Recept dana: Punjene paprike
Jedno od tradicionalnih jela, koje se na ovim prostorima leti uvek rado pripremalo i jelo...
Sastojci:
- 5 krupnijih paprika,
- so,
- ulje
- brašno
Za fil:
- 500 g mlevenog mesa,
- glavica luka,
- 150 g pirinča,
- 2 šargarepe,
- 2 čena belog luka,
- biber
- aleva paprika
- so
- ulje
Za preliv:
- 4 supene kašike kiselog mlek,
- 3 jajeta,
- supena kašika brašna,
- so
Priprema:
1. Pripremiti prvo fil. Sitno iseckati povrće i dinstati ga kratko u malo masnoće. Dodati pirinač, koji se takođe proprži, dok ne postane providan. Potom uliti šolju tople vode ili bujon i ostaviti da se krčka dok pirinač ne nabubri. Skinuti s vatre i posuti alevom paprikom i malo posoliti.
2. potom je na redu mleveno meso. Posebno ga propržiti u masti s belim lukom, dok se ne izmrvi (može da se doda i jedan paradajz, iseckan na sitne kockice), sipati 50 ml vrele vode, dodati so, biber i ostaviti na vatri dok ne upije tečnost. Skinuti s vatre.
3. Pirinač i mleveno meso se pomešaju kad budu gotovi.
4. Očistiti paprike, posoliti ih iznutra i sačuvati „kapice“.
5. Puniti paprike pripremljenim filom, pobrašnaviti otvore i staviti „kapice“.
6. Obilno posuti uljem i posoliti. Sipati vodu na dno pleha i staviti da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
7. Zaprška se priprema na sledeći način: Pomešati kiselo mleko zajedno s brašnom, dok se ne dobije homogena smesa, dodati jedno po jedno jaja i posoliti. Mutiti uz pomoć žice ili viljuškom i prebaciti smesu u šerpu.
8. Ugrejati na tihoj vatri s malo vode i sačekati da provri.
9. Kad se sos zgusne, skinuti s vatre. Po želji se može iseckati peršun i mirođija.