Рецепт дана: Пуњене паприке
Једно од традиционалних јела, које се на овим просторима лети увек радо припремало и јело...
Састојци:
- 5 крупнијих паприка,
- со,
- уље
- брашно
За фил:
- 500 г млевеног меса,
- главица лука,
- 150 г пиринча,
- 2 шаргарепе,
- 2 чена белог лука,
- бибер
- алева паприка
- со
- уље
За прелив:
- 4 супене кашике киселог млек,
- 3 јајета,
- супена кашика брашна,
- со
Припрема:
1. Припремити прво фил. Ситно исецкати поврће и динстати га кратко у мало масноће. Додати пиринач, који се такође пропржи, док не постане провидан. Потом улити шољу топле воде или бујон и оставити да се крчка док пиринач не набубри. Скинути с ватре и посути алевом паприком и мало посолити.
2. потом је на реду млевено месо. Посебно га пропржити у масти с белим луком, док се не измрви (може да се дода и један парадајз, исецкан на ситне коцкице), сипати 50 мл вреле воде, додати со, бибер и оставити на ватри док не упије течност. Скинути с ватре.
3. Пиринач и млевено месо се помешају кад буду готови.
4. Очистити паприке, посолити их изнутра и сачувати „капице“.
5. Пунити паприке припремљеним филом, побрашнавити отворе и ставити „капице“.
6. Обилно посути уљем и посолити. Сипати воду на дно плеха и ставити да се пече у prеthodno угрејаној рерни на 180 степени око 40-45 минута.
7. Запршка се припрема на следећи начин: Помешати кисело млеко заједно с брашном, док се не добије хомогена смеса, додати једно по једно јаја и посолити. Мутити уз помоћ жице или виљушком и пребацити смесу у шерпу.
8. Угрејати на тихој ватри с мало воде и сачекати да проври.
9. Кад се сос згусне, скинути с ватре. По жељи се може исецкати першун и мирођија.