Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Praksa u kompaniji „Šnajder elektrik”: Šansa za usavršavanje i rad s najboljima

11.11.2020. 12:56 12:59
Piše:
Izvor: Printscreen

Zaljubljen u matematiku i računare, Stefan Zindović „pronašao” je svoj poziv na Fakultetu tehničkih nauka i trenutno je na četvrtoj godini studija na Smeru računarstvo i automatika.

Da bi usavršio, ali i naučio da primeni stečena znanja, odlučio je da se i pre diplomiranja pridruži timu kompanije „Šnajder elektrik” (Schneider Electric). On je, inače, jedan od 83 stipendista te kompanije, a praksu obavlja u Razvojnom centru u Novom Sadu.

– Sviđa mi se što ću, kao budući softver inženjer, imati priliku da učestvujem u razvoju i dizajnu softverskih rešenja, koja će direktno uticati na veliki broj korisnika, što pak nudi mogućnost rešavanja izazovnih tehničkih problema – objasnio je Zindović izbor svog zanimanja i dosadašnja iskustva. – Mnogo je prostora za učenje i usavršavanje, kao i prilike da se akumulirano znanje i iskustvo svakodnevno primeni u poboljšanju proizvoda.

U Razvojnom centru veliku pažnju posvećuju obrazovanju i stipendiranju studenata elektroinženjerske struke, kao i njihovom profesionalnom usavršavanju, a naš saogovornik kaže da se za praksu u „Šnajder elektriku” odlučio jer smatra da ta kompanija, u poređenju s drugim firmama, ima svoj originalni proizvod koji je najbolji u toj oblasti.

– Softver za upravljanje distributivnim mrežama omogu­ćava stabilno i ekonomično napajanje električnom energijom, i to je kompleksan program koji, osim što opslužuje veliki broj korisnika u svakom trenutku, nudi i veoma velike tehničke izazove – objasnio je Zindović. – Održavanje i dalji razvoj zahteva angažovanje mnogo ljudi, koji se bave specifičnim i različitim komponentama sistema, pa je tako moguće usavršavati se u različitim oblastima. Budući da kompanija dugi niz godina podržava studente, samim tim je i organizacija prakse na zaista visokom nivou.


Više od 1.000 stručnjaka

Razvojni centar „Šnajder elektrika” okuplja više od 1.000 stručnjaka iz oblasti elektroenergetike i računarstva i ima višegodišnju saradnju s univerzitetima, elektrodistributivnim kompanijama, konsultantskim kućama iz oblasti integracije sistema, proizvođačima električne energije, kao i integratorima širom sveta.

Vodeći proizvod kompani­je softver ADMS (Advance Distribution Menagement System) predstavlja napredno i inovativno rešenje koje omogućava upravljanje sistemima za prenos i distribuciju električne energije. Taj program instaliran je u više od 80 elektroprivreda ši­rom sveta, 170 kontrolnih centara, s ukupno 400 miliona potrošača električne energije.


Naš sagovornik navodi da je kroz praksu stekao kopletnu sliku o tome kako funkcioniše razvojni tim, te da program stipendiranja nudi postepeni prelaz od studentskih obaveza, učenja novog teorijskog znanja, do praktične primene. Uz mentora i kroz razne tehničke treninge naučio je, kako kaže, dosta dobih principa iz industrije, a planira da ostane u „Šnajder elektriku”.

Stefanov mentor Marko Ivanović, jedan je od vođa tima (team lead) Razvojnog centra u Novom Sadu, a rad sa studentima mu, napominje, predstavlja izazov, ali i veliku odgovornost.

– Moja uloga je, između ostalog, i postizanje visokog učinka tima, pomaganje kolegama i građenje timskog duha i kulture – objasnio je Ivanović, koji je i sam imao „studentski staž” u kompaniji „Šnajder elektrik”. – Mentorski rad je lepa stvar i bitan korak u formiranju karijere, kako lične, tako i studentove. Mladi željni znanja motivišu i nas, mentore, da budemo bolji i nesebično delimo svoja znanja.

Marko Ivanović je od 2014. godine bio softver developer (software developer), a 2019. preuzima poziciju tim-lidera „netvork vjuer tima” (Team lead Network Viewer). – S obzirom na to da smo deo sektora koji je zadužen za razvoj baznog rešenja na koji se oslanja ceo naš softver, ponosni smo na svaki uspešno isporučeni projekat jer znamo da deo zasluga pripada i nama – naveo je Ivanović, i istakao da su njegovi dalji planovi konstantno učenje i unapređivanje sebe da bi pomogao timu da što spremnije i bolje dočeka buduće izazove.

J. Vukašinović

ProjekatNovi SadIT centar, od obrazovanja do zaposlenjasufinansirao je Grad Novi Sad, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac

Autor:
Pošaljite komentar
Šnajder elektrik daje šansu mladima

Šnajder elektrik daje šansu mladima

19.10.2020. 09:12 12:35