Recept dana: Supa od kurkume
Ako ste skloni upalama, ova ukusna marokanska supa je za vas savršen izbor, jer štiti od brojnih bolesti.
Sastojci:
2 supene kašika maslaca,
2 čajne kašike kurkume,
1,5 čajna kašika semenki kumina,
1 supena kašika meda,
1 supena kašika sveže isceđenog soka od limuna,
osmina čajne kašike pimentam,
1 šoljica naseckanog luka,
1 velika šargarepa,
2,5 šoljice bujona od povrća,
2 čena belog luka,
so i sveže mleveni crni biber,
pola šoljica domaće pavlake ili kajmaka
Priprema:
1. Otopiti maslac u velikom loncu, pa dinstati luk i beli luk na srednje jakoj vatri oko 2 minuta.
2. Dodati šargarepu i kratko dinstati.
3. Sipati bujon od povrća, pa pustite da sve provri.
4. Smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da lagano vri oko 20 minuta, dok šargarepa potpuno ne omekša i pred kraj dodati kurkumu.
5. Za to vreme u tiganju prepržiti semenke kumina (oko 5 minuta), pa ih samleti u mlinu.
6. Skloniti supu sa vatre i izmiksati je u blenderu.
7. Vratiti supu u lonac, dodati med, sok od limuna i piment.
8. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Preliti supu u veliku činiju i kumin pomešati sa domaćim kajmakom ili kefirom.