NAJSLAĐI DAN U GODINI Planeta slavi Svetski dan čokolade
Možda ovaj dan i nema tako dugu tradiciju, obeležava se tek od 2009. godine, ali mu zato sasvim sigurno ne manjka kalorija.
Iako je Dan čokolade relativno nov pojam, sama čokolada ima veoma dugu istoriju, koja se upravo ovim praznikom i proslavlja.
Datum 7. jul odabran je jer se smatra da je upravo tada plod kakaovca prvi put donet iz Centralne Amerike u Evropu, davne 1550. godine. Za njen dolazak na naš kontinent zaslužnim se smatra španski konkvistador Hernan Kortes.
Često se u medijima pogrešno govori kako je tada u Evropu doneta čokolada. Čokolada tada još uvek nije ni postojala! Plod kakaovca koristio se za pripremanje toplog napitka koji je po svom ukusu bio veoma daleko od onoga što sada znamo kao čokoladu.
Mnogo godina nakon Kortesovih osvajanja, Evropljani su prvi počeli da dodaju šećernu trsku u ovaj popularni topli napitak kako bi zasladili njegov inače veoma gorak ukus. Sve do polovine 19. veka kakaovac se koristio isključivo na ovaj način.
Tek 1847. godine napravljena je prva ikada tabla čokolade. Mada je njen ukus u to vreme bio veoma sličan čokoladi kakvu danas volimo, ona je i dalje imala mnogo drugačiju teksturu. Bila je previše čvrsta i teška za žvakanje. Godine 1879. osmišljena je mašina za končiranje. U fazi končiranja, čokolada dobija glatku teksturu i konzistenciju koja joj omogućava da se topi u ustima.
Danas je čokolada jedna od najpopularnijih namirnica na svetu.
Proslavite ovaj slatki dan uz, recimo, jednu čudesnu poslasticu:
Čudo od čokolade
Sastojci
Za biskvit:
4 jajeta
100 g šećera
150 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za krem:
500 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
1 kašičica arome vanile
2 pune kašike nutele (ili nekog drugog nugat namaza)
Priprema
Biskvit
Margarin i čokoladu izlomljenu na kocke stavite u šerpicu pa otopite na najmanjoj vatri uz mešanje. Ostavite sa strane da se prohladi.
Odvojte belanca od žumanaca. U posudu sa žumancima dodajte šećer i mikserom penasto izmutite dok smesa ne pobeli. Potom dodajte otopljenu čokoladu sa margarinom i mutite dok se ne sjedini. Dodajte i brašno i prašak za pecivo pa još jednom izmešajte mikserom u kompaktnu smesu.
Mutilice operite pa umutite belanca sa vanilin šećerom u čvrst sneg. Odložite mikser pa špatulom lagano umešajte sneg od belanaca u čokoladnu smesu, prevrćući i pazeći da sneg ne splasne.
Smesu rasporedite u pleh koji ste malo nauljili i posuli brašnom, dimenzija 30×25 cm i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20 min.
Gotov biskvit izbockajte čačkalicom na nekoliko mesta i ostavite da se prohladi.
Krem
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minut pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Potom dodajte aromu vanile i nutelu i još jednom sve izmešajte dok se ne sjedini u glatku čokoladnu kremu. Neka se malo prohladi, 10-15 min. Mešajte žicom jer će se tako pre prohladiti a potom toplu kremu sipajte na kolač. U ovom stadijumu biće još sasvim retka ali ne brinite, hlađenjem u frižideru će se skroz stegnuti.
Kolač ohladite u frižideru preko noći da se sasvim stegne a potom secite na kocke i uživajte.