Recept dana: Čokoladna šarlota
Bogati ukus zavodljive šarlote oduševiće sve ljubitelje čokoladnih poslastica....
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna,
- 240 g šećera,
- 5 komada jaja,
- 15 g praška za pecivo,
- 50 g kakaa u prahu,
- 225 g otopljenog margarina /putera
10 g vanil šećera,
- 930 g očišćenih jabuka,
- čajna kašika cimeta
Preliv:
- 330 g šećera,
- 97 g vode,
- 225 g slatke pavlake,
- 105 g margarina/putera,
Priprema:
1. Jabuke oprati,očistiti i iseći na krupne kocke.
2. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejati.
3. Margarin/puter otopiti, pa prohladiti.
4. Pripremiti kalup promera 26 centimetra.
5. Umutiti penasto jaja i šećer, pa dodati brašno s kakaom i praškom za pecivo. Izmiksati u glatku smesu, pa uliti margarin/puter i još malo mutiti mikserom.
6. U smesu staviti jabuke, pa špatulom dobro promešati.
7. Peći na 200 stepeni oko 50 minuta.
8. Preliv: U posudu uliti vodu i šećer i kuvati dok masa ne dobije blago smeđu boju, a onda uliti slatku pavlaku, pa mešati.Kuvati par minuta dok se ne dobije željena gustoća. Maknuti s vatre, pa dodati margarin/puter i mešati dok se ne otopi. Preliv procediti i staviti u frižider. Ako se stvrdne, prije upotrebe ga samo kratko zagrejati.