Našim restoranima i hotelima trebaju kelneri
Prosečna zaradau ugostiteljstvu je, navodi, 31.000 dinara, dok se u razvijenim zapadnim zemljama može zaraditi nekoliko hiljada evra mesečno.
„Želja za većom zaradom i boljim uslovima rada dovela je do velike seobe radne snage u ugostiteljskoj privredi pa našoj zemlji u toku turističke sezone nedostaje između 2.000 i 3.000 radnika, najviše konobara, kuvara i sobarica….“, kaže direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov. Pri tome, skreće pažnju na to da trenutno u ugostiteljstvu najviše u restoranima treba iskusan i obučen kadar, a ne mladi ljudi koji tokom leta posredstvom omladinskih zadruga žele da zarade džeparac.
„Među ugostiteljskim radnicima je veliki pokret ka zemljama EU, s tim što i oni iz EU, prvenstveno iz Hrvatske i Mađarske, pa i iz Bugarske, imaju isti problem jer njihov kadar odlazi u bogate evropske zemlje.
Međutim, oni nedostatak obučenih ugostiteljskih radnika s iskustvom zamenjuju dolaskom ugostitelji iz Srbije, dok naša zemlja nema odakle da uveze radnu snagu. Očekivali smo da ćemo biti suočeni s nestašicom radne snage, ali ne sada, već posle 2020. godine. Ali radna snaga željna većih zarada pokazala je bržu pokretljivost u odnosu na naša očekivanja pa se sada domaći ugostitelji snalaze, kako ko. Jedini izlaz je prekvalifikacija i da ugostitelji u srazmeri s mogućnostima većim platama pokušaju da zadrže radnu snagu“, ističe Genov.
Prosečna zaradau ugostiteljstvu je, navodi, 31.000 dinara, dok se u razvijenim zapadnim zemljama može zaraditi nekoliko hiljada evra mesečno.Po rečima jednog od vodećih ugostitelja u Novom Sadu Dragana Stanojevića, u ugostiteljstvu prisutnog bezmalo tri decenije, nije više problem u tome što ugostiteljski radnici odlaze koliko u nestašici radne snage.
„Nedostaju svi profili vezani za ugosteljstvo a ne samo kelneri“, kaže Stanojević, koji u nedostatku radnika, sam s porodicom poslužuje goste. „Ni mladi ni nezaposleni duže neće da rade za plate koje su u ugostiteljstvu: čim čuju da je zarada od 25.000 do 30.000 dinara mesečno, okreću leđa i odlaze. A mi im ne možemo dati više jer privređujemo u zavisnosti od prometa.“
Obuka za recepcionere, barmene...
Da bi se ublažila nestašica radne snage, HORES od aprila 2014. godine drži obuku za nezaposlene i radi prekvalifikacije u sklopu Akademije HORES, gde se tokom višednevnih kurseva i seminara kroz predavanje i praksu polaznici obučavaju za kelneri, barmene, recepcionere, domaćice hotela… Direktor Genov kaže da po završetku obuke polaznici dobijaju uverenje o stečenoj obuci koja se upisuje u radnu knjižicu, i dodaje da je do sada obuku prošlo 654 polaznika.
Menadžerka hotela „Premijer akva” i etno-sela „Vrdnička kula” Jelena Radivojević kaže da nedostatak radne snage pokušavaju da nadomeste na taj način što im već četvrtu godinu tokom sezone na praksu dolaze učenici i studenti iz ugostiteljskih škola i s novosadskog Prirodno-matematičkog fakuteta koji školuje kadrove za ugostiteljstvo i turizam.
„Imamo ugovore sa školama i fakultetom pa nam dolaze na praksu mladi željni da nauče i da se dokažu“, kaže Jelena Radivojević.“ Tim primerom krenule su i kolege iz Slovenije, suočene, takođe, s nedostatkom kadra pa i oni imaju ugovore o praksi sa školama iz Srbije.“
Po njenim rečima, uprkos ugovorima, i kod njih se dešava da ostanu bez radnika, ali ne u toj meri koliko drugi hotelijeri.
„Nastojimo da zadržimo zaposlene dobrim platama i poslovnošću, premda znamo za primere da je u nekim restoranima i hotelima izražen neodstatak radnika, pa je gostima napisano „Dragi gosti, poslužite se sami”. Već šest meseci imamo otvoren oglas za poslastičara, u hotelijerstvu važnog radnog mesta, ali, uprkos dobrim uslovima rada i plati, ne uspevamo da ga nađemo. Jednostavno, tog profila nema na tržištu rada u više opština u okruženju“, navodi Jelena Radivojević.
Z. Delić