Recept dana: Bakin ajvar
Nije loš ni onaj kupovni, ali ajvar napravljen po domaćoj recepturi je ipak nešto posebno...
Sastojci:
- 10 kg crvene paprike,
- 3 velika plava patlidžana,
- 5 dcl ulja,
- so po ukusu,
- velika kašika šećera
Priprema:
1. Papriku ispeći u rerni, pa je odmah nakon pečenja stavljati u plastične kesice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati ljušćenje.
2. Kad se malo ohladi, oljuštene paprike očistiti od semenki, pa ih poređati u veliku cedku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile (najmanje tri sata).
3. Patlidžane peći u rerni, potom ih na jednak način kao paprike ostaviti na kratko u kesici i potom oljuštiti, pa ih ostaviti da se cede.
4. Oceđene papriku i patlidžan samleti ručnim mlinom za meso mesa, pa sve prebaciti u veliki lonac i staviti na laganu vatru.
5. Tokom kuvanja smesu je potrebno neprestano mešati, a ulje postepeno dolivati po deci na svakih 20 minuta. Mešati neprestano, jer ulje ne sme da izbije na površinu.
6. Način na koji je najlakše proveriti da li je ajvar gotov je prelaz drvenom kašikom po dnu lonca, nakon čega bi trebalo da ostane trag od kašike.
7. So i šećer dodati pri samom kraju, to jest, tokom poslenjih 20 minuta kuvanja.
8. U međuvremenu, dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle.
9. Čiste tegle zagrejati u rerni na 50 stepeni, pa u njih sipati ajvar dok je još topao.
10. Na vrh svake napunjene tegle staviti malo ulja i zatvoriti poklopcem, te odložiti u kutiju i prekriti stolnjakom i dekom.
11. Ostaviti ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, pa ih potom odložiti na hladno i mračno mesto.