Recept dana: Paelja
U pitanju je tradicionalno špansko jelo koje se priprema od pirinča, morskih plodova i kobasica. Sve u jednom tiganju...
Sastojci (za 6 osoba):
- 300 g pirinča,
- 360 g pasulja,
- 400 g iseckanog paradajza,
- 700 ml supe od povrća,
- 75 g graška,
- 85 g artičoka iz konzerve,
- 75 g kobasice,
- glavica luka,
- 4 čena belog luka,
- 1 žuta paprika,
- 1 crvena paprika,
- kašika paste od paradajza,
- ½ kašičice ljute paprike,
- ½ kašičice slatke paprike,
- ½ kašike kurkume,
- 2 lista lovora,
- 15 g svežeg peršuna,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1 limun,
- so i biber
Priprema:
1. Zagrejati ulje u velikom tiganju na umerenoj temperaturi, pa na njemu propržiti iseckani luk dok ne postane staklast.
2. Dodati protisnuti beli luk, pa dinstati par minuta.
3. Ubaciti zatim očišćenu žutu i crvenu papriku iseckanu na trakice i pasulj. Dinstati uz povremeno mešanje oko pet minuta, dok povrće ne omekša.
4. U tiganj ubaciti presan pirinač, ljutu i slatku crvenu papriku, pastu od paradajza, so i biber. Dobro promešati i kuvati oko dva minuta.
5. Ubaciti paradajz iz konzerve i kuvati oko pet minuta dok tečnost delomično ne ispari. Potom dodati supu, kurkumu i listove lovora.
6. Kada provri, smanjiti temperaturu i nastaviti s kuvanjem sve dok pirinač ne „popije“ svu tečnost.
7. Na kraju dodati grašak, artičoke i komadiće iseckane kobasice. Poklopiti, smanjiti temperaturu na najniže i sve zajedno kuvati još 10 minuta.
8. Jelo maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno desetak minuta pre posluživanja.
9. Posuti iseckanim svežim peršunom i poslužite s limunom.