Recept dana: Kuglof od bundeve
U pitanju je toliko sočni kuglof da ćete hteti da ga pravite svaki dan.
Sastojci:
- 400 g brašna,
- 300 g žutog šećera,
- 300 g pirea od muskatne bundeve,
- 250 ml suncokretovog ulja,
- korica i sok pomorandže,
- 3 jajeta,
- prašak za pecivo,
- 2 kašičice cimeta,
- 2 kašičice kardamoma
Priprema:
1. Skuvati bundevu i kada se malo ohladi, ubaciti je u blender s malo vode u kojoj se kuvala i izblendati dok se ne dobije pire.
2. Iscediti pomorandžu i naribati koricu, pa staviti na stranu.
3. U jednoj posudi umešati suve sastojke: brašno i začine.
4. U drugu posudu sipati šećer, ulje i koricu i 2 kašike soka od pomorandže. Mešati dok se ne dobije homogena smesa.
5. Dodati jaja i nastaviti s mešanjem dok se svi sastojci ne povežu. 6. Zatim dodati budevu, mešati i na kraju ubaciti suve sastojke.
6. Mešati dok se ne dobije homogena smesa, a po želji se može ubaciti i 100 grama čokolade, iseckane na kockice.
7. Pre nego što se ulije u kalup, dobro ga namažite uljem kako bi kolač lako ispao iz njega kada je pečen. Potom uliti smesu.
8. Kolač se peče 45-50 minuta na 180 stepeni.
9. Izvadite ga iz rerne, pa pričekati 15-ak minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa.
10. Po želji, preliti kuglof šećernom glazurom.