Kurkuma za jači imunitet i zdravo varenje
Kurkuma je začin iz porodice đumbira i smatra se jednim od najboljih i najlekovitijih začina i hranljivih suplemenata. Ova biljka najbolje uspeva u Indiji i jugoistočnoj Aziji, na temperaturama između 20 i 30 stepeni i potrebne su joj obilne padavine kako bi uspela. Brojna istraživanja su utvrdila da blagotvorno deluje kako na telo, tako i na mozak.
Ovaj čudotvorni začin se koristi u medicinske svrhe više od 4.000 godina, a kod nas se najlakše može pronaći u svom praškastom obliku. Ima prirodne antizapaljenske sastojke, povećava antioksidansni kapacitet tela, pomaže bolje funkckionisanje mozga i smanjuje rizik od oboljenja mozga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju i razvijanju raka i Alchajmerove bolesti, deluje protiv depresije i usporava starenje i bolesti povezane sa starenjem.
Osim toga, jača imuni sistem, pomaže zdravo varenje, čisti jetru, reguliše metabolizam, odličan je za izgled kože, smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Najveći broj njegovih lekovitih svojstava je zbog moćnog sastojka po imenu kurkumin. Kurkuma ima prijatan zemljast i blag ukus koji može da transformiše svako jelo. Savršeno ide uz povrće, meso, ali i uz doručak i dezerte. Ne zaboravite samo da čak i mala količina kurkume može celo jelo da preboji u žuto.
Ukoliko vas zanima na koji način možete da dobijete svoju dnevnu dozu kurkume, na portalu KoDren.com donose nekoliko predloga: supe, paprikaši i čili sosevi, možete ga jesti sa pire krompirom, sa palačinkama i vaflima, u jogurtu, smutijima, salatama, sveže ceđenom soku od jabuke, cvekle i šargarape. Međutim, poseban način za konzumiranje ovog svemoćnog začina jeste u zlatnom mleku od kurkume.
Zlatno mleko od kurkume – koristi za zdravlje
Ovaj napitak je odličan način da tokom zime ostanete ugrejani i sjajna je alternativa za čaj, kakao ili kafu. Ono se pravi od nemasnog mleka pomešanog sa začinima kao što su kurkuma, đumbir i crna papričica. Sva četiri sastojka su ključna za dobijanje najboljeg ukusa, ali i zdravstvenih koristi, zbog kojih je najpre i bitan. Takođe, možete dodati i još neke začine i zaslađivače kako biste dobili što prijatniji i puniji ukus.
Sastojci koje možete koristiti su: dve šolje nemasnog mleka po izboru, jedna supena kašika sirovog meda, jedna supena kašika kokosovog ulja, jedna supena kašika mlevene kurkume, jedna supena kašika mlevenog cimeta, malo crne papričice i đumbira.
Pomešajte sve sastojke i zajedno sa nemasnim mlekom skuvajte i sačekajte da se prohladi dok ne bude mlako, sipajte u svoju omiljenu šolju i uživajte. Možete ga piti zaslađeno ili nezaslađeno, u zavisnosti od vašeg ukusa. Umesto šećera možete dodati kašičicu meda ili javorovog sirupa, ali i vanila ili kokosovo ulje mogu biti odlični načini da se poveća apsorpcija ovog napitka.
Najbolje bi bilo ukoliko imate svež koren kurkume, ali s obzirom na to da ga je ponekad teško naći, praktičnije je da uzmete kurkumu u prahu. Pak, ukoliko uspete da pronađete ovaj čarobni koren, oljuštite i usitnite oko dva i po centrimetra. Ukoliko koristite svežu kurkumu ili đumbir, trebalo bi da procedite mleko pre nego što ga popijete kako biste eliminisali sve sitne komadiće koji su preostali.
Kao i sama kurkuma, i zlatno mleko od kurkume ima govoro iste benefite po zdravlje čoveka. Poboljšava imunitet, olakšava bol u grlu i eliminiše kašalj sasvim prirodno, leči probleme sa varenjem, smanjuje zapaljenje u telu, detoksifikuje jetru, čisti krv, sprečava hronične bolesti i sadrži moćne antioksidanse.