clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Србији новооболелих 279, а преминулих 12 особа

13.07.2020. 15:29 15:44
Пише:
Извор: pixabay

„У Србији је у последња 24 часа тестирано 6.915 особа. Имамо 279 позитивних, а нажалост поново лош дан што се тиче преминулих, чак 12 особа услед компликација вирусом Ковид 19 – истакла је премијерка Србије Ана Брнабић на конференцији за медије у Палати Србија.

Она је рекла да су 154 особе на респираторима.

„Ово је најгори дан што се тиче особа на респираторима од када смо имали први идентификовани случај корона вирусом у Србији, што је био 6. март. Најгори дан до сада је био 14. априла, када смо имали 146 људи на респираторима.“

У последња 24 часа је хоспитализовано 159 особа.

До сада је у Србији регистровано 18.639 случаја ковид 19 позитивних, а тестирано је 498.343 особе. До сада је у Србији преминуло 405 особа. Проценат смртности је 2,17.

Премијерка Брнабић је додала да је последњих четири дана дошло до смањења новооболелих, броја позитивних, што није разлог за оптимизам као такав.

„Надам се, у зависности од тога како буду ишли следећи дани, може показаи да имамо неке резултате мера које смо као Кризни штаб донели, а то је обавезно ношење маски у затвореним просторима.“

Премијерка је истакла да ће се у неколико наредних дана видети и резултати протеста, различитих јавних окупљања, прослава у неким градовима... тако да може да се деси да видимо поново пораст броја заражених.

"Ово је сада донекле разлог за оптимизам, али важно је да сви поштујемо мере", подвукла је Брнабић.

Она је навела да ће сутра можда бити одржан састанак Кризног штаба са представницима локалних самоуправа, а њен предлог је да ношење маски у свим затвореним просторима у целој Србији.

То ће, додала је, зависити и од подшке струке, али истиче да је важно да се, уз тренд смањења броја оболелих, боримо у свим локалним самоуправама једнако, и тамо где је проглашена ванредна ситуација, али и тамо где то није случај.

"Та мера није ни тешка, ни компликована, а даје резултате", констатовала је Брнабић.

Премијерка је даље рекла да је у ковид болнице широм Србије данас распоређено додатних 49 ресиратора и додала да је у ОБ Ваљево упућено седам клиничких респиратора, Смедеревска Паланка добила је три респиратора, Пожарева пет, ЗЦ Ужице два, Параћин пет, Звездара два, КЦВ 25 респиратора. 

"То показује колико је озбиљна борба и колико је тешка болест", рекла је Брнабић.

У установама и домовима заражено 15 корисника и 32 запослена

БЕОГРАД: У установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих, закључно са данашњим даном, вирусом корона заражено је 15 корисника и 32 запослена, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 642, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите је 235.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Присуство вируса Ковид -19 потврђено је у геронтолошким центрима у Обреновцу, Младеновцу, Матарушкој Бањи, ''Srеm'' у Руми, Крагујевцу, Дому Бежанијска коса у Београду, Служби Помоћ у кући Геронтолошког центра Београд, Дому за лица ментално ометена у развоју у Тутину, Заводу за смештај одраслих лица ''Мале пчелице'' у Крагујевцу и у Дому за смештај одраслих лица Кулина.

Такође, вирус корона је потврђен и у центрима за социјални рад у Врању и Новом Пазару, као и у Градском Центру за социјални рад у Београду, одељења Чукарица, Лазаревац, Звездара, Врачар и Барајево.

Како је саопшстено, присуство Ковид-19 је потврђено и у центрима за породични смештај и усвојење у Крагујевцу и Ћуприји, Организацији социјалне заштите за пружање услуге лични пратилац детета Х.О. ''Дечје срце'' у Београду, Радној јединици Сигурна кућа при Центру за социјални рад ''Solidarnost” у Панчеву и Радној јединици Стационар при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска у Београду.

Вирус корона потврђен је и у дому за смештај одраслих и старијих ''Tеrza Ета'' у Прибоју, ''Уна Дом'' у Београду и ''Олга'' у Котежу у Београду. 

Дом за смештај одраслих и старијих ''Доживети стоту'', Београд, Дом за смештај одраслих и старијих ''Stara пруга'', Умка и Дом за смештај одраслих и старијих ''Радост'' у Неготину решењем о забрани рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, не пружају услугу социјалне заштите домског смештаја одраслих и старијих.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донело је решење о забрани рада Дома за смештај одраслих и старијих ''Нада'', у Београду.

Укупан број установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина износи 74, са капацитетом од 14.512 корисника. 

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Републике Србије износи 229, са капацитетом од 8.617 корисника.

Аутор:
Пошаљите коментар
Лончар: Здравствени систем пренапрегнут

Лончар: Здравствени систем пренапрегнут

13.07.2020. 11:44 11:44