Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jovanović: Pozitivne tendencije u Vojvodini, biće još bolje

26.08.2022. 10:45 11:42
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

NOVI SAD: „Neposredno, kao fudbaler i navijač, u Vojvodini sam više od dve decenije i sa mojim iskustvom, ono što sada vidim i što se sada dešava, u klubu je veoma obećavajuće”, izjavio je nekedašnji srpski reprezentativac Milan Lane Jovanović.

"Moram vrlo iskreno da konstatujem da ne pamtim periode koji su bili stabilni, obećavajući, stalno je bilo nekih tenzija, različitih struja koje su ometale prirodan razvoj kluba, sve je to uticalo i na rezultate, velike amplitude u raspoloženju, ne samo tokom sezona, nego čak i u jednoj sezoni", rekao je Jovanović Tanjugu.



Mnogo puta su se menjali i treneri i uprave i ono što posle ovog jednog kratkog perioda, sa iskustvom onoga što sam dosad video i onoga što vidim sada i osećam, jeste da je ovo veoma obećavajuće, naglašava Jovanović.



"Jako su pozitivne tendencije, impulsi koji dolaze sa vrha, od predsednika Dragoljuba Zbiljića, uprave, finansijska konsolidacija koja jeste važan faktor za stabilnost kluba je urađena, urađen je fantastičan prelazni rok, došlo je nekoliko igrača koji prave razliku i tu treba čestitati i predsedniku koji je finansijski podržao priču i sportskom direktoru Marku Jovanoviću. Trener (Milan Rastavac, prim. aut) radi dobar posao".



Vojvodina dugo vremena nije igrala ovako autoratitivno, ova ekipa deluje sveže, igra napadački, za gol više, konstatovao je Jovanović.



"Prve tri utakmice odigrane su u velikom stilu, posle sledi serija remija, ali moram da kažem i da su neke sudijske odluke uticale da se izgube neki bodovi, pre svega mislim na meč protiv Spartaka i crveni katon protiv Mladosti, ali bez želje da umanjim učinak rivala".



Jovanović smatra da je Vojvodina klub koji tek treba da se pozcionira visoko, pre svega kada je u pitanju takmičarski aspekt.



"Ono što je jako važan faktor jeste fiannsijska stabilnost, atmosfer unutra radne zajedno, kod igrača, to je sada na perfektnom nivou, sa tendencijom da ide ka još boljem. Tek očekujem prava izdanja i otvoreno velike ambicije Vojvodine tek u sledećoj sezoni, iako mi ne bi bilo iznenađenje da i ove sezone Vojvodina završi na drugom mestu. U odnosu na sve ostale, usuđujem se da kažem da osim Crvene zvezde, Vojvodina ima bolju ekipu od ostalih", istakao je Jovanović, koji je dres Vojvodine nosio četiri sezone (1999-2003), a potom napravio zapaženu internacionalnu karijeru u Šahtjoru, Lokomotivi iz Moskve, Standardu iz Liježa, Liverpulu i Anderlehtu.

Zvezda protiv Makabija platila ceh slabe lige

„Žao mi je i lično i zbog našeg fudbala, objektivno, Crvena zvezda je po svim parametrima trebalo da prođe Makabi i izbori grupnu fazu Lige šampiona”, izjavio je nekadašnji srpski fudbalski reprezentativac Milan Lane Jovanović.



"Zvezda ima veći budžet od Makabija, bolji tim, bolje igrače i sa tog aspekta je neuspeh, iako je pre samo par godina grupna faza Lige Evrope bila prevelik izazov. Onda je ovo možda najbolji indikator koliko su nam porasli apetiti i da se nešto dobro dešava u našem fudbalu", rekao je Jovanović Tanjugu.



On ne krije da je očekivao Zvezdin ulazak u Ligu šampiona, jer, kako ističe uslovi i ambijent koji je napravljen ove godine, obećavali su minimalno grupnu fazu.



"Zvezda ima nestvarno veliki budžet za nase uslove, nestvarnu podršsku sistema i države u odnosu na sve ostale klubove i mislim da lično ovo jeste rezultatski neuspeh, ako se uzme ceo ambijent pre utakmice. Sa druge strane svi oni bodovi i ovako visok koeficejnt koji našim klubovima u narednim sezonama omogućava ucecšcće u evro kupovima, došli su najviše kao zasluga Zvezde i delimično Partizana".



Činjenica da nikad nijedan naš drugi klub nije ušao u grupnu fazu nekog takmičenja, govori šta je najveća boljka našeg fudbala - slaba liga, tvrdi Jovanović.



"Upravo mislim da je Zvezda platila ceh slabom domaćem takmičenju, možda u tome leži odgovor na činjenicu koja se glasno apostroforira posle eliminacije od Izraealaca, ta fizička pripremljenost u drugom poluvremenu"



"Vi imate situaciju da Zvezda sve utakmice u domaćem prvenstvu praktično reši u prvom poluvremenu i drugo poluvreme se igra bez otpora. U takvom odnosu snaga nemoguće je očekivati od igrač pruži maksimum, mislim da bi za Zvezdu bilo povoljnije da ima za nijansu lošiji tim i veću konkurenciju u domaćem prvensvu. Ovo je nestvarno velika amplituda i u kvalitetu i budžetu između Zvezde i ostalih".



Jovanović je govorio i o mentalitetu i shvatanju fudbala kod nas i u svetu.



"Mentalitetski kod se oblikuje stotinama godina, a mi to imamo tako, možda je sport i dobro polje da se ispraznimo ponekad i mirnoću sačuvamo za važnije stvari. Definitivno fudbal jeste u današjoj cifilizaciji i kulturna i ekonomska i čak politička vrednost, ali kao takav je veoma važan, ali nemojmo zaboraviti onu najvažniju formulaciju fudbala - najvažnija sporedna stvar na svetu"



"Imamo mnogo važnijih stvari, od sportskih rezultata se ne umire, može da se živi prijatnije, može to da bude fantastična šansa za evociranje lepih uspomena, analize, razgovore, međutim, tek kad sam išao iz Srbije shvatio sam da je fudbal posao kao i svaki drugi, satkan od uspeha i neuspeha i da se ambicije i ostvaruju i ne ostvaruju", ističe Jovanović.



Ne treba ništa shvatati katastrofalno, znam da je to sada slaba uteha za milione navijacac Zvezde, ali ima sledeća sezona i sada Liga Evrope koja može da bude veoma afirmitivna, jasan je Jovanović.



"Nadam se da će i Zvezda i Partizan osvojiti što više bodova za UEFA listu da bi i neki drugi naši klubovi našli svoje mesto u evro kupovima", zaključio je Jovanović.

Srbija u Kataru favorit iz senke, ovaj tim ima sve

„Teško je ostati objektivan posle ovakvog izdanja u kvalifikacija i fantastičnog meča protiv Portugala. Mi smo tu istakli kandidaturu za najviši domet i sada ako bih vam rekao da smo mi favoriti iz senke na Mundijalu to bi možda opet bilo pripisano našem mentalitetu, koji je možda prepotentan, ali zaista mislim da imamo velike šanse za visok domet, izjavio je nekadašnji srpski fudbalski reprezentativac Milan Lane Jovanović.



Junak čuvene pobede protiv Nemačke na Mundijalu u Južnoj Africi u razgovoru za Tanjug istakao je kako se nada da će današnja generacija uraditi ono što njegova nije uspela.



"Takmičenje reprezentacija je najspecifičnije i najneizvesnije upravo zato što snaga jedne reprezentacije na zavisi ni od ekonomske moći zemlje, ni od populacije koju ta zemlja, više zavisi od kulturološkog obrazca koji fuddbal nosi, od trenutka, faktora sreće, da imate pojedince za velike dela, tim, od odnosa, nadahnuća. Mislim da su svi uslovi sada na našoj strani. Imamo tim, sistem, selektora koji je autoritet, koji nesumnjivo zna posao, ima bekgraund fudbalski koji je ogroman, a samim tim je doneo i kvalitet koji je besprekoran"



Imamo pojedince koji su fenomelani, najbolji napadački potencijal u Evropi, Mitrović, Vlahović, Jović, a igraće jedan ili dvojica, vezni red nestvaran i odbrana ima svoje kvalitete, navodi Jovanović.



"Takođe, imamo mnogo igrača koji mogu da reše utakmice, a nekad je dovoljan samo jedan. Ako ih imamo višse možemo da "meljemo" kao u Portugalu. To što nas nisu stavili u red najozbiljnih favorita treba da nam da mirnoću, komfor, svesni svojih kvaliteta i naravo ne lišeni najviših ambicija. Igrači su svesni, osećaju koliko mogu, oni imaju svoj identitet u evropskom fudbalu, sjajne statistike"



"Ovo što radi Mitrović je nestvarno, on je najbolji igrač reprezentacije Srbije svih vremena, ne po ovome što je uradio u klupskom, nego u reprezentativnom. U tim godinama najbolji strelac, način na koji je davao golove, naravno, mnogo toga je dizajnirao i Tadić, imamo i druge igrače, imamo veliki potencijal. Ako otvorimo protiv Brazila na pravi način mislim da imamo velike šanse".



Jovanović je na konstataciju da je cela njegova karijera, koja je bila prilično uspešna, stala u tu pobedu protiv Nemačke rekao:



"Često sam apostrofirao da se kod nas velike pobede prepričavaju decenijama, a da nam nažalost to nije navika. Ja bih sada, pre svega kao navijač, iz ove perspektive voleo da češće pobeđujemo velike reprezentacije i da to bude rutina koja će nas pozicionirati u sam vrh evropskog i svetskog fudbala. Jedna od utakmica na koju sma ponosan kao navijac je naravno ova protiv Portugala jer nismo mogli na briljantniji način da se plasiramo i pošaljemo poruku šta nam je ambicija u perspektivi. Protiv velike ekipe, na gostujućem terenu bili smo dominantni u onome što je upravo protivniku bilo najjače oružje , posed, imali smo kontrolu 90 minuta i ono što nam je možda nedostajalo u nekim prethodnim velikim utakmcama, fazama, jeste faktor sreće, koji nam je ovaj put bio naklonjen. I kada odigrate najbolju utakmicu bez faktora sreće teško je da epilog bude pozitivan",



Utakmica protiv Nemačke jeste sinonim za moju reprezentatiuvnu karijeru, a neretko i za ceo jedan period generacije koju pripadam i nažalost taj naš status je stao u tu jednu utakmicu, a stali smo tamo gde ne treba jer nismo protiv Australije valorizovali dobru igru i formu, već i veliko samopouzdanje koje smo imali, plus nije nam sreća bila nakolonjena, navodi on.



"To je jedina utakmica za kojom je ostalo žal što nismo pobedili i siguran sam da smo prošli da bismo nastavilu velikom stilu. Opet, sa druge strane meni je drago da sam delio svlačionicu sa igračima koji su napravili takve karijjere kao što su Stanković, Vidić, Bane Ivanović i drugi", zaključio je Jovanović, koji je u dresu Srbije odigrao 44 utakmice i postigao 11 golova.

Autor:
Pošaljite komentar