Dnevnik u Ruskom Krsturu: Crvene roge dobro rodile za najbolji ajvar
RUSKI KRSTUR: U Ruskom Krsturu, prestonici paprike crvene roge, koja ide za kuvanje ajvara ili se peče kao prilog uz jelo, pre dve sedmice počela je berba.
Ruskokrsturski povrtari posejali su papriku na 350 hektara, i uz crvenu rogu, dodali i nove sorte – baburu i paradajz-papriku, u nameri da se u narednim godinama oprobaju i u gajenju tih vrsta.
Te dve sorte zauzele su svega desetak hektara u ataru, ali su njihov rod proiozviđači unapred prodali, dok za crvenu rogu poljoprivrednici u Ruskom Krsturu nemaju ugovore s kupcima već trgovci naveliko dolaze na sedam-osam otkupnih mesta u selu, plaćaju i utovaraju rod, koji posle prodaju u zemlji i izvan Srbije.
Ove godine rod je poranio zbog velikih vrućina, ali se povrtari ne žale, paprika je krupna i mesnata, i u prvim danima bebre imala je i dobru otkupnu cenu –kilogram je na veliko koštao 90 dinara. Sada se po toj ceni kilogram paprike prodaje na malo na najprometnijoj novosadaskoj Futoškoj pijaci, dok otkupljivači plaćaju na veliko 65 dinara.
Još se pouzdano ne zna koliki će biti prinosi po hektaru jer proizvođači još nisu prešli cele površine, ali gledajući kako paprika izgleda, smatraju da ne bi trebalo da bude ispod 50 tona.
U ovoj berbi, zbog čestih prolećnih kiša, više od 80 osto roda biće prve klase. Gledajući prošlu godinu, kada usled leda paprika nije mogla da se oporavi, bezmalo celokupan prinos bio je druge klase.
Trenutne visoke dnevne temperature kvare izgled tog povrća te se na nekim njivama mogu videti i ožegotine od sunca, ali proizvođači ukazuju na to da je paprika dobrog kvaliteta.
Rod se ne može uporediti po kvalitetu ni prinosima s lanjskim: paprike su ujednačenog izgleda, dugačke, krupne i teške, kaže Željko Oros, koji tek četvrtu godinu gaji papiriku, dok su njegovi roditelji „u paprici” tri decenije.
Berače imamo iz Krstura i okolnih sela, ali su to mahom srednjoškolci ili penzioneri. Malo je sezonskih radnika u punoj radnoj snazi, onih u srednjim godinama, pa strepimo šta će biti kasnije. Omladina polazi u školu, a za starije ljude rad na njivi po suncu, a kasnije sortiranje paprike stojeći uz prikolicu, nije lak posao, treba biti izdržljiv i zdrav, naglašava Oros, i dodaje da sat nadnice košta 250 dinara i da uz to ide i plaćen prevoz.
Sada je, dodaje naš sagovornik, otkupna cena kilograma paprike na veliko 65 dinara i nada se da će se što duže održati jer u jutro paprike, dok ne dospe za branje, treba uložiti 2.500 evra.
Njegovo jutro paprike je pod zalivnim sistemom za koji je dobio podsticaje od Pokrajine. Dogodine planira da stavi i folije za senčenje radi zaštite od sunca.
Mreža za senčanje nije mi bila potrebna ove godine, ali ju je dosta povrtara stavilo i spaslo deo roda. Zato razmišljam o tome da se spremim za svaki slučaj dogodine, navodi Oros.
U pogledu radne snage koja se teško nalazi, on kaže da su se za početak posla u Krsturu svi proizvođači snašli, ali strepe šta će biti nadalje. Branje paprike će se odužiti do prvog mraza, a veliki deo radne snage čine sredljoškolci koji samo što nisu krenuli u školu.
Z. Delić