Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Premijera baleta „Ohridska legenda“ u SNP- u: Za igru srca

27.10.2021. 11:22 11:25
Piše:
Foto: Najavna konferencija za novinare u Srpskom narodnom pozorištu/SNP

NOVI SAD: Pre 40 godina, ovorena je nova, današnja zgrada Srpskog narodog pozorišta. Deo svečanog programa bila je premijera baleta “Ohridska legenda” Stevana Hristića. Sada Srpsko narodno pozorište slavi 160 godina od osnivanja, a na programu će, u subotu, 30. oktobra, ponovo biti izvedena “Ohridska legenda”.

Premijera ovog našeg najpoznatijeg i po mnogima najreprezentativnijeg baleta, trebala je da se dogodi pre dve godine, za 70. rođendan baleta Srpskog narodnog pozorišta, ali usledila je pandemija kovid-19, pa će ovo delo ući u istoriju i kao najduže pripremana baletska predstava. Svi akteri koji su na jučerašnjoj konferenciji zanovinare najavili premijeru, bili su izuzetno uzbuđeni zbog toga što je konačno došlo vreme da “Ohridsku legendu” odigraju pred publikom, sigurni da će zbog muzike Stevana Hristića zaigrati i svako srce u publici.

Koreograf i reditelj Vladimir Logunov juče nije mogao da se pridruži ekipi s kojom je stvarao predstavu, ali poručio je da je “Ohridska legenda” u dobrim rukama. Nije slučajno što je baš on režirao i “Labudovo jezero” i “Uspavanu lepoticu” petra Iliča Čajkovskog, koje su još uvek na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta, jer je i sam Hristić bio inspirisan navećim klasičnim delima takozvanog belog baleta.

U dva čina i četiri slike biće igrana narodna priča u svojoj lepoti i jednostavnosti i sa srećnim završetkom za mladi ljubavni par (Biljana i Marko). Klasičnim baletskim izrazom i igrom u irealnom svetu jezerskih vila, rusalki i zvezde Danice koje pomažu Marku u potrazi za otetom Biljanom, zatim solo igrama u baletskom divertismanu, plesom robinja turskog sultana, dolaskom Marka, naoružanog čarobnim mačem, sečom straže i janičara, čudesnim pretvaranjem Biljane u golubicu, sve do povratka u rodno selo i trenutka kada se obnavlja život posle zuluma osvajača i oslobođenja roblja, sve to doprinosi izvornosti, iskrenosti i neposrednosti baletskog dela ovog podneblja, navodi se u najavi.

Dirigent Aleksandar Kojić podsetio je da je Hristićeva “Ohridska legenda“ prvi srpski i u mnogim elementima neprevaziđeni nacionalni balet, delo koje prožimaju melodije čuvenih “Pušči me” i “Biljana platno beleše”, narodne muzike iz Vranja, a da je, pored tekovina poznog romantizma i omaža Stevanu Mokranjcu, Hristić balet pisao inspirisan i Klodom Debisijem, odnosno francuskim impresionizmom.

- Podeljena su mi osećanja. Srećan sam, a ne znam šta smo čekali 40 godina!? Ta naša zaboravnost i nemar prema prvorazrednim stvarima nam stalno dolazi glave - izjavio je dirigent Kojić, podsećajući da je “Ohridska legenda” doživela međunarodno priznate kritike i divljenje publike koja je skakala na noge posle kraja. - Preponosni smo što smo očistili prašinu sa “Ohridske legende”, a klavirski izvod koji nije bio potpun, sada jeste, zahvaljujući našem inspicijentu Ivanu Svirčeviću.


Specijalna gošća

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, povodom premijere “Ohridske legende”, kao specijalna gošća govorila je i Dobrila Novkov, koja je igrala u verziji iz 1981. godine, na otvaranju nove zgrade Srpskog narodnog pozorišta.

Za nju je svojevrsno opravdanje što balet Stevana Hristića od tada nije postavljan na scenu to što je izuzetno zahtevan za koreografiju. Dobrila Novkov se prisetila kako su te godine prvi put izašli na za njih tada ogromnu scenu “Jovan Đorđević”, efektnih scena, velikog broja statista, odgovornosti i svečane atmosfere koju su često upotpunjavali gosti u publici iz krema tadašnjeg jugoslovenskog društva.


Upravnik Srpskog narodnog pozoršta Zoran Đerić istakao je trud i vreme uloženo od strane svih igrača i muzičara, dok je direktor Baleta Srpskog narodnog pozorišta Toni Ranđelović, pun zahvalnosti za sve saradnike, rekao da će premijera “Ohridske legende” biti dokaz da je borba i želja za životom jača od svih prepreka na koje su naišli proteklih godina.

Za prvakinju Baleta Srpskog narodnog pozorišta Anu Đurić, koja igra uloge Biljane i Biserke, Hristićeva muzika je prelepa i dok igra uz nju, uživa u svakoj noti. Za koreografiju Vladimira Logunova rekla je da prati priču, ali i svakog igrača ponaosob, što joj je bilo vrlo drago.

Njenom kolegi, solisti Samjuelu Bišopu, mnogo je značilo da u “Ohridskoj legendi” otkrije deo balkanskog duha, ocenivši muziku Stevana hristića kao najbolju na koju je do sada nastupao. Dopao mu se i lik Vezira koji igra, jer je veoma mračan i dramatičan.

Scenograf predstave “Ohridska legenda” bio je Saša Senković, kostimografkinja Mirjana Stojanović Maurič, a dizajner svetla Marko Radanović.

Ulogu Marka u premijernoj podeli igraće Andrej Kolčeriu.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar
Premijera baletske predstave "Alisa" u Narodnom pozorištu

Premijera baletske predstave "Alisa" u Narodnom pozorištu

25.10.2021. 22:20 22:22