Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Oni se pitaju, istražuju, kreiraju, kroz umetnost menjaju svet

26.05.2023. 10:10 10:15
Piše:
Foto: V. Veličković

Nikada više nego u poslednje vreme, čini se, nismo se pitali o čemu deca i mladi misle, šta žele... Šta ih muči? Kako se osećaju? Kako bi želeli da se izraze, da kreiraju svoju sredinu, utiču na društvo i utabaju sebi put za budućnost?

Zar ne bi tako trebalo da bude stalno, a ne samo posle tragičnih događaja? Zar nisu oni ti koji bi najviše trebalo da se pitaju o društvu i budućnosti?

- Da se pitaju, da istražuju, pokrenu se, stvaraju, da traže svoj jezik, svoj stav, da se probude, da se nateraju, jedni druge motivišu i, ponavljam, da se konačno pitaju - to je iskustvo koje nemaju gotovo nikad, te je ono dragoceno za njih - smatra glumica i dramska pedagoškinja Sonja Mladenov Leštar koja se od početka svog pro-

fesionalnog rada bori upravo za to da se stavovi mladih čuju i da oni izgrade kritičko mišljenje. - Stvaranje odgovornosti stvara motivaciju. Postavljanje pitanja, u momentu kad misliš da nikome nije bitno tvoje mišljenje, stvara motivaciju. Poverenje, dozvoljavanje greške, obostrano ra-zumevanje, nesebično davanje i borba za mlade - stvaraju motivaciju. I najzad same teme su dovoljno provokativne da zahtevaju angažman, odgovornost i motivaciju.

Novi Sad je prošle godine, kao Evropska prestonica kulture, upravo u ovo vreme, tokom maja, ali i aprila, kreirao program za mlade i, što je još važnije, aktivno ih uključio da budu kreatori tih programa. Sonjina trupa „Drž  - ne daj” bila je deo tog važnog trenutka. Upravo su tu trupu Sonja i njene kolege pokrenuli kao mladi, tek svršeni studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, entuzijasti koji nisu mogli ni da zamisle šta će im to doneti, uvereni da će se baviti klasičnim pozorištem i da je njihov pojedinačni krajnji cilj institucionalno pozorište, a da je ova pozorišna trupa neki vid usputne stanice.


Mladi imaju šta da kažu

Iskustvo Sonje Mladenov Leštar govori da, ukoliko budu edukovani i upitani za mišljenje, mladi imaju šta da kažu.

- Trebalo bi da budemo dovoljno otvoreni za to da se njihovo mišljenje ne slaže sa našim, te da ga, takvo kakvo jeste, koristimo u umetničke svrhe. Oni imaju u sebi bunt koji ne treba gušiti, ni razvijati u agresiju, već kroz umetnost kanalisati. Zadajmo sebi cilj da ohrabrimo mlade da kroz ovakve i slične projekte kažu svoje mišljenje - poručuje Sonja Mladenov Leštar.


- Prilikom kandidature Novog Sada, koji je kasnije i dobio titulu Evropske prestonice kulture, napisali smo ideju projekta koji je prošao u programsku knjigu i, ma koliko nam svi govorili koliko je to značajno, sami nismo odmah osetili taj značaj - objašnjava Sonja i navodi da su tada uplovili u petomesečnu avanturu, zvanu „Povuci potegni” - predstavu koja se bavila temama poput solidarnosti, migrantske krize, ženskih prava, antifašističke tradicije i evroskepticizma. - U martu 2018. godine dobijamo poziv za saradnju na projektu „Eye.net„, koji se bavi mladima, društveno angažovanim teatrom i edukacijom. Prihvatamo, i dalje ne sluteći koja vrsta odgovornosti je u pitanju. Trupa „Drž’ – ne daj” postala je naša matica iz koje mogu da izlaze različiti vidovi umetničkih i društveno angažovanih pokreta. Preko javnog poziva javilo se čak 60 mladih, što je za nas bio neočekivan broj. Privremeno smo primili sve koji su se pojavili na audiciji. Rediteljka Maja Grgić i ja smo tražile načine kako da ih što više zadržimo smatrajući da neko ko želi da se bavi pozorištem, aktivizmom i politikom ne treba da bude odbijen. Nakon tri nedelje radioničarskog rada, spontane selekcije, odobrenja koordinatora Bojana Milosavljevića da u predstavi igra šest umesto pet mladih, napravile smo četiri podele glumaca za istu predstavu. Alternacijama i principom više podela stvorili su se jača zajednica, svest o zamenjivosti, ali ne i o konkurenciji (kompeticiji), kao i bogatiji materijal za rad.

Napravljena je predstava koja je uspešno igrana u pet evropskih zemalja, a kasnije, uz podršku Gradske uprave za kulturu, deset puta i u Novom Sadu. Sonja Mladenov Leštar potvrdila je da su ti mladi imali izgrađene stavove, da su obrazovani, svestrani i talentovani, ali pored bogatstva koje su poneli sa sobom, iz projekta su izneli još više. Ona smatra da je upravo titula EPK bila odlična platforma koja je ohrabrila brojne organizacije, poput njene, da šire svoje ideje i projekte, i tako podrže mlade.

- Najvažnija činjenica jeste da su naši učesnici dobili vetar u leđa, te ohrabreni projektima poput naših postali predsednici razreda, studenti političkih nauka, međunarodne saradnje, scenskog dizajna, produkcije, režije i glume na prestižnim univerzitetima, kako u Srbiji tako i u Nemačkoj i Francuskoj - ističe Sonja, koja je i profesorka u Gimnaziji „Laza Kostić”, gde je baš tokom priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture pokrenut i novi smer, i to za scenske i audio-vizuelne umetnosti. - Pored toga, dobar deo njih su postali aktivisti po pitanju najrazličitijih društvenih tema. Svi su i dalje u kontaktu sa nama, kao i jedni sa drugima, te se međusobno podržavaju. E, ove stvari smatramo najvećim uspehom.

Na veliko zadovoljstvo publike, ali i mladih glumaca, upravo tu je nastala predstava „Nekršteni dani“, koja se bavi temom novosadske racije 1942. godine.

- Možda je ovo nekome beznačajno, ali treba razumeti da je mladom čoveku koji ima 16-17 godina, pritisnut sa svih strana nebrojenim obavezama prema školi, hobiju, roditeljima, ali i nekvalitetnim

sadržajima, ovo jedan od važnijih događaja na kojima dobija iskustveno učenje kroz pozorište i širi plemenitu misao, ideju i stav. Napokon ga neko pita i sluša šta ima da kaže - zaključuje Sonja Mladenov Leštar.

Da se glas mladih čuje i dalje i više

Pomenuti projekat „Eye.net„ nastaviće da živi i to kroz jedan od najstarijih pozorišnih festivala „Sterijino pozorje”, a svoj važan zadatak nastaviće i festival „Upad” i Novosadske pozorišne igre, koje su prošle godine prvi put organizovane. Kao koordinator projekata međunarodne saradnje u Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, pozorišni reditelj Bojan Milosavljević bio je uključen u planiranje i realizaciju sva tri pomenuta projekta i ističe da je ključno upravo to što oni nastavljaju da žive kao programski legati projekta Evropske prestonice kulture.

- Festival „Upad” će ove godine imati svoje peto izdanje, a njegova specifičnost je u tome što su selektori festivala mladi - dinamična grupa od petnaestak njih različitog profila, koji svake godine odlaze i dolaze, biraju predstave i, nakon svake predstave, učetvuju kao moderatori razgovora - kaže Milosavljević. - Metodologija je, kroz evropski projekat, preuzeta od italijanskog festivala „Kilovat„. Nosilac „Upad-a” je Studentski kulturni centar Novi Sad, koji je jedna od najboljih omladinskih javnih ustanova kulture u Srbiji. Svakako jedan od najvažnijih rezultata projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” jeste aktivno uključivanje mladih u kulturu. U timu Fondacije, koja je realizovala projekat, takođe je bilo puno mladih koji su najviše doprineli programu. Osim učešća u programima, mnogo mladih učestvovalo je u međunarodnim projektima i razmenama. To su zaista značajna iskustva. Recimo, jedna devojka iz Novog Sada, koja je od početka učestvovala u „Eye.net„ projektu, ove godine je upisala studije filmske režije u Parizu. Neki od njih su, inspirisani projektom, upisali studije političkih nauka ili umetničke produkcije.

Bojan Milosavljević najavljuje i dokumentarni film u okviru projekta „Eye.net„, u kojem je koncept predstava prikazan kroz razgovor mladih iz svake od partnerskih država.

Bilo je izuzetno uzbudljivo slušati debate mladih o specifičnim temama, kao što su kultura sećanja ili ekologija, javni prostori, ekonomska ekspolatacija, inkluzija - otkriva Milosavljević. - Grupa iz Litvanije uključila je gluvoneme mlade, a deo festivala smo izveli i u ŠOSO „Milan Petrović”. Specifičnost „Eye.net„ projekta je i igranje predstava u srednjim školama. To je deo kampanje za uključivanje teatra u obrazovanje, kao metodologije rada u raznim društvenim predmetima, ne samo kao klasične drame. Ovim projektom smo zapravo omogućili mladima da, kao deo neformalnog političkog obrazovanja, kroz kreativni proces razmišljaju i debatuju o svojoj budućnosti sa vršnjacima iz nekoliko država. Velika je radost i odgovornost pomoći mladima da razumeju svet u kome žive i u budućnosti stvore neki bolji - bez ratova, granica i nasilja, svet ljubavi, pravde, jednakosti.

Umetnost ujedinjuje i otvara srca ljudi

Apsolutni favorit prvih Novosadskih pozorišnih igara, u produkciji Pozorišta mladih, bila je upravo predstava „Gerdina soba”, Osobnjak teatra iz Sankt Peterburga.

Glumica te predstave Alisa Olejnik za list „Dnevnik” kaže da je takav festival ključan za kulturni život grada.

- Bez pozorišta, muzike, javnih predavanja, muzeja, gde ljudi mogu iskusiti suptilne energije i zadovoljiti svoju glad za kreativnim i duhovnim rastom, grad je jedno tužno mesto - smatra Alisa Olejnik i dodaje da, kada izmestimo pozorište ili muziku napolje, brišemo granice za ljude i postajemo jedno. - Umetnost ujedinjuje i otvara srca ljudi. Što se više bavimo kreativnim aktivnostima, manje je prostora za zlobu i loše postupke. Mislim da vaš grad vodi računa o tome i smatram da je to zaista inspirativno.

Upravo su to učinila „Guliverova putovanja”, reditelja Kokana Mladenovića, koja su tada otvorila prve Novosadske pozorišne igre, centar grada pretvorila u pozorišnu scenu i svu publiku povela u važnu misiju – načiniti svet lepšim mestom. Tu misiju Novosadske pozorišne igre nastavljaju, s obzirom na to da je baš prošle nedelje završeno drugo izdanje tog festivala, koje je obuhvatilo 12 predstava iz zemlje, regiona, pa čak i iz Izraela i Španije.

B. Pavković

Foto: V. Veličković

 

Novi Sad može da vrati titulu kulturne avangarde

Ulaganje u omladinsku kulturu tek će se osetiti u budućoj kulturi grada - mišljenje je koordionatora Bojana Milosavljevića.

- Smatram da Novi Sad trenutno u mnogim segmentima ima atraktivniju kulturnu politiku i kvalitetnije programe i od Beograda koji je znatno veći grad - naglašava on. - Novi Sad ima kapacitet da povrati titulu kulturne avangarde u Srbiji. To smo dokazali brojnim programima u okviru titule Evropska prestonica kulture.

 

epk
Autor:
Pošaljite komentar