veruje da svaki zalogaj može da postane gozba koju svako može da napravi.
Kako nam otkriva, najčešće voli da priprema „brze zalogaje”, te uživa kada u jednom zalogaju oseti različite nivoe kompleksnosti koje probude sva čula. „Prave se relativno brzo, ali se mnogo duže osmišljavaju i koncipiraju! U ovome iskreno uživam i svaki novi eksperiment i recept je za mene poseban izazov”, ističe Tatjana i dodaje da, takođe, uživa u jelima koja su zanimljiva i nesvakidašnja. „Volim jela koja su miks različitih ukusa, a gde je opet sve dobro izblalansirano. Poslednje jelo koje mi je oduzelo dah bilo je u jednom latino restoranu - u pitanju je ceviche od lubenice, preliven raznim sosevima i uljima. Dan-danas osećam taj ukus u ustima - takvo savršenstvo skoro nisam osetila”, kaže autorka fud-bloga „My Tasty Pot”.
Za čitaoce „Dnevnikovog” Nedeljnog ručka Tatjana je pripremila zanimljiv recept - začinjenu šargarepu na pireu od čičoka i leblebija.
Začinjena šargarepa na pireu od čičoka i leblebija
6 šargarepa
1 kašika začina harrisa
1 kašika pirea od paradajza
3 kašike lebelebija
cimet
so
biber
maslinovo ulje
pire:
500 g čičoka
3 kašike leblebija
1 kašika kokosove pavlake
preliv:
1 veza peršuna
sok od pola limuna
80 ml maslinovog ulja
Šargarepe očistite, oljuštite, začinite cimetom, solju i biberom. Prelijte ih obilato maslinovim uljem i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni. Zatim im dodajte leblebije, začinite mešavinom paste harrisa i pirea od paradajza i sve zajedno pecite još nekih desetak minuta. Za to vreme skuvajte čičoke (oko 15 minuta, ne smete da ih prekuvate), pomešajte ih sa lebelebijama i kašikom kokosove pavlake i sve umutite. Peršun iseckajte i pomešajte sa limunom i maslinovim uljem. U tanjir servirajte prvo pire, zatim šargarepe sa sosom i leblebijama i sve prelijte sosom od limuna i peršuna.