Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kurkuma za jači imunitet i zdravo varenje

22.12.2022. 13:41 13:45
Piše:
Foto: pixabay.com

Kurkuma je začin iz porodice đumbira i smatra se jednim od najboljih i najlekovitijih začina i hranljivih suplemenata. Ova biljka najbolje uspeva u Indiji i jugoistočnoj Aziji, na temperaturama između 20 i 30 stepeni i potrebne su joj obilne padavine kako bi uspela. Brojna istraživanja su utvrdila da blagotvorno deluje kako na telo, tako i na mozak.

Ovaj čudotvorni začin se koristi u medicinske svrhe više od 4.000 godina, a kod nas se najlakše može pronaći u svom praškastom obliku. Ima prirodne antizapaljenske sastojke, povećava antioksidansni kapacitet tela, pomaže bolje funkckionisanje mozga i smanjuje rizik od oboljenja mozga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju i razvijanju raka i Alchajmerove bolesti, deluje protiv depresije i usporava starenje i bolesti povezane sa starenjem.

Osim toga, jača imuni sistem, pomaže zdravo varenje, čisti jetru, reguliše metabolizam, odličan je za izgled kože, smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Najveći broj njegovih lekovitih svojstava je zbog moćnog sastojka po imenu kurkumin. Kurkuma ima prijatan zemljast i blag ukus koji može da transformiše svako jelo. Savršeno ide uz povrće, meso, ali i uz doručak i dezerte. Ne zaboravite samo da čak i mala količina kurkume može celo jelo da preboji u žuto.

Ukoliko vas zanima na koji način možete da dobijete svoju dnevnu dozu kurkume, na portalu KoDren.com donose nekoliko predloga: supe, paprikaši i čili sosevi, možete ga jesti sa pire krompirom, sa palačinkama i vaflima, u jogurtu, smutijima, salatama, sveže ceđenom soku od jabuke, cvekle i šargarape. Međutim, poseban način za konzumiranje ovog svemoćnog začina jeste u zlatnom mleku od kurkume.

Zlatno mleko od kurkume – koristi za zdravlje

Ovaj napitak je odličan način da tokom zime ostanete ugrejani i sjajna je alternativa za čaj, kakao ili kafu. Ono se pravi od nemasnog mleka pomešanog sa začinima kao što su kurkuma, đumbir i crna papričica. Sva četiri sastojka su ključna za dobijanje najboljeg ukusa, ali i zdravstvenih koristi, zbog kojih je najpre i bitan. Takođe, možete dodati i još neke začine i zaslađivače kako biste dobili što prijatniji i puniji ukus.

Sastojci koje možete koristiti su: dve šolje nemasnog mleka po izboru, jedna supena kašika sirovog meda, jedna supena kašika kokosovog ulja, jedna supena kašika mlevene kurkume, jedna supena kašika mlevenog cimeta, malo crne papričice i đumbira.

Pomešajte sve sastojke i zajedno sa nemasnim mlekom skuvajte i sačekajte da se prohladi dok ne bude mlako, sipajte u svoju omiljenu šolju i uživajte. Možete ga piti zaslađeno ili nezaslađeno, u zavisnosti od vašeg ukusa. Umesto šećera možete dodati kašičicu meda ili javorovog sirupa, ali i vanila ili kokosovo ulje mogu biti odlični načini da se poveća apsorpcija ovog napitka.

Najbolje bi bilo ukoliko imate svež koren kurkume, ali s obzirom na to da ga je ponekad teško naći, praktičnije je da uzmete kurkumu u prahu. Pak, ukoliko uspete da pronađete ovaj čarobni koren, oljuštite i usitnite oko dva i po centrimetra. Ukoliko koristite svežu kurkumu ili đumbir, trebalo bi da procedite mleko pre nego što ga popijete kako biste eliminisali sve sitne komadiće koji su preostali.

Kao i sama kurkuma, i zlatno mleko od kurkume ima govoro iste benefite po zdravlje čoveka. Poboljšava imunitet, olakšava bol u grlu i eliminiše kašalj sasvim prirodno, leči probleme sa varenjem, smanjuje zapaljenje u telu, detoksifikuje jetru, čisti krv, sprečava hronične bolesti i sadrži moćne antioksidanse.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Supa od kurkume

Recept dana: Supa od kurkume

18.04.2017. 15:48 15:51