Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

okoTVoko: Tabloidna vremenska prognoza

22.07.2023. 13:05 13:15
Piše:
Izvor: R. Hadžić, Aleksandar Filipović

Na televiziji reprize, reprize, reprize... Neki u ovom narodu izgleda imaju para... Instagram i Fejsbuk gore, svi su pobegli na more. Ljubav prema moru je jača od svih drugih ljubavi. To vam kaže i vaš „panonski mornar”.

Hvala vam što čitate naš TV magazin, a neki i kolumne iseckaju i stavljaju u svoj herbarijum i spomenar. U termalnoj vodi u Temerinu i u Pačiru, kao i u Vrdniku,  saznao sam šta naše čitateljke i čitaoce interesuje - prva vest mora da bude kakvo će biti vreme. Jer vreme je neizdrživo. Prvo smo imali one dosadne majske i junske monsunske kiše, potom je krenulo sunce, a zatim je udario grad. Pitaju: „Šta je, novinaru, došao si da vidiš kako usevi posle grada”? Nebo je bilo apokaliptično, a zatim je usledio tropski talas nazvan „Lucifer”. Ovaj naziv toplotnom udaru dali su novinari, a pojedini portali doprineli su da vremenska prognoza bude tabloidna kad treba i kad ne treba.

Reč „Lucifer” ima dvojako značenje. Na latinskom „Lucifer” znači onaj koji nosi svetlost. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja pre izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke. U meteorologiji imena se jedino daju tropskim ciklonima (uragani, tajfuni). Sećam se kad je bio kišni period, oko desetog juna, da je trebalo da krenemo na more i da smo svaki dan gledali vremensku prognozu i da je činjenica bila da nijedna televizija, niti meteorolog, nisu mogli da potrefe prognozu a sećate se čuvene dugoročne vremenske prognoze Borisa Koljčickog - zbog njegovih tačnih prognoza pomerene su svadbe, venčanja i krštenja. Kažu da je od čuvenog ruskog meteorologa prognoze tražio čak i drug Tito da bi znao kada da plovi Jadranom.

Temperature koje su zahvatile Španiju, Nemačku od preko četrdeset stepeni krenule su ka Balkanu. Ustalasale su vesti na svim televizijama. Mladi Marko Katić nasledio je Kamenka Katića, kao jedan od retkih muškaraca koji je radio vremensku prognozu. Taj posao je bio uglavnom rezervisan za dame. Marko to radi na šarmantan način. Na Tanjugu i K1 televiziji mladi meteorolog Luka Stokić sjajno je u ovim tropskim danima pratio vremensku situaciju i kod nas, ali i u svetu. Tako da su ovi mladići pravo osveženje na dosadnom, repriznom televizijskom programu. Dario Brzoja vodi prognozu u Dnevniku Nove hrvatske televizije i to je prognoza koju uvek gledam kao i TV dnevnik jer ako je situacija s vremenom ovakva oni će uvek početi sa vremenom i to je nešto što je standard svih profesionalnih televizija. Ako je neka elementarna nepogoda, „Luciferi” i ostali tropski talasi tema su na početku TV Dnevnika. Tako se radilo još od vremena Duška Bogdanovića i Mihajla Kovača.

Vreme je uvek prva vest, ako je udario grad, dolazi nevreme, hidrometeorološki zavod je poslao narandžasti meteo alarm. Zato i kad je Marija Egelja otišla iz opravdanih razloga sa malih ekrana vreme nam se pogoršalo. Biljana Vraneš dostojanstveno brani svoju profesiju, jer je i diplomirani meteorolog.

Ali, svima nedostaje način interpretacije vremenske prognoze kako je to nekada radila Milena Gavrilović da ju je čak imitirao jedan Goran Stojićević Karamela. Kamenko Katić ostaje neprevaziđen kad je vremenska prognoza u pitanju i neko ko je napravio ime i prezime baš u tom žanru. Dešavalo se svašta u vremenskim prognozama čak i da prezenter Bi-Bi-Sija pokaže srednji prst, da pelikan napadne reportera dok se javlja u živi program i, naravno, čuveno javljanje Miloša Uroševića sa Prve televizije kada mu je vetar odneo kišobran.

I, sad, jasno je da smo u periodu globalnog otopljavanja, da se klima promenila, da se u Vojvodini diše na škrge, Vukašin Katić reporter Pinka je rekao: „Ivane”, umesto „Bojane” i rekao je: „Dobro jutro”, umesto „Dobro veče”, ali je imao savršen izgovor u razgovoru sa meteorologom Ivanom Ristićem. Vrućina utiče na sve nas. „Lucifer” i „Kerber” čekaju na „Harona”, kapetana lađe u Hadu... Problem je što je spoljna temperatura jednaka temperaturi našeg tela i što je velika vlaga.

Nikad ne putujem u julu, kad mogu da budu velike vrućine ili nagle promene vremena, koje su usred sezone znale da naprave haos po grčkim letovalištima. Moje iskustvo poslednjih 15 godina je „da je od Svetog Ilije sunce sve milije” i da su vrućine i oluje povezane samo sa ovim periodom godine, kada je špic sezone i kad svi uporno trče na more i ne pitaju koliko košta. E, sad, da li sam nešto naučio od Borisa Koljčickog, videćemo.

Aleksandar Filipović

Autor:
Pošaljite komentar
okoTVoko: Šizilište

okoTVoko: Šizilište

15.07.2023. 13:10 13:15
okoTVoko: Od izvora dva medijska putića

okoTVoko: Od izvora dva medijska putića

07.07.2023. 11:27 13:41
okoTVoko: TV SPEKTAKL MELODIJE JADRANA

okoTVoko: TV SPEKTAKL MELODIJE JADRANA

01.07.2023. 16:30 16:45