Куркума за јачи имунитет и здраво варење
Куркума је зачин из породице ђумбира и сматра се једним од најбољих и најлековитијих зачина и хранљивих суплемената. Ова биљка најбоље успева у Индији и југоисточној Азији, на температурама између 20 и 30 степени и потребне су јој обилне падавине како би успела. Бројна истраживања су утврдила да благотворно делује како на тело, тако и на мозак.
Овај чудотворни зачин се користи у медицинске сврхе више од 4.000 година, а код нас се најлакше може пронаћи у свом прашкастом облику. Има природне антизапаљенске састојке, повећава антиоксидансни капацитет тела, помаже боље функцкионисање мозга и смањује ризик од обољења мозга, смањује ризик од срчаних обољења, помаже у спречавању и развијању рака и Alchajmеrovе болести, делује против депресије и успорава старење и болести повезане са старењем.
Осим тога, јача имуни систем, помаже здраво варење, чисти јетру, регулише метаболизам, одличан је за изглед коже, смањује ниво лошег холестерола и смањује ризик од срчаних болести.
Највећи број његових лековитих својстава је због моћног састојка по имену куркумин. Куркума има пријатан земљаст и благ укус који може да трансформише свако јело. Савршено иде уз поврће, месо, али и уз доручак и дезерте. Не заборавите само да чак и мала количина куркуме може цело јело да пребоји у жуто.
Уколико вас занима на који начин можете да добијете своју дневну дозу куркуме, на порталу KoDren.com доносе неколико предлога: супе, паприкаши и чили сосеви, можете га јести са пире кромпиром, са палачинкама и вафлима, у јогурту, смутијима, салатама, свеже цеђеном соку од јабуке, цвекле и шаргарапе. Међутим, посебан начин за конзумирање овог свемоћног зачина јесте у златном млеку од куркуме.
Златно млеко од куркуме – користи за здравље
Овај напитак је одличан начин да током зиме останете угрејани и сјајна је алтернатива за чај, какао или кафу. Оно се прави од немасног млека помешаног са зачинима као што су куркума, ђумбир и црна папричица. Сва четири састојка су кључна за добијање најбољег укуса, али и здравствених користи, због којих је најпре и битан. Такође, можете додати и још неке зачине и заслађиваче како бисте добили што пријатнији и пунији укус.
Састојци које можете користити су: две шоље немасног млека по избору, једна супена кашика сировог меда, једна супена кашика кокосовог уља, једна супена кашика млевене куркуме, једна супена кашика млевеног цимета, мало црне папричице и ђумбира.
Помешајте све састојке и заједно са немасним млеком скувајте и сачекајте да се прохлади док не буде млако, сипајте у своју омиљену шољу и уживајте. Можете га пити заслађено или незаслађено, у зависности од вашег укуса. Уместо шећера можете додати кашичицу меда или јаворовог сирупа, али и ванила или кокосово уље могу бити одлични начини да се повећа апсорпција овог напитка.
Најбоље би било уколико имате свеж корен куркуме, али с обзиром на то да га је понекад тешко наћи, практичније је да узмете куркуму у праху. Пак, уколико успете да пронађете овај чаробни корен, ољуштите и уситните око два и по центриметра. Уколико користите свежу куркуму или ђумбир, требало би да процедите млеко пре него што га попијете како бисте елиминисали све ситне комадиће који су преостали.
Као и сама куркума, и златно млеко од куркуме има говоро исте бенефите по здравље човека. Побољшава имунитет, олакшава бол у грлу и елиминише кашаљ сасвим природно, лечи проблеме са варењем, смањује запаљење у телу, детоксификује јетру, чисти крв, спречава хроничне болести и садржи моћне антиоксидансе.