НАЈСЛАЂИ ДАН У ГОДИНИ Планета слави Светски дан чоколаде
Можда овај дан и нема тако дугу традицију, обележава се тек од 2009. године, али му зато сасвим сигурно не мањка калорија.
Иако је Дан чоколаде релативно нов појам, сама чоколада има веома дугу историју, која се управо овим празником и прославља.
Датум 7. јул одабран је јер се сматра да је управо тада плод какаовца први пут донет из Централне Америке у Европу, давне 1550. године. За њен долазак на наш континент заслужним се сматра шпански конквистадор Хернан Кортес.
Често се у медијима погрешно говори како је тада у Европу донета чоколада. Чоколада тада још увек није ни постојала! Плод какаовца користио се за припремање топлог напитка који је по свом укусу био веома далеко од онога што сада знамо као чоколаду.
Много година након Кортесових освајања, Европљани су први почели да додају шећерну трску у овај популарни топли напитак како би засладили његов иначе веома горак укус. Све до половине 19. века какаовац се користио искључиво на овај начин.
Тек 1847. године направљена је прва икада табла чоколаде. Мада је њен укус у то време био веома сличан чоколади какву данас волимо, она је и даље имала много другачију текстуру. Била је превише чврста и тешка за жвакање. Године 1879. осмишљена је машина за кончирање. У фази кончирања, чоколада добија глатку текстуру и конзистенцију која јој омогућава да се топи у устима.
Данас је чоколада једна од најпопуларнијих намирница на свету.
Прославите овај слатки дан уз, рецимо, једну чудесну посластицу:
Чудо од чоколаде
Састојци
За бисквит:
4 јајета
100 г шећера
150 г маргарина
100 г чоколаде за кување
4 кашике брашна
1 прашак за пециво
1 ванилин шећер
За крем:
500 мл слатке павлаке
200 г чоколаде за кување
1 кашичица ароме ваниле
2 пуне кашике нутеле (или неког другог нугат намаза)
Припрема
Бисквит
Маргарин и чоколаду изломљену на коцке ставите у шерпицу па отопите на најмањој ватри уз мешање. Оставите са стране да се прохлади.
Одвојте беланца од жуманаца. У посуду са жуманцима додајте шећер и миксером пенасто измутите док смеса не побели. Потом додајте отопљену чоколаду са маргарином и мутите док се не сједини. Додајте и брашно и прашак за пециво па још једном измешајте миксером у компактну смесу.
Мутилице оперите па умутите беланца са ванилин шећером у чврст снег. Одложите миксер па шпатулом лагано умешајте снег од беланаца у чоколадну смесу, преврћући и пазећи да снег не спласне.
Смесу распоредите у плех који сте мало науљили и посули брашном, димензија 30×25 цм и пеците у prеthodno загрејаној рерни на 180 степени, око 20 мин.
Готов бисквит избоцкајте чачкалицом на неколико места и оставите да се прохлади.
Крем
Загрејте слатку павлаку до врења, па убаците чоколаду изломљену на коцке. Нека одстоји тако минут па жицом мешајте док се сва чоколада не отопи. Потом додајте арому ваниле и нутелу и још једном све измешајте док се не сједини у глатку чоколадну крему. Нека се мало прохлади, 10-15 мин. Мешајте жицом јер ће се тако пре прохладити а потом топлу крему сипајте на колач. У овом стадијуму биће још сасвим ретка али не брините, хлађењем у фрижидеру ће се скроз стегнути.
Колач охладите у фрижидеру преко ноћи да се сасвим стегне а потом сеците на коцке и уживајте.