Recept dana: Špagete karbonara
Gotova za15 minuta, ova je pasta čuveni specijalitet italijanske kuhinje. Priprema se brzo i jednostavno, a pritom je veoma hranljiva i ukusna.
Sastojci:
- 500 ml pavlake za kuvanje,
- 3 žumanceta,
- kašičica soli,
- malo bibera,
- 70 g parmezana,
- 170 g dimljenog suvog mesa,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- oko 200 g špageta
Priprema:
1. U tiganj sipati kašiku maslinovog ulja, pa kad se ugreje, dodati meso iseckano kockice (može i pančeta).
2. Pržiti jedno 5 minuta.
3. U međuvremenu, na drugoj ringli u šerpu sipati vodu, kašiku maslinovog ulja i pola kašičice soli, pa kad provri ubaciti špagete. Kuvati maksimum 8 minuta.
4. Za pripremu sosa u šerpicu sipati pavlaku za kuvanje, žumanca, pola kašičice soli, biber, 60 grama parmezana.
5. Sve zajedno pomešati, pa ostaviti da se, uz stalno mešanje, prokrčka na umerenoj temperaturi.
6. Sos se kuva desetak minuta, a znak da je gotov najalakše je odresditi prema gustini.
7. U sos ubacti proprženo suvo meso.
8. Gotovu testeninu procediti i jelo još samo treba poslužiti.
9. Preko sosa i testenine posuti malo parmezana i, po želji, svežih listića peršuna.