Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kućnim otpadom ugrožavamo životnu sredinu: Stare sijalice i baterije opasne po zdravlje

12.04.2021. 12:23 12:25
Piše:
Foto: Pixabay.com

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u našoj zemlji se oko stotinu tona sijalica godišnje reciklira, što čini, otprilike, deset odsto ukupne količine uvezenih sijalica.

Slično je i sa otpadnim baterijama, gde, prema nezvaničnim podacima, svaki građanin godišnje iskoristi kilogram baterija.

Građani i preduzeća sijalice najčešće odlažu u kontejnere za komunalni otpad, odnosno mešaju ga sa drugim komunalnim otpadom. Pošto fluorescentne lampe i sijalice sadrže određene količine visoko toksičnih materijala, ovakav način odlaganja može dovesti do zagađivanja životne sredine i ozbiljnih posledica po ljudsko zdravlje.

Neodgovarajućim odlaganjem na deponije, umesto predavanjem u reciklažne centre, ove materije mogu lako ući u lanac ishrane i ugroziti životnu sredinu na duže staze. I baterije, takođe, sadrže toksične materije, kao što su gvožđe, kadmijum …i zbog toga spadaju u opasan otpad, koji isto predstavlja značajnu pretnju za životnu sredinu i zdravlje ljudi. Kao posledica procesa razgradnje teških metala, oni dospevaju u zemljište i podzemne vode i na taj način ulaze u lanac ishrane, navodi se u Analizi sakupljanja i upravljanja baterijama i sijalicama u Srbiji.

Ova publikacija objavljena je u okviru projekta „Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice u Republici Srbiji“, koji podržavaju nadležni državni organi zaduženi za sprovođenje zakonske regulative u ovoj oblasti, ministarstva za zaštitu životne sredine i za finansije, Agencija i Inspekcija za zaštitu životne sredine, lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća.


Reciklaža podiže održivi razvoj

Projekat „Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice u Republici Srbiji“ treba da doprinese naporima naše zemlje da ciljeve razvojne politike uskladi sa zahtevima za pridruživanje EU, posebno Poglavlju 27, kao i unapređenju niza zakona i podzakonskih akata, sa akcentom na metode upravljanja otpadom i podizanja svesti o njihovom značaju. Aktivnosti i rezultati projekta treba da doprinesu postizanju Ciljeva održivog razvoja (COR) UN, pre svega COR 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja, COR 13: Akcija za klimu, kao i COR 17: Partnerstvom do ciljeva.


Analiza treba, ističe se, da unapredi sistem sakupljanja i odgovarajućeg tretmana sijalica i baterija, jer su one među najčešćim opasnim otpadnim materijalima iz domaćinstava, koji, ukoliko se ne sakupljaju i tretiraju na odgovarajući način,.završavaju na deponijama i značajno ugrožavaju životnu sredinu.

Kod nas taj problem se ogleda i u tome što se samo jedna kompanija bavi izvozom ovog toka otpada (na reciklažu) i što ne postoji organizovan sistem sakupljanja i odlaganja, a nema ni podsticaja države da se otpada oslobodimo na odgovarajući način.

- Lokalne samouprave imaju obavezu da putem odvojenog sakupljanja opasnog otpada iz domaćinstava i uspostavljanje reciklažnih centara organizuju sakupljanje baterija iz komunalnog otpada, međutim do sada, bez obzira na raspoložive kapacitete,nije bilo pokušaja, ali ni podsticaja da nešto urade, tako da baterije,zajedno sa ostalim opasnim otpadom, avršavaju direktno na deponijama sa komunalnim otpadom iz domaćinstava.

Analiza sakupljanja i upravljanja baterijama i sijalicama u Srbiji pokazala je da treba proširiti sakupljačku mrežu za sijalice i baterije i da je potrebno,osim sprovođenja zakonske regulative, postaviti kontejnere a odvojeno sakupljanje ovih otpada,ali je potrebna i rigoroznija kontrola nadležnih službi inspekcije. Isto tako, neophodno je sprovesti edukaciju i medijske kampanje u cilju jačanja javne svesti i odabrati opštine gde će se sprovesti pilot projekat sakupljanja ovog otpada na pravi način.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
Baterije kratko traju, a dugo zagađuju

Baterije kratko traju, a dugo zagađuju

21.04.2018. 16:27 16:31