Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Srbiji novoobolelih 279, a preminulih 12 osoba

13.07.2020. 15:29 15:44
Piše:
Izvor: pixabay

„U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 6.915 osoba. Imamo 279 pozitivnih, a nažalost ponovo loš dan što se tiče preminulih, čak 12 osoba usled komplikacija virusom Kovid 19 – istakla je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Ona je rekla da su 154 osobe na respiratorima.

„Ovo je najgori dan što se tiče osoba na respiratorima od kada smo imali prvi identifikovani slučaj korona virusom u Srbiji, što je bio 6. mart. Najgori dan do sada je bio 14. aprila, kada smo imali 146 ljudi na respiratorima.“

U poslednja 24 časa je hospitalizovano 159 osoba.

Do sada je u Srbiji registrovano 18.639 slučaja kovid 19 pozitivnih, a testirano je 498.343 osobe. Do sada je u Srbiji preminulo 405 osoba. Procenat smrtnosti je 2,17.

Premijerka Brnabić je dodala da je poslednjih četiri dana došlo do smanjenja novoobolelih, broja pozitivnih, što nije razlog za optimizam kao takav.

„Nadam se, u zavisnosti od toga kako budu išli sledeći dani, može pokazai da imamo neke rezultate mera koje smo kao Krizni štab doneli, a to je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima.“

Premijerka je istakla da će se u nekoliko narednih dana videti i rezultati protesta, različitih javnih okupljanja, proslava u nekim gradovima... tako da može da se desi da vidimo ponovo porast broja zaraženih.

"Ovo je sada donekle razlog za optimizam, ali važno je da svi poštujemo mere", podvukla je Brnabić.

Ona je navela da će sutra možda biti održan sastanak Kriznog štaba sa predstavnicima lokalnih samouprava, a njen predlog je da nošenje maski u svim zatvorenim prostorima u celoj Srbiji.

To će, dodala je, zavisiti i od podške struke, ali ističe da je važno da se, uz trend smanjenja broja obolelih, borimo u svim lokalnim samoupravama jednako, i tamo gde je proglašena vanredna situacija, ali i tamo gde to nije slučaj.

"Ta mera nije ni teška, ni komplikovana, a daje rezultate", konstatovala je Brnabić.

Premijerka je dalje rekla da je u kovid bolnice širom Srbije danas raspoređeno dodatnih 49 resiratora i dodala da je u OB Valjevo upućeno sedam kliničkih respiratora, Smederevska Palanka dobila je tri respiratora, Požareva pet, ZC Užice dva, Paraćin pet, Zvezdara dva, KCV 25 respiratora. 

"To pokazuje koliko je ozbiljna borba i koliko je teška bolest", rekla je Brnabić.

U ustanovama i domovima zaraženo 15 korisnika i 32 zaposlena

BEOGRAD: U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, virusom korona zaraženo je 15 korisnika i 32 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 642, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 235.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Prisustvo virusa Kovid -19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Obrenovcu, Mladenovcu, Mataruškoj Banji, ''Srem'' u Rumi, Kragujevcu, Domu Bežanijska kosa u Beogradu, Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Zavodu za smeštaj odraslih lica ''Male pčelice'' u Kragujevcu i u Domu za smeštaj odraslih lica Kulina.

Takođe, virus korona je potvrđen i u centrima za socijalni rad u Vranju i Novom Pazaru, kao i u Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, odeljenja Čukarica, Lazarevac, Zvezdara, Vračar i Barajevo.

Kako je saopšsteno, prisustvo Kovid-19 je potvrđeno i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu i Ćupriji, Organizaciji socijalne zaštite za pružanje usluge lični pratilac deteta H.O. ''Dečje srce'' u Beogradu, Radnoj jedinici Sigurna kuća pri Centru za socijalni rad ''Solidarnost” u Pančevu i Radnoj jedinici Stacionar pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu.

Virus korona potvrđen je i u domu za smeštaj odraslih i starijih ''Terza Eta'' u Priboju, ''Una Dom'' u Beogradu i ''Olga'' u Kotežu u Beogradu. 

Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Doživeti stotu'', Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Stara pruga'', Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih ''Radost'' u Negotinu rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ''Nada'', u Beogradu.

Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika. 

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Autor:
Pošaljite komentar
Lončar: Zdravstveni sistem prenapregnut

Lončar: Zdravstveni sistem prenapregnut

13.07.2020. 11:44 11:44