РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА ТАТЈАНЕ МИЛЕТИЋ: Сваки залогај може бити гозба
Фуд-блогерка Татјана Милетић кроз своју јединствену гастро причу под именом „My Tasty Пот” кулинарство на друштвеним мрежама и блогу претвара у уметност. Она важи за оне који не желе просек, већ, како је то и сама нагласила, изванредну једноставност. Укус хране јој је на првом месту, али и занимљиво декорисана трпеза уз беспрекорну презентацију својих оригиналних рецепата, које сама фотографише. Пратиоцима помаже да и сами постану мајстори у кухињи, а посао фуд-блогерке десио јој се случајно, када је пожелела да пасију према креирању рецепата и фотографисању хране подели са другима.
„Брзо сам схватила да је то посао као и сваки други и да, ако га волите и добро радите, људи ће то видети и препознати. Морам признати да сам имала срећу и веома брзо наишла на људе који су препознали мој рад и дали шансу да се заједно развијамо у дигиталном свету остављајући ми потпуну слободу да све шта урадим урадим на свој начин и на томе сам им бескрајно захвална”, прича за Недељни ручак Татјана Милетић, која верује да сваки залогај може да постане гозба коју свако може да направи.
Како нам открива, најчешће воли да припрема „брзе залогаје”, те ужива када у једном залогају осети различите нивое комплексности које пробуде сва чула. „Праве се релативно брзо, али се много дуже осмишљавају и конципирају! У овоме искрено уживам и сваки нови експеримент и рецепт је за мене посебан изазов”, истиче Татјана и додаје да, такође, ужива у јелима која су занимљива и несвакидашња. „Волим јела која су микс различитих укуса, а где је опет све добро изблалансирано. Последње јело које ми је одузело дах било је у једном латино ресторану - у питању је ceviche од лубенице, преливен разним сосевима и уљима. Дан-данас осећам тај укус у устима - такво савршенство скоро нисам осетила”, каже ауторка фуд-блога „My Tasty Пот”.
За читаоце „Дневниковог” Недељног ручка Татјана је припремила занимљив рецепт - зачињену шаргарепу на пиреу од чичока и леблебија.
Зачињена шаргарепа на пиреу од чичока и леблебија
6 шаргарепа
1 кашика зачина harrisa
1 кашика пиреа од парадајза
3 кашике лебелебија
цимет
со
бибер
маслиново уље
пире:
500 г чичока
3 кашике леблебија
1 кашика кокосове павлаке
прелив:
1 веза першуна
сок од пола лимуна
80 мл маслиновог уља
Шаргарепе очистите, ољуштите, зачините циметом, сољу и бибером. Прелијте их обилато маслиновим уљем и пеците око 30 минута на 200 степени. Затим им додајте леблебије, зачините мешавином пасте harrisa и пиреа од парадајза и све заједно пеците још неких десетак минута. За то време скувајте чичоке (око 15 минута, не смете да их прекувате), помешајте их са лебелебијама и кашиком кокосове павлаке и све умутите. Першун исецкајте и помешајте са лимуном и маслиновим уљем. У тањир сервирајте прво пире, затим шаргарепе са сосом и леблебијама и све прелијте сосом од лимуна и першуна.