Рецепт дана: Чоколадна шарлота
Богати укус заводљиве шарлоте одушевиће све љубитеље чоколадних посластица....
Састојци:
- 300 г глатког брашна,
- 240 г шећера,
- 5 комада јаја,
- 15 г прашка за пециво,
- 50 г какаа у праху,
- 225 г отопљеног маргарина /путера
10 г ванил шећера,
- 930 г очишћених јабука,
- чајна кашика цимета
Прелив:
- 330 г шећера,
- 97 г воде,
- 225 г слатке павлаке,
- 105 г маргарина/путера,
Припрема:
1. Јабуке опрати,очистити и исећи на крупне коцке.
2. Брашно, прашак за пециво и какао просејати.
3. Маргарин/путер отопити, па прохладити.
4. Припремити калуп промера 26 центиметра.
5. Умутити пенасто јаја и шећер, па додати брашно с какаом и прашком за пециво. Измиксати у глатку смесу, па улити маргарин/путер и још мало мутити миксером.
6. У смесу ставити јабуке, па шпатулом добро промешати.
7. Пећи на 200 степени око 50 минута.
8. Прелив: У посуду улити воду и шећер и кувати док маса не добије благо смеђу боју, а онда улити слатку павлаку, па мешати.Кувати пар минута док се не добије жељена густоћа. Макнути с ватре, па додати маргарин/путер и мешати док се не отопи. Прелив процедити и ставити у фрижидер. Ако се стврдне, прије употребе га само кратко загрејати.